En hyllest til Michael Jackson

Idag, den 27.mars, ville Michael Jackson, forfatter av The World Guide to Beer, blitt 81 år gammel

En hyllest til Michael Jackson

«Hello, my name is Michael Jackson. No, not that Michael Jackson, but I am on a world tour. My tour is in pursuit of exceptional beer. That’s why they call me the Beer Hunter».

I begynnelsen av 1977 var Michael Jackson en lite kjent journalist i midten av trettiårene. Kanskje mest kjent for å redigere flymagasinet for det nederlandske flyselskapet KLM og han erstattet en annen journalist på en bildetung bok kalt The English pub. Ved slutten av det året ville han imidlertid bli kjent som den ledende autoriteten på øl i den engelsktalende verden, ja muligens hele verden. Forlagene Prentice-Hall og Littlehampton Books Services ga ut Michael Jacksons World Guide to Beer i henholdsvis USA og Storbritannia dette året, som var banebrytende når det gjaldt å forklare og fremsnakke øl og øldrikking.

Før World Guide to Beer var det lite tilgjengelig litteratur om øl, spesielt med tanke på bøker som ikke bare handlet om det tekniske ved å brygge. Mens vin hadde fått betydelig oppmerksomhet og forskjellige publikasjoner hadde etablert ukentlige vinkritikere siden begynnelsen av 1970-tallet, forble øl et oversett tema. Ironisk nok, så er dette fortsatt ofte tilfelle den dag idag. Bøker om vin, som Hugh Johnsons The World Atlas of Wine, hadde fått enorm popularitet, og Jackson ble inspirert av Johnsons arbeid for å lage et lignende konsept om øl, et emne han følte sterkt for.

Michael Jackson ble født i Wetherby, Yorkshire i Nord-England i 1942, og i en alder av 15 smakte han sitt første øl på Castle Hill Hotel i Huddersfield. Et år senere forlot han videregående for å satse på en karriere innen journalistikk, og jobbet for aviser, magasiner og TV. Jackson startet med å skrive et fast innslag i en lokal avis kalt «This Is Your Pub». Til tross for at han var mindreårig, besøkte han puber og skrev om intriør, de ansatte, klientellet og pubenes tilgjengelige drinkevarer. Dette i en tid da engelsk øl og puber var svært regionalisert, noe som gjorde konseptet desto mer spennende.

Men det var først i 1969, mens han var på jobbreise i Benelux-landene, han ble introdusert for belgisk øl, noe som virkelig vekket hans nysgjerrighet på øl- og bryggeverdenen. Jackson ble en ivrig elev, og sugde til seg kunnskap ved å besøke utallige bryggerier og ta grundige notater, muligens mer enn noen annen.

Jacksons omfattende forskning kulminerte i The World Guide to Beer. Til tross for det svake salget til den første utgivelsen, fant boken veien inn i hendene på nøkkelaktører innen mikrobrygging og håndverksølbevegelsen på det amerikanske markedet, akkurat i riktig øyeblikk. Jacksons bok var ikke bare en omfattende guide til mangfoldet av øl tilgjengelig, men også en utforskning av årsakene bak deres eksistens, og plasserte dem innenfor deres geografiske, historiske, religiøse og kulturelle kontekster.

I tillegg startet Jacksons bok nye diskusjoner om ølstiler, et tema som aldri før hadde blitt løftet frem på en slik måte. Hans tilnærming la vekt på ingrediensene og teknikkene som ble brukt i brygging, lik hvordan vin vanligvis diskuteres når det gjelder druesorter. Denne innovative tilnærmingen til ølanalyse bidro til å bane vei for en fornyet forståelse av ølstiler og deres unike egenskaper.

Etter utgivelsen av The World Guide to Beer, nøt Jackson en produktiv karriere og skrev om bla fremveksten av håndverksøl. i 1989 Fikk han sitt eget tv-program, The Beer Hunter, hvor han reiste rundt og besøkte bryggerier og fortlate historien deres. Han fortsatte å bidra regelmessig med artikler til The Independent, The Observer, Washington Post, All About The Beer, Playnoy og Geo frem til han gikk bort i 2007. Han startet også nettsidene The Beer Hunter og The Rare Beer Club. The World Guide to Beer sin varige suksess med sine mange nye utgaver og opplag gjennom årene, viser hvor mye den har betydd for folk i og utenfor ølbransjen. Selv idag, nesten fem tiår senere, er den originale utgaven fortsatt en ressurs for mange som er interessert i ølhistorie og -stiler. Bredden og dybden i Jacksons arbeid er imponerende, spesielt når man vurderer mangelen på informasjon tilgjengelig om emnet på den tiden da boken først kom ut.

La oss heve glasset for Michael Jackson og sende en skummende tanke til The Beer Hunter

Skriv en kommentar