Finland: Sterkøl i butikk og direktesalg fra småbryggerier

Dagligvarebutikker skal kunne selge alkoholholdige drikker opp til 8 prosent, heter det i regjeringserklæringen fra Finlands nye regjering. Men de stopper ikke der.

Finland: Sterkøl i butikk og direktesalg fra småbryggerier

Finland er i ferd med å få en ny regjering, og de fortsetter i samme retning som de reformene som ble gjennomført i 2018. Regjeringen reformerer alkoholpolitikken i europeisk retning, heter det i dokumentet. I første omgang betyr det at matvarebutikker skal kunne selge øl og andre drikker som fremstilles gjennom gjæring opp til 8 prosent alkohol, i dag er grensen på 5,5 prosent. Regjeringen skal også utrede en avregulering av salg av vin opp til 15 prosent.

Direktesalg fra bryggerier og netthandel fra utlandet

Det gjøres mulig for alle innenlandske små- og håndverksbyggerier, smådestillerier og vingårder å selge sine produkter direkte fra produksjonssted til forbrukere.

Den nåværende uklare tolkingen tydeliggjøres, slik at finlenderne entydig har rett til å kjøpe alkohol fra foretak i andre EU-land.

Også for Alko og innenlandske aktører med detaljhandelstillatelse muliggjøres netthandel med alkohol. Ved innenlands salg skal man ivareta gjeldende grenser for alkoholinnhold, med unntak for håndverksbryggerier, småbryggerier og gårdsviner.

Lenke til regjeringserklæringen:Förhandlingsresultat om regeringsprogrammet 16.6.2023: Ett starkt och engagerat Finland (valtioneuvosto.fi)

Skriv en kommentar