Store konsekvenser for Sverige – og Norge?

I går meldte Ølportalen at Finland skulle gå for salg av sterkøl i butikk - Vår skribent Knut Albert Solem har gjort seg noen betraktninger om hvilken innvirkning dette kommer å ha for de to andre landene med statlig styrt alkoholutsalg.

Store konsekvenser for Sverige – og Norge?

Ved forrige runde av liberalisering i Finland, skrev det svenske Systembolaget en høringsuttalelse der man sterkt advarte mot endringene. Bekymringene i Stockholm er nok enda større nå i dag, dette vil utfordre den svenske alkoholpolitikken i stor grad. De som har besøkt Helsingør, vet at det er rikelig med butikker i nærheten av fergehavnen som kun selger alkohol i kassevis til svenske besøkende. Hvis finske dagligvarebutikker fritt kan selge sterkøl og vin, er det lett å se for seg tilsvarende handel over grensen. Det vil nok dukke opp spesialbutikker like ved grensen til Norge også.

I Norge og Sverige har man argumentert med at man har fått unntak fra EUs konkurranseregelverk basert på dagens alkoholmonopoler, og at selv små justeringer ville føre til et krav om avvikling av monopolene. I Finland ser man åpenbart ikke på det på samme vis – selv om det står en setning i regjeringserklæringen om at endringene skal ta hensyn til EU-regelverk.

For grensehandelen er nok prisen den viktigste faktoren, og det er ikke signalisert noen vesentlig avgiftsendring.

Hvis det viser det at EU godkjenner direktesalg av øl, vin – og til og med brennevin – fra småprodusenter til forbruker, kan man ikke lenger bruke argumentet om at det undergraver henholdsvis Systembolaget eller Vinmonopolet. Da kan fort salg av sterkøl direkte fra småbryggeriene bli en valgkampsak i Norge i 2025, der både Høyre, Venstre og Senterpartiet kan tenkes å støtte et slikt forslag. Erfaringene fra å slippe sidersalget fritt, har jo vært positive.

Og i Sverige har vi en ny og voksende næring – vingårdene i Skåne – som presser på for å kunne selge direkte til sine besøkende. Og bryggeriene kjemper hardt for direktesalg. Dette blir spennede å følge.

Les også denne.

Skriv en kommentar