Tonga Gardsbryggeri legger ned

Mot slutten av fellesferien ble det klart at Tonge gardsbryggeri tappet sine siste øldråper og avvikler driften av bryggeriet.

Tonga Gardsbryggeri legger ned


Gården ligger på Norddal på Sunnmøre og den kan skilte med gammel bryggetradisjon hvor de pleide å koke vann på vedovner og brygge i store trekar. Stein Harald Døving, som er oppvokst på gården og var alltid med far og farfar i bryggekejlleren når han var ung, har vært bryggerimester i alle år.
I 2014 søkte de tilvirkertillatelse, siden de 5000 literne de brygget årlig i hjemmesnekra kokekar og lagringsfat, fikk raskt bein å gå på.
Sterkølet med lokal einerlåg, egendyrket humle og over 100 år gammelt gårdsgjær, var populært hos lokale restauranter og hotell, så Stein Harald og samboeren Synnøve Bjørnstad tok valget med å starte Tonge Gardsbryggeri as.

I 2015 ble det nymotens bryggutstyr på gården, så da ble sterkølet oppskalert, men de kom seg også inn på dagligvaremarkedet i januar 2016.

Lokalavisa skrev om at de var i ferd med å trappe ned tidligere i sommer, men i juli ble bryggverket lagt ut på finn.no, som er et bekreftende handling om at drifta med ølbrygging til kommersiellt salg opphører.

Tonga har ligget på mellom 1 og 1,6 millioner i driftsinntekter siden as’et ble startet i 2015.

Det vil fortsatt være mulig å få Tonga sine øl enda en stund i gårdsutsalget, samt Silo’n pub vegg i vegg med det som var bryggeriet

Skriv en kommentar