Smakshotellet Thorbjørnrud

Smakshotellet Thorbjørnrud

Et godt hotell skapes av mennesker, både de som jobber der og de som besøker det. Selvfølgelig er det andre kvalitetskriterier som også spiller inn, men til syvende og sist er det den menneskelige faktoren som gir sjelen i et godt hotell. Thorbjørnrud Hotell på Jevnaker er et slikt hotell, der engasjerte mennesker er med på å skape en unik opplevelse for sine gjester og skaper et hotell med sjel.

Når du ruller inn på tunet på Thorbjørnrud skjønner du at dette ikke er et vanlig hotell, men et sted med en lang historie i veggene. Her har det vært aktivitet siden 1300-tallet og det staselige hovedbygget har sine røtter som direktørbolig for Hadeland Glassverk – som ligger bare et steinkast unna. Da byggingen av hotellfløyen ble startet på 1980-tallet, var et krav at bygget ikke skulle stikke seg ut i landskapet. Derfor er hotellet, med sine 82 rom, helt unikt designet. Det er ikke bare utformingen som er unik, men også fokuset hotellet har fått på den gode opplevelsen de siste årene er unikt.

Ute på åkeren ble det i 2022 plantet 6000 drueranker med sortene Solaris, Pinot Noir, Riesling og Chardonnay som utgangspunkt. Vindirektør og ansvarlig for dette er Martin Arentz. Han har jobbet mange år på Egge Gård – det stedet i Norge med flest vinranker. Om det blir vin til slutt vet man først om noen år, men det man vet allerede nå er at det meste som serveres på Thorbjørnrud Hotell er lokalt. Kjøttet hentes fra Hadeland Viltslakteri, egg fra en lokal bonde og mye av grønnsakene dyrker de selv.

I hagen finner du løk, salat, gulrøtter, epler og rips for å nevne noe av det hotellet dyrker selv. Driften får flittig hjelp fra de titusener med bier som bor i bikubene rett ved, og det er rett og slett noe litt magisk med å se kokken tusle ut for å sanke råvarene han skal servere selv på kvelden. Når det er innhøstingssesong inviteres gjestene med på en unik opplevelse sammen med kokken, der de får være med i sankingen. Tidligere har det også blitt produsert ost på hotellet, og i den gamle personalgarderoben har det nå dukket opp et eget bryggeri. Dette ble etablert av daværende hotelldirektør Kjetil Myrengen, men sto stille i årene etter koronaen. Dette har nåværende hotelldirektør, ølsommelier og hjemmebrygger Kristoffer Skovli Karlsen gjort noe med.

I midten av 2000-tallet fant han sin kjærlighet for øl og satte sine første hjemmebrygg da. Han fant fort ut at det å kombinere ansvaret med å drive et hotell, og samtidig brygge øl, viste seg å være vanskelig å kombinere. Da fikk han heller nøye seg med å bare kunne dele av sin kjærlighet og kunnskap til det gyldne brygg sammen med sine gjester gjennom smakinger, eventer og middager. Fra starten har han skapt øløyeblikk med tusener av gjester, og i 2023 var det endelig Thorbjørnrud Hotell sitt eget øl å finne på menyen igjen.

Det er den norske ølkulturen og ølhistorien som virkelig gir ham stjerner i øyene, og han reiser årlig til Norsk Kornølfestival for å snakke med de som «gjør det på gamlemåten». Her henter han også gjær som skal finne veien til Thorbjørnrud sine egne brygg med tiden nå som de har fått fast bryggmester i Andreas Endrerud. Målet er å ha fire faste brygg fra eget bryggeri, der kölsch, gårdsøl og IPA allerede er klare for sommersesongen, men når han deler sine tanker om mulighetene bryggingen gir å produsere så øl med så mange lokale råvarer ser vi at det lyser av entusiasme – og han blir ikke mindre engasjert når han snakker om spontangjærede øl, øl lagret på eikefat og braggot med egenprodusert honning.

Og det er dette engasjementet for ureist mat og drikke som er med på å gjøre hotellet så unikt, og som gjør at du som gjest kan føle at du får en opplevelse ulikt noe annet sted. For det å komme til Thorbjørnrud er ikke bare å komme til et sted der du skal sove, det er et sted man kan komme for å oppleve. Enten om man overnatter i en av deres glamping-telt eller på et av deres rom, er det en ting som er sikkert: bevertningen kommer til å gjøre sitt ypperste for at du skal få en unik opplevelse, enten det måtte være på tallerkenen eller i glassene.

Skriv en kommentar