Ølsprøtt – snacks man kan meske seg med

Hjemmebrygger og baker Lars Utseth ville bruke masken etter ølbryggingen til noe fornuftig og kom opp med produktet Ølsprøtt

Ølsprøtt – snacks man kan meske seg med

Det har gått sju år siden Ølsprøtt ble introdusert på Trøndersk Matfestival i 2017. Der solgte de 3500 bokser med Ølsprøtt på to dager. Siden har det blitt heder og utmerkelser fra Det norske måltid, Norges Vels gründerpris og NOFIMA.

Ølsprøtt er noe midt i mellom kjeks og snacks, som gjør det ganske unikt. Det lages på mesken etter ølproduksjon, som vanligvis ender som dyrefôr.
Meskesnacksen har blitt veldig populært og kundene setter stor pris på dette produktet, som har et variert bruksområde.

Når man spør ham hvordan han kom på ideen om Ølsprøtt, ler han litt og svarer: «Det hele begynte med øl, faktisk…»
På tur til Danmark fikk Utseth smake fritert rugbrød og da begynte den innovative bakeren å tenke på hvordan han kunne lage et lignende produkt selv.

«Det ble testing og feiling rundt et år, før det begynte å ligne på noe, men så satt blandingen» forteller Lars.

I starten fikk han mesk fra det ny nedlagte To Tårn Bryggeri, mens nå er det Austmann og ØX Tap Room som leverer maltrestene etter ølbryggingen.
«På denne måten får vi i Austmann utnyttet rester, eller mesk, fra ølbryggingen. Det gjør Ølsprøtt til et lokalt og meget miljøvennlig produkt. Som dessuten er knallgodt! Og vi har sikkert 100 tonn av dette i året, så det er bare å bake Ølsprøtt» smiler markedsansvarlig Thomas Sjue hos Austmann Bryggeri til Adresseavisen.

De er inne hos de store dagligvarekjedene, men selger også endel av de ca 5000 bokser i måneden til barer, gårdsutsalg og spesialbutikker. Nylig la de inn Ølsprøtt i appen Bandit, så man får gunstige priser der også.

I 2020 sendte de 150.000 bokser med fem trailere til Tyskland, hvor de ble solgt i Aldi-kjeden sine 3500 butikker.

Ølsprøtt består av vann, spiret bygg, sammalt rug, hvetemel, rapsolje, solskjeolje, sirup, surdeig på rug, havregryn, solsikkekjerner, linfrø og salt. Denne deigen smøres ut på et fat, kuttes og bakes til sprø perfeksjon.

Det finnes 3 varianter av Ølsprøtt; original, ramsløk og urkorn, men de jobber kontinuerlig med produktutbikling og nye smaker.

Skriv en kommentar