Øldestinasjon Trondheim

Øldestinasjon Trondheim

Trondheim har de siste årene seilt opp som et av de virkelige gastronomiske fyrtårnene i Norge, som Europas gastronomi-region i 2022, tre Michelin-stjerne restauranter og som vert for Bocuse d’Or i 2024. Så hvordan står det til med ølutvalget i byen? Med en over hundre år gammel bryggerihistorie, og hele åtte bryggerier og flere hæærli` ølsteder. Her er noen av de stedene som bør stå på listen din, i øldestinasjoen Trondheim. 

ØX Tap Room – Munkegata 26, 7011 Trondheim

Selveste Olav Tryggvason stirrer ned på Øx Tap Room, som er lokalisert ved Trondheims torg. Med «den gamle dame» i etasjen over, den italienske restauranten Frati, byr ØX på en unik stemning. For parade-korridoren fra inngangsdøren går forbi hauger av maltsekker, gjæringstanker og selve hjertet på ØX – et 600 liter stort bryggverk. Her brygges det 100.000 liter med øl i året(!!!), slik at man alltid finner 8-10 på den rikholdige tavlen bak baren. Maten kan man bestille fra restauranten over, mens man sitter i en 300 år gammel hvelvkjeller. Måltidet kan avsluttes med en «digestivo» som de produserer selv, i deres spesialdesignede brenneri. 

Den gode nabo – Øvre Bakklandet 66, 7011 Trondheim 

Artikkelforfatter er ikke i tvil – Nabo´n er et av Norges meste unike publokaler. Med Nidelva som nærmeste nabo har dette stedet vridd og vendt seg gjennom tidens tannhjul, til man har fått et unikt fingeravtrykk på denne puben. Etter 30 år med fest, fanterier og fantastisk service, kan man trygt si at dette har blitt en institusjon for ølelskere i Trondheim. Med Ringnes fat som vask på toalettet, alltid et bredt utvalg av lokalt øl, og Trondheims sikreste vårtegn; lekteren, så har puben holdt stand i 30 år og kommer nok til å holde ut i minst 30 år til. 

Habitat – Olav Tryggvasons gate 30, 7011 Trondheim

Med et av byens beste utvalg av øl, velsmakende pizza og kunnskapsrike ansatte, har Habitat etablert seg som kanskje Trondheims beste ølsted. Dette er «bryggeripuben» til Monkey Brew, et bryggeri kjent for sin kjærlighet for store smaker og kraftige øl. De var, sammen med to andre utesteder i byen, grunnleggerne av Habitat. Siden da har Elise Sæther Miller overtatt den daglige driften, og styrer puben i Olav Tryggvasons gate med stødig hånd. Man får en aldri så liten jungel følelse når man kommer inn, med grønne planter overalt, apekatter og papegøyer i lokalet. De arrangerer også regelmessige arrangementer, for hvem lar seg vel ikke friste med temaer som ost og øl, eller kanskje en kveld dedikert til surøl?

E.C. Dahls Pub & Kjøkken – Strandveien 71, 7042 Trondheim

Dahls er Trondheim, Trondheim er Dahls. Med en historie som går helt tilbake til 1856 er dette et av landets eldste bryggerier, og var blant annet bryggeriet som ga oss Lysholmer Spesialøl – Norges første sommerøl. Etter en større ombygging av bryggeriet på midten av 2010-tallet blir noen av ølene produsert hos morselskapet, men ombyggingen ga mulighet til noe helt nytt; E.C. Dahls Pub & Kjøkken, et av Norges beste for øl og mat i kombinasjon. Her får du kjøtt som de tørrmodner selv, lokale grønnsaker, fisk og skalldyr, og selvfølgelig med godt øl, både fra eget bryggeri og flere av de trønderske bryggeriene. 

Det finnes mange gode steder å få øl i Trondheim, og det som slår meg er at det er fantastisk mye sjel i øl-Trondheim. Her er et par andre steder som er gode å besøke for et godt glass. 

Bar Moskus – Olav Tryggvasons gt. 5, 7011 Trondheim

Med slagordet «Pilsner, vin og sang siden 2012» leverer Moskus kvalitet både i glass og i stemning, for her er det alltid god stemning, bra musikk på spilleren og øl fra noen av Trøndelags beste bryggerier å få på fat. 

Trondheim Mikrobryggeri – Prinsens gt. 39, 7011 Trondheim

Dette er byens eldste mikrobryggeri som startet i 1998, og har siden blitt en institusjon for øl i bartebyen. Her finner du både Trondhjems Pils og Kölsch, samt deilig pubmat som burgere, pizza og chili bowl. 

Ladejarlen – Innherredsveien 52, 7042 Trondheim

Ladejarlene var herskere fra Trøndelag fra 800-tallet til ca 1000, men i 2023 er dette et sted for god mat og god drikke til en billig penge. Og man får også tak i noen øl her, som slettes ikke er å finne på markedet lengre.

Skriv en kommentar