Anmeldelse av showet Øl med Jesus

Ølportalen overvar generalprøven på showet Øl med Jesus på Abelone Kjøkken & bar i Oslo

Anmeldelse av showet Øl med Jesus

«Den lange, lange sti over myrene og inn i skogene hvem har tråkket opp den? Mannen, mennesket, den første som var her. Det var ingen sti før ham».
Slik starter den såkalte cabareten «Øl med Jesus»; med sitat fra Knut Hamsunds Markens grøde.
Pompøst, men allikevel ydmykt.

De har kalt det for en cabaret. Det er ingen ekstravagante kostymer, ingen dans, spektakulært lysshow eller det man kanskje tenker en nymotens ‘cabaret’ skal være. Ei heller erter, reker eller aspik, for den saks skyld.
‘Øl for Jesus’ er en cabaret i sin originale drakt. Et upretensiøst kåseri med musikalske innslag som tar deg med på ølets historie i en og en halv time. En lett og ledig underholdning med tekst og musikk i fokus, istedet for glitter og stas. «Det skal være enkelt, da fokus skal være på det som formidles fra scenen» sa Espen Rognlien til Ølportalen når vi snakket med karene bak showet tidligere i år.

Espen Rognlien og Terje Nordby har satt sammen et show som er informativt og underholdende. De har tatt nytte av Rognliens skuespillerkunnskaper med dialekter og personskildringer, samt Nordby sin visdom som tekstforfatter og musiker i en mannsalder. Og ikke minst sistnevntes unike evne til å grave i materien, som mange kjenner igjen fra hans «Mytekalenderen» på NRK P2.

Historien om ølet, fra det første sådde kornet til det blir skålet i ferskt, skummende drikk fra scenen, blir forkynnet gjennom fortelling, dikt, stev, viser, anekdoter og personlig familietre.
Reisen tar oss med til sumererne 5500 år f.kr., til Babylon, Ninkasi, Gilgamesj, Erkebiskop Sigurd, Børre Werner, Odin, vikingene, Gulatingloven, Kalevala og Karsten Byhring. Jepp, Kjell fra Olsenbanden.
Musikken tar deg gjennom jazz, blues, country, rock og folkemusikk. Det er innslag som sender tankene til Erik Bye, Cornelis Vreeswijk, Jan Erik Vold, Sondre Bratland og Teddy Nelson. Musikerne gjør en meget god figur.

Øl med Jesus er et folkelig show hvor man får ølhistorien i grove trekk på en drøy time. Det er jovialt og avslappet. Selv om man kanskje kunne inkludert mer humor for å bringe det til en mer revy-aktig opptreden og noen overganger virker litt stive, er Rognliens vinnende vesen inkluderende og ikke minst lekende i sine interaksjoner med publikum.
Dette var tross alt bare første skikkelige gjennomgang av showet og det vil nok være mer avslappede skuldre med mer publikum tilstede. Øynene lyser og smilet er sjarmerende i tekstene som virkelig sitter hos fortelleren.


Dette showet er nok ikke for de med fokus på TikTok, Instasnap og ølhistorikk som kun inkluderer tropisk frukt, men heller for oss som så Olsenbanden-filmene før de ble juniorer eller var tidligere fotballspillere, bruker uttrykk som ‘så henseende’, samt husker at Frydenlund var et bryggeri og ikke en høyskole i Oslo. Uten å mene noen fornærmelse i så henseende.

Øl med Jesus er et underholdende og en informativ tur i ølets norges- og verdenshistorie, som er vel verdt et besøk for ølentusiaster og venner av dem.

«Øl med Jesus» spilles i tre uker på onsdager og torsdager fra 8. november på Abalone Kjøkken & Bar i Oslo.

Billetter finner du her https://booking.gastroplanner.no/Abelone/tAbelone har også et kjøkken som varter opp med en spesiell meny for showet, inkludert vegetarretter på både forrett og hovedrett, om man vil gjøre en helaften av anledningen.


Skriv en kommentar