Gretne, gamle gubber øldag 2024

Noe av det vi ølfolk husker best fra året 2023 er at det var året der gretne gamle gubber i alle aldre og av alle kjønn og legninger endelig slo neven i bordet og sa "Nå er det fan meg nok».

Gretne, gamle gubber øldag 2024

De hadde i mange år sett seg lei på at ungdommen satt dagsorden for hva som skal regnes som godt øl.  De var så inderlig lei av Untappd-diktaturet.  De var møkklei av generiske NEIPA’er med laktose, lei av oversøte Pastry Stout, lei av Kettle Sours med ananas og det som fruktigere er. 

De ville drikke skikkelig øl, og de ville drikke det i fred.  De ville drikke samme ølet to ganger, ja kanskje til og med tre og fire ganger, uten at bartenderen bemerket «Du har smakt det ølet før».

De ville drikke klassiske gode øl uten fjas, øltyper som har vært brygget og drukket i århundrer fordi de er gode øl, ikke hvite hvaler og fikse påfunn fra  ølbryggere med tatoveringer og et følsomt forhold til skjeggvekst.

De ville nyte de glemte ølstilene, de undertrykte ølstilene, de som aldri ratet skyhøyt på Untappd, men ble drukket med glede på bortgjemte puber i grisgrendte strøk over hele verden.

Så derfor ble Gretne Gamle Gubbers Internasjonale Øldag innstiftet og feiret for første gang 18. februar 2023.

Feiringen pågikk over hele landet, og gretne, gamle gubber i alle aldre, av alle kjønn og legninger, hygget seg i passe grettent lag med deilig ESB, Bitter, nordtysk Pilsner, Altbier, Bock, Brown Ale og så videre.

(Til vår store glede så vi i 2023 at disse klassiske ølstilene vi alle elsker fikk et oppsving.  Flere og flere bryggerier kom med velbryggede lagere, bitter, ESB, og brown ales.  Flere og flere av disse ølene dukket opp på taplistene på gode ølbarer over hele landet.  Til og med unge og blide mennesker drakk dem med velbehag).

Fra fjorårets feiring på Apollon Platebar. Foto: Ragnhild Storsletten Åse

Det er opplest og vedtatt at dagen alltid skal feires første lørdag etter Valentines Day.  I år faller GGGs øldag på lørdag 17. februar.

 I Bergen kan du møte likesinnede på Apollon Platebar. 

I Stavanger er det På Kornet som er vertskap.

I Sandnes kan du stikke innom Melkebaren.

I Trondheim skjer det på Den Gode Nabo.

I Oslo ble ordlyden for sterk for visse aktører, så en pubvandring for klassiske ølstiler er opprettet der.

Følg med på de respektive barene for ølutvalg og åpningstider.

For oss som er så heldige å bo i Bergen har bryggerimesteren på 7 Fjell Bryggeri, Gahr Smith-Gahrsen (eller Gretne Gahr, som han liker å bli kalt), klar en liten godbit på cask. 

«Den gretnest tenkelige Ipa-en må antakelig være den som på 1800-tallet ble sendt på eikefat med båt til India. Vi har et 40-liters eikefat vi har fylt med en spesialbrygget IPA. Etter tapping ble ølet lempet i en av bilene våre (ideelt sett bilen som går under navnet «Skuten») for å bli ristet godt på tur i tre-fire uker. (Vi kan dessverre ikke sende den til India, men sender den innom en indisk restaurant i løpet av lagringen.)»


Denne teksten ble først publisert på Bergen Beer Blog.

Skriv en kommentar