Dogfish Head 90 Minute IPA er tilbake!

90 Minute IPA fra Dogfish Head Brewing er et sagnomsust, old-school Imperial IPA som vi igjen får gleden av å leske strupene våre med her i Norge. Men du nok må være kjapp...

Dogfish Head 90 Minute IPA er tilbake!


Dogfish Head Brewing ble startet opp i 1995 på Rehoboth Beach i staten Delaware av Mariah og Sam Calagione. Sistenevnte er en høyt respektert person innenfor den amerikanske håndverksølbransjen pga sine øl og bryggeteknikker.

Det hele startet med en bryggeripub, Dogfish Head Brewings & Eats, som ikke bare var Delaware sin aller første bryggeripub, men også det minste kommersielle mikrobryggeriet i USA.
Fra å brygge ca 50 liters batcher på puben (tre ganger om dagen, fem dager i uken!), brygger de nå ca. 20 millioner liter årlig på bryggeriet i Milton, Delaware. De har fortsatt bryggeripuben, samt to andre puber og en restaurant som fokuserer på lokal sjømat.

Med sitt lille bryggverk, kunne Calagione eksperimentere med ølstilene og det gikk gjetord om ølet til Dogfish Head langt utover Delaware sine grenser. Fordi han pushet grenser, brukte ukonvensjonelle ingredienser og bryggemetoder kreerte Calagione ikke bare unike brygg, men også gode øl,som gjorde at Dogfish Head vokste til å blitt et av de mest annerkjente og velrespekterte håndverksbryggeriene i USA og løftet Sam Calagione til en legendestatus.

Og siden man snakker om legender, så kom Jim Koch og Boston Brewing Company (tenk; Samuel Adams-ølene) inn som eiere i 2019 og en avtale verdt $300 millioner, som gjør ekteparet Calagione til største utenforstående eier av Boston Brewing co, bak bla gründer Jim Koch.

Dogfish Head 90- Minute Ipa
Sam Calagiones lekende evne til å finne unike metoder til å lage sine øl på, ble han inspirert av en tv-kokk som kontinuerlig malte pepper i suppen mens den putret i kjelen og dette skulle gi en dypere, mer intens smak.
Så da fant bryggmesteren et gammel amerikansk football-spill som hadde en vibrerende overflate, slik at humlen, lik pepperet til tv-kokken i suppekjelen, falt litt etter litt, men kontinuerlig ned i bryggerikjelen.
Og slik ble verdens første ‘Continual Hopped IPA’ (eller ‘kontinuerlig humlet IPA’ på norsk) til.

Dogfish Head sin 90 Minute IPA er nettopp en slik øl, hvor humlingen da foregår i 90 minutter.

90 Minute IPA er en legende i sin egen rett. Et øl som definitivt var med på å lede håndverksølrevolusjonen i USA. En klassisk IIPA (Imperial India Pale Ale) har den en solid maltbase og generøse mengder med bitterhumle som gir den et søtlig preg under intense sitrus- og barnåltoner.

Siden Dogfish Head eksporterer svært lite til Europa, var det et gledens øyeblikk når 90 Minute IPA ble tilgjengelig gjennom Spesialutvalget til Vinmonopolet i oktober ifjor. Og ølet forsvant fort ut av hyllene, men nå kommer det mere!
«Muligheten er alltid på plass for oss i Vinmonopolet til å kjøpe inn varer som har stor etterspørsel og lavt tilgjengelighet» sier Produktsjef for øl, sider og fruktvin i Vinmonopolet, Dave Gardonio.
«Det var mulighet til å skaffe mer av dette ølet, til og med en fersk sending fra USA, så da tenkte jeg at produktet kunne fungere bra som et gjenkjøp for +Øl-polene».

Da er det bare å glede seg til mer Dogfish Head 90 Minute IPA på Vinmonopolet den kommende tiden!

Dogfish Head Craft Brewery
90 min IPA
Imperial IPA 9% 0,33l kr 149,90

Farge: Klar mørk lys farge, med tett, hvitt skum
Aroma: God dose granskudd, varm sitrus og hint av overmoden ananas og søte kirsebær. Maltbasen gir en fin, gyllen karamellsødme med hint mot søtlig, ristet brødbakst (typ brioche).
Smaker: Nydelig balansert med en god karamellsødme og en bitterhet som ligger fint over maltbasen. Igjen er det granskudd, barnåler, appelsinmarmelade og varm sitrus som også gir plass til en robust base med gyllen karamell, lyst, søtlig brød, melon, kjeks, samt vage toner av overmoden ananas og kanskje mer cocktailbær, enn kirsebær liggende bak i avslutningen.

Ølportalen 9/10

Skriv en kommentar