Nytt bryggverk og en nostalgisk bryggerimester. 

7 Fjell Bryggeri er inne i sitt 11 år, og ser ikke ut til å gi seg med det første.  De har økt jevnt og trutt, har et solid feste i markedet og er i dag et av landets største håndverksbryggerier både i antall liter og omsetning.   

Nytt bryggverk og en nostalgisk bryggerimester. 

I det siste har vi sett på sosiale medier at det foregår oppgradering av utstyret, så jeg ble nysgjerrig og  tok turen opp på Bønes og satt meg ned med bryggerimester Gahr Smith-Gahrsen og CEO Jens Eikeset. 

Det jobbes intensivt i bryggeriet, med sveising, kutting og boring.  Håndverkere, ledninger og verktøy overalt.   

Gahr: «Det har jo vært noen utfordringer underveis i installasjonen, men stort sett har det gått greit.  Det er jo umulig å sette en stram tidsplan på noen sånt, det dukker alltid opp noe.  Som for eksempel at tankene ble fraktet liggende.  De veier jo noen kilo, så det tok oss en dag bare å reise mesketanken opp og få den på plass.»  Det medførte blant annet å lage nye festepunkter i taket, og utstrakt bruk av truck.  Men Gahr er optimist (og realist), og mener nedetiden begrenser seg til ca 3 uker. 

«Det var på tide med en oppdatering» sier Gahr.  «Vi valgte å kjøpe bryggverket til Voss Fellesbryggeri, som nå har flyttet hele produksjonen til Voss Bryggeri.  Bryggverket er levert av samme firma som leverte vårt første, og er nyere og mer oppdatert. Vi har god oppbakking fra dem.» 

«På det gamle bryggverket makset vi på 650 kg malt (som er 100 kg mer enn anbefalt).  På det nye kan vi øke det med 50%.   Vi kan brygge opp mot 4000 liter øl i butikkstyrke på en batch.  Det betyr selvsagt mer effektiv brygging, og ikke minst at vi kan brygge større batcher av sterkølene.  Vi har også fått inn en ekstra varmtvannstank, og det trengte vi virkelig.  Nå er det nok varmt vann til både brygging og rengjøring når vi brygger dobbel-batch.» 

7 Fjell gjenbruker varmt vann i et lukket system, og med det nye bryggverket inngår også  vann fra kondensatoren i kretsløpet. 

Det å testbrygge øl i hjemmebryggerskala for et kommersielt bryggeri er vel kanskje mest en romantisk ide fra ølrevolusjonens spede begynnelse.  I dag er det vel svært få som gjør det.  På 7 Fjell har de gått stikk motsatt vei og har etter 11 år installert et 70l hjemmebryggeroppsett.   Har landets tidligere mest meriterte hjemmebrygger blitt nostalgisk?  Gahr forklarer: «Vi kaller det 0,7 Fjell Bryggeri.  Jeg har faktisk alltid hatt lyst til å ha et pilotbryggeri.  Mest på grunn av Vinmonopolets tendere.»   

Til dagsorden: En tender er at Vinmonopolet (VP) utlyser en «konkurranse» om det beste og billigste ølet i en gitt kategori.  Bryggeriene sender da inn smaksprøver av ølet, og et øl blir valgt på grunnlag av smak, pris og leveringsdyktighet.  Dette bryggeriet får da god distribusjon av ølet i VP’s butikker, og kan i beste fall havne inn på det faste basis utvalget.   Bryggerienes utfordring er at det kan ta lang tid fra et øl er innlevert til det faktisk blir bestilt inn til VP.  Og i verste fall at det ikke blir tatt inn i det hele tatt.  Litt unødvendig å brygge noen tusen liter av et øl bare for å sende inn en liten kasse som VP’s panel skal smake..   

Gahr: «Jeg har satt sammen et system som i størst mulig grad etterligner moderskipet.  Mye er automatisert, men ikke alt.  Og så er det jo artig å holde på med.  Bryggedagen på 0,7 Fjell tar 4-5 timer, så det krever ikke så mye tid av meg.  Første batchen jeg brygget på det var en kloning av Småtøs.  Mest for å kalibrere systemet og se hvordan det funket.  Resultatet ble meget bra, selv uten temperaturstyrt gjæring.  Heldigvis fant jeg et gammelt kjøleskap som er blitt til temperaturstyrt gjæringsskap, så nå er det også under kontroll.  Det er jo ikke vanskelig å finne nok og sunn gjær her, kan man si, alltid gøy å høste gjær til en 70l batch fra en 5000l tank!» 

Testbryggene tappes på Cornelius fat, og etter at de flaskene VP skal ha er tappet, vil resten dukket opp som eksklusive øl på bryggeripuben, festivaler eller en og annen god ølbar. 

En håndverker dukker opp og ber om råd for hvor et rør (av veldig mange) skal gå, og Gahr forsvinner.  Tilbake sitter Jens, daglig leder og big boss.  Det er på tide å snakke økonomi. 

«Vi er der vi skal være» sier Jens, «vi ser på 10,9% vekst i 2023, noe som er 20% over bransje gjennomsnittet.  2023 gir oss et beskjedent positivt resultat.  Men klart; vi merker på bunnlinjen at det er dyrtid.» 

Og til sist; noen nye øl på gang? 

Jens: «Tidlig i mai slipper vi Hurrah! som er en pils brygget for 17. mai feiringen.  Den er i polstyrke og kommer i magnum flasker (1,5l).  Først og fremst VP, men litt til Horeca også.  Så har vi to sure øl på gang ganske snart.  En klassisk surøl i lambic-stil, -en blend av surøl som har vært lagret på hvitvinsfat, rødvinsfat og portvinsfat.  Lett, frisk og syrlig.  Samt en kjelesyrnet øl med rabarbra og lime.» 

Skriv en kommentar