Alkoholsky i verdensrommet

"Universet, en uendelighet av stjerner og planeter. Ingen vet hvor stort eller hvor gammelt det er" fortalte Tom Mathisen oss i starten av KLM's 'Professor Dals hemmelighet'. Astronomer har funnet ut litt mer siden serien gikk på fjernsynet i 1978. De har ikke funnet Curium 82, men heller alkohol i verdensrommet

Alkoholsky i verdensrommet

©WikiImages/Pixabay

10 000 lysår unna Jorden ligger en kolossal alkoholsky nær stjernebildet Ørnen (Aquila), som har 1000 ganger større diameter enn vårt eget solsystem. Denne enorme skyen rommer svimlende 400 kvintillioner liter alkohol (en kventillion er tusen kvadrilliarder eller en million kvadrillioner. Med andre ord et ett-tall med 30 nuller bak). For å konsumere denne mengden, må hver person på jordkloden drikke 300.000 liter alkohol daglig i en milliard år.

Dessverre ligger Ørnen, i støvskyen Saggitarius B2, ca 36 lysår unna, som er svimlende 100 kvadrillioner kilometer unna. I tillegg er alkoholen den inneholder primært metanol, som er uegnet for konsum på grunn av toksisiteten. På jorden brukes metanol i f.eks frostvæske og spylervæske, og konsum av så lite som 1 desiliter utgjør en risiko for å bli blind og er potensielt livstruende i større mengder. Dessuten, i denne enorme kosmiske cocktailen, som strekker seg over 488 milliarder kilometer, er den også 32 forskjellige kjemikalier blandet inn. Noen direkte dødelige for mennesker, inkludert karbonmonoksid, blåsyre og ammoniakk.

Til tross for metanolens farer, lover dens tilstedeværelse i interstellare skyer godt for forskerne. Disse skyene gir astronomer innsikt i stjernedannelsesprosesser og holder organiske stoffer integrert i livet. Astronomer antyder at disse alkoholskyene kan hjelpe til med å forstå utviklingen av livet i universet, ifølge Physics Astronomy.com.

Skyen Sagittarius B2 ble oppdaget tilbake i 1995 av britiske forskere, men man har først nylig avduket et annet spennende aspekt med alkoholskyen, nemlig aromaen og smaken! Ifølge forskere har de oppdaget etylformiater inni skyen, mer bestemt en ester som gir en bringebærsmak og en aroma som minner om rom. Dermed ser det ut til at den kosmiske spriten kan ha en smak og duft som ligner bringebærrom.

Bringebærrom man blir blind og lettere død av er jo heller ikke noe fristende. Vi kommer tilbake med mer når astronomene finner ølskyen Saccharomyces Cerevisiae.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises