Bli øldommer!

Norbrygg har arrangert NM i ølbrygging siden 1997. Mye har forandret seg siden den gang, spesielt når det gjelder trender og øltyper.

Bli øldommer!

NM i hjemmebrygging

Hjemmebryggerorganisasjonen har nesten 70 typedefinisjoner som man kan få sitt øl vurdert innenfor i lokale og nasjonal konkurranser. 

Det siste tiåret har antall deltakere i NM variert, men de ser nå en økning i hjemmebryggere og innsendte øl i hele landet.

Brynjar Myren fra Sentralstyret i Norbrygg utdyper «Under årets NM hadde vi 500 deltakende øl! Disse blir sendt til fylkeslag rundt i landet, og i år var det dømmesteder i Oslo, Agder, Rogaland, Hordaland og Trøndelag som var de fylkene som dømte øl».

En økning i ølinteressen og blant hjemmebryggere har ikke sett lik økning blant øldommere. «Vi ser at enkelte fylker begynner å få frafall av dommere, og vi må gjøre det vi kan for å rekruttere nye» forteller Myren.

For å bli øldommer må man ta to digitale kurs, med påfølgende eksamener. Når de er bestått, deltar man på en smakssamling som blir arrangert i ditt fylke. I en konkurranse vil man sitte på bord sammen med andre øldommere, hvor man smaker, lukter, noterer og gir poengsum. Myren sier at det ikke er hverken vanskelig eller veldig tidskrevende utdanning. «De som er vant til untappd tar dette fort. Forskjellen nå er at man må gi en begrunnelse for hvorfor ølet får den aktuelle poengsummen» forklarer han og fortsetter «Under en evaluering som NM, bedømmer man kanskje 8-10 øl, og man kan da gi øla en rangering. I NM blir da noen øl sendt til en finale, hvor man til slutt står igjen med et vinnerøl bedømt lokalt og så av en hovedjury». 

Sentralstyremedlemmet bedyrer at man ikke må være ølbrygger for å bli øldommer, da dømming handler om den sensoriske opplevelsen av et øl, med hovedfokus på smak. Man trenger heller ikke å være sommelier eller noe ordsmed da man sitter sammen med andre dommere og kan utveksle tanker med de. Norbrygg har mange kvinnelige medlemmer og øldommere, men ønsker seg flere. «Vi oppfordrer også kvinner til å bli dommere. Under årets NM-dømming i Oslo hadde vi 50% kvinnelige dommere» forteller Brynjar Myren stolt.

For mer info om hvordan man kan bli øldommer, så finner man det her https://norbrygg.no/dommer/#dommerkurs

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises