Petter Nome er død

I natt sovnet Petter Nome, en av øl-Norges viktigste personligheter, stille inn etter lengre tids kreftsykdom.

Petter Nome er død

Foto: Privat

Petter Nome er for veldig mange kjent fra sin tid i NRK, der han jobbet i nesten 30 år. Han var en profilert journalist og programleder, i programmer som Dagsrevyen, Melodi Grand Prix og Sommeråpent. Han ble politisk engasjert i USA`s planlagte invasjon av Irak i 2003, sluttet i NRK og startet som kommunikasjonssjef i Flyktninghjelpen. Og i 2009 startet hans reise for å gjøre øl-Norge sterkere og mer samlet enn noen gang.

I august 2009 ble han ansatt som direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen (BROD), og det var nok noe som overrasket mange. Men at han var rett mann til rett tid, ble raskt klart. Dette var nemlig tiden da ny håndverksbryggerier startet nesten ukentlig, og interessen eksploderte for variasjon, mangfold og nye smaker. Da han startet som direktør var det kun 11 medlemmer i BROD, alle disse var store industri-aktører og foreningen var ikke en aktiv del av øl-Norge. Nome satte umiddelbart i gang en prosess for å samle hele bryggeribransjen.

Han ansatte etterhvert Hege Ramseng som kommunikasjonssjef, og sammen reiste de land og strand rundt for å møte bryggerier, være synlige på festivaler og arrangementer, og tale det gode øls sak. Hans kjendisstatus og engasjement ga også innpass hos politikere, og den viktige jobben med å informere og utdanne de lovansvarlige startet for fullt.

Han sto i bresjen for å fremsnakke øl så mye som mulig, slik som da de sendte ut en halv million brosjyrer om øl og mat til norske dagligvarebutikker. Han gjenopplivet den årlige utmerkelsen Årets Ølhund, som gis til en person eller gruppe som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl stor tjeneste. Personer som Frode Øverli, Kristin Krogn Devold og Trine Skei Grande har mottatt prisen, som igjen har vært med på å få øl frem i lyset.

Det er dog èn ting som Nome vil bli husket mest for, nemlig det faktumet at han samlet øl-Norge under en fane. Det er ingen selvfølge at et land har èn organisasjon som dekker alle bryggeriene, men Nome skjønte raskt at man står sterke sammen. Resultatet er i dag at BROD har over 120 medlemmer, og foreningen står sterkere enn noen gang, men dessverre uten Nome som en stødig støttespiller. Han gikk av som direktør i januar 2019, og det var helt naturlig at han da fikk den samme prisen han selv hadde vært med på å gjenopplive sammen med foreningen: Årets Ølhund.

Hans dedikasjon og kjærlighet for det gode brygget startet hos bryggere og bryggerier, og endte hos konsumentene.

En mann har sjelden fortjent en gravøl så mye som Petter Nome – skål og takk!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises