Sverige åpner for gårdssalg av alkohol

Den svenske regjeringen går videre med å innføre gårdssalg av småskalaproduserte alkoholholdige drikker. Samtidig understreker de Systembolagets monopolrolle.

Sverige åpner for gårdssalg av alkohol

Den nye ordningen kan tre i kraft over nyttår, og betyr at hver person kan kjøpte 0,7 liter brennevin, 3 liter vin, 3 liter sterkøl og 3 liter andre gjærete drikker (det betyr vel først og fremst mjød og sider).

Alle typer alkoholholdig drikke vil omfattes av reformen. Det kreves ingen egen dyrking av råvarer for å drive gårdssalg av øl, sider eller sprit. Vinprodusenter må imidlertid dyrke sine egne druer for å drive gårdssalg. Salget skal skje på et utsalgssted i direkte tilknytning til produksjonssted eller dyrkingssted.

Allerede i 2021 ble det levert en offentlig utredning i Sverige om gårdssalg av alkohol.

Finland er også i ferd med å ta neste skritt i å liberalisere sin alkohollovgivning. I Norge ser vi at dette er spørsmål som reises av partier som er i opposisjon, mens interessen ser ut til å dabbe av når de rykker inn i regjeringskontorene. Med så store endringer i våre naboland, er det kanskje på tide å utrede mulighetene også hos oss?

Les mer på regjeringen.se:

Regeringen presenterar förslag om gårdsförsäljning av alkoholdrycker – Regeringen.se

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises