Et hundre år langt eksperiment viser bygg sin tilpasningsevne
Et forskningsprosjekt startet i 1929 viser byggkorn sin tilpasningsevne, som er gode nyheter for oss øldrikkere
Forskere har avdekket genene som står bak byggs bemerkelsesverdige tilpasningsevne, en oppdagelse som kan hjelpe avlingen å overleve rask klimaendring. Bygg, en av verdens eldste og mest utbredte kornsorter, har tilpasset seg ulike miljøer gjennom tilfeldige DNA-endringer over 12 000 år.
Bygg-eksperimentet, som startet i 1929 i Davis, California, involverte kryssing av 28 ulike byggvarianter. Forskerne testet byggvarianter fra hele verden, som ga avgjørende data. Ved å analysere tiår med genetiske endringer, identifiserte forskerne gener som kontrollerer blomstringstidspunktet – kritisk for å maksimere frøproduksjonen. Dette sikrer at bygg trives og tilpasser seg i ulike vekstforhold.
Forskere oppdaget at den genetiske variasjonen raskt avtok, med omtrent 30 % av genomet som ble fiksert, og innen generasjon 50 stammet rundt 60 % av avkommet fra én enkelt foreldrelinje.
Funnene, publisert i Science.com, kan bidra til fremtidige forsøk på å forbedre andre kornsorter, som hvete og ris, slik at de tåler ekstreme klimaendringer bedre.
Vis 2 kommentarer
Skjul kommentarer
Tormod G Åndahl
Hei. Mitt navn er Tormod Glevik Åndahl, og har vært privatpraktiserende kornbonde i over 20 år. Forskningen viser at den genetiske variasjonen i bygg avtok raskt under eksperimentet, med 60 % av avkommet som stammet fra én enkelt foreldrelinje. Dette kan føre til en økt sårbarhet over tid. Hvordan vil dette påvirke byggens evne til å tilpasse seg fremtidige, uforutsette miljøendringer? Et mindre genetisk mangfold kan gjøre plantene mer mottakelige for sykdommer eller skadedyr, og det kan være kritisk om avhengigheten av en snevrere genetisk base fortsetter.
Lasse Lukacs Svar til Tormod G Åndahl
Forskerne mener det er motsatt. Det er nettopp fordi planten er så tilpasningsdyktig at den kan akklimatisere seg såpass raskt at den tar alleler (genvarianter) som passer best til nåværende miljø fra forrige generasjon, der andre planter kan bruke flere generasjoner for å adaptere de beste genene.
At bygg i Davis, California tilpasser seg sitt miljø, tilsvarer ikke at all bygg vil få en snevrere genetisk base, men at planten heller styrker sin lokale, genetiske base akkurat der den er, men på kortere tid.
Frøspiring og blomstring er viktige hendelser som er nøye synkronisert med miljøforholdene for alle planter, men denne studien på bygg viser et lengre forløp, enn hva forskere vanligvis har innsyn i.
Mvh,
Lasse L