Ølgjær kan hjelpe mot kreft
EN ny studie viser at ølgjær kan bidra til mer effektiv behandling av kreft.
Forskere fra University of Virginia har avdekket en overraskende overlevelsesmekanisme i ølgjær som kan gi innsikt i kreftbehandling, ifølge en studie publisert i Nature.com. Gjæren Schizosaccharomyces pombe går i dvale ved næringsmangel, på samme måte som kreftceller overlever sult og unngår immunsystemet.
Forskerne valgte gjærceller fordi det er samme mikroorganisme som brukes i ølbrygging. De innrømmer at funnene var svært overraskende, men de kan gi oss ny innsikt i hvordan celler tilpasser seg stress og potensielt bidra til forståelsen av sykdommer som kreft.
Atte hva, hvem og hvor, sa du?
Teamet, ledet av biokjemiker Ahmad Jomaa, oppdaget at når gjæren går i dvale for å unngå stress, skjer det noe helt uventet med deres såkalte mitokondrier—cellens energikraftverk.
Spesielt blir mitokondriene dekket av inaktive ribosomer, komplekse molekylære maskiner som vanligvis produserer proteiner i cellene.
Ribosomene festet seg til energikraftverkene «opp-ned,» ved å bruke bare en liten del av sin molekylære struktur, på en måte som aldri har blitt sett før.
Å forstå denne prosessen kan føre til metoder for å målrette sovende kreftceller og gjøre dem mer sårbare for behandling.
Forskerne planlegger nå å studere denne mekanismen videre, både i gjær og kreftceller.
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer