Innendørs humledyrking

Den spanske humleprodusenten Ekonoke dyrker humle innendørs i Madrid under nøye kontrollerte forhold. De overvåker blant annet karbondioksidnivåer, temperatur, belysning, luftfuktighet og fotosyntese, noe som gjør det mulig å høste opptil 52 ganger i året – helt uten bruk av plantevernmidler.

Innendørs humledyrking

Yulia Gapeenko/Vecteezy

Humle – de små, grønne knoppene som er en viktig del av ølets karakteristiske smak og aroma er, som mange andre avlinger inkludert kakao, kaffe og vindruer, truet av klimaendringer. Prognoser for 2021–2050 viser en nedgang i avlingene på opptil 18,4 % sammenlignet med 1989–2018, noe som skaper utfordringer for både bryggere og oss forbrukere.

Spanske Ekonoke, et bioteknologisk bedrift innen landbruket, har funnet en løsning ved å dyrke humle innendørs. Deres teknologi sikrer stabil produksjon av høy kvalitet året rundt, uavhengig av vær og klima.

Innovativt jordbruk
Ekonoke ble etablert i 2019 med fokus på å redusere matsvinn. Gründerne var Antonio Rojas og Javier Ramiro, som tidligere eksperimenterte med dyrking av mikrogrønt til restauranter, mens Inés Sagrario og Ana Saez fokuserte på vertikale hager for salater.

Etter pandemiens herjinger med restaurantbransjen, skiftet de fokus til humleplanten, fordi den er så sterkt påvirket av klimaendringer. Innen 2022 hadde de lykkes med å dyrke humle innendørs, noe som tidligere ble ansett som tilnærmet umulig. Dette i et år hvor humleavlingene i Tyskland sank med 30%, pga tørke (og kvaliteten med hele 40%).

Tradisjonell humledyrking lider av uforutsigbare værforhold. Dårlig kvalitet betyr at bryggere må bruke mer humle for å opprettholde ølets smak. Det spanske firmaet kombinerer ny vitenskapelig kunnskap og avansert teknologi for å garantere optimaliserte resultater.

Optimal kvalitet
«Problemet med humle er at den ikke bare måles etter vekt,» forklarer gründer Inés Sagrario til Sustainable Brands. «Bryggere bryr seg ikke like mye om antall kilo med humleplante, som de bryr seg om kiloene med essensielle oljer og harpikser i humlen. Forbindelsene som skaper bitterheten og smaken i øl. Så hvis du har humle av dårlig kvalitet, noe som betyr at de har midre bitterstogger eller eteriske oljer, så må du må bruke dobbelt så mye humle for å opprettholde ølets smak. Det handler ikke bare om kvantitet, men også om å sikre riktig kvalitet. hvis kvaliteten synker på grunn av klimaendringer, vil det tvinge bryggere til å enten bruke mer humle eller endre ølets formel helt – dette er en stor utfordring for bryggere som er alle avhengige av humle».

«Vi kan dyrke humlesortene du trenger, reprodusere de nøyaktige forholdene til deres originale terroir, i de nødvendige mengder og alltid med den beste kvaliteten» påstår de ganske så skamløst på egne hjemmesider.

Ekonokes mål med sitt vertikale jordbruk, er å sikre stabile forhold og optimal kvalitet, samtidig som karbonfotavtrykket reduseres kraftig.
Spanjolenes innovasjon lover ikke bare fortsatt godt øl, men også en mer bærekraftig fremtid for landbruket.


Les også:
Humledyrking ved Lom Bryggeri

Damer i ølbransjen – portrettintervjuer

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises