Påskens øl- og matforslag fra Ølportalen

Vi har igjen spurt øl- og matfolket i Ølporaten om hva de spiser og drikker i høytiden. Selv om lammelår er det vanlige, er det ikke alle som følger ned den stien og ølvalgene følger heller ingen konvensjonell stil.

Påskens øl- og matforslag fra Ølportalen

Rolv Bergesen
Kokk, program- og bryggerisjef og ølfaglig orakel i Bergen ølfestival, ølblogger på Bergen Beer Blog, underviser og holder kurs om øl og altmuligmann i øl-tenketanken Øltanken

I år er påsken ekstra godt timet.  Den sammenfaller nemlig med årets første runde kje-slakt.  I alle gode slakterbutikker finnes det nå kje å få.

Kje er en undervurdert ressurs som smaker nydelig, enkelt og greit.

Men nordmenn har ikke helt fått øynene opp for hvor godt, bærekraftig og sunt det er.  Hvert år destrueres mange tonn.  Det er ikke bare trist, det er faktisk skandaløst.

Mitt kje måltid i påsken er enkelt, uten fiksfakseri, og smaker fantastisk.

Jeg smører inn lår og bog med god olje, så gnir jeg inn ramsløksalt (av egen produksjon; plukk ramsløk, tørk det og bland det med salt).

I langpannen eller den ildfaste formen legger jeg først tynne bjørkekvister med skudd/blader, så en halvflaske god og tørr sider fra Hardanger, så kje.  Så dekker jeg det hele til med aluminiumsfolie, putter det i ovnen på 140 grader i et par-tre timer, og underveis sjekker jeg at alt står bra til, eventuelt etterfyller med sider.  Av og til kan man komme i skade for å drikke opp sideren mens man venter, men da bare åpner man en til.  Kjøttet er ferdig når det er mørt og detter av beinet.  Den siste halvannen timen legger jeg inn skrelte hele sjalottløk i langpannen.

Kraften fra langpannen blir en ypperlig sjysaus, man kan selvsagt jazze den opp med litt kraft/buljong, løk, jevning og så videre.

Tilbehør; kok småpotet samt gulbeter, persillerot og gulerot i små biter.  Kok det gjerne i kyllingkraft.  Sil av og sviss grønnsakene i smør sammen med litt salt og en god klype sukker.  De skal ha litt steikeskorpe og lett karamellisering.

Sett alt på bordet og spis.

Men vent litt, dette skulle jo handle om øl. Saison Dupont!

Lasse Lukacs
Kokk, ølblogger på lassel.blogg.no, festivalsjef for Håndverksølfestivalen i Oslo og sensorisk skiftleder for Ølportalen, Nettavisen og Vi Menn sine smakspaneler.

Påsken styres stort av hvem man er sammen med og hvor man er, men en Duchesse de Bourgogne er aldri langt unna.
På hytta med venner eller hjemme med familien blir det tradisjonelt urtefylt lammelår med fløtegratinerte poteter hvor det følges med en imperial brown ale og en Duchesse de Bourgogne.

Om påsken blir feiret med et knippe venner, blir det lammeskank som breseres i blå Chimay (ikke vær redd for å kjøpe en Grand Reserve slik at du har mens du lager mat og til middagen også…).

Om det er alenetid blir det lammetagine med tørket aprikos og pistasjnøtter hvor det går hveteøl i gryta og en blond i couscousen.
Og en litt kraftig saison eller trippel ved siden av gryteretten.

Tommy Holen Helland
Ølblogger på Tommys ølblogg, driver Gulating-butikk i Trondheim, er festivalsjef for Trondheim Craft Beer fest og Trøndersk ølfestival, samt var med å starte Ølportalen.

Årets påske skal tilbringes på hytta vår på trøndelagskysten med storfamilien. Siden jeg er kokken så blir det ett par klassikere på matbordet ved siden av påskegrillingen.
Jeg tenkte å servere «kylling på boks» en av dagene, der jeg rett og slett trer en hel kylling ned på en boks med øl. Ølet jeg bruker må være friskt, enten en ren surøl eller en wit, og det er viktig med en god rub på høna – hvis det er lov å si, og en weissbier ved siden av.

Påskeaften er det tradisjonelle påskelammet som står for tur. Her dekker jeg bunnen av langpannen med rotgrønnsaker og heller i en desj med god og rund brown ale. Ved siden av er det godt med litt humle så en godt humlet amber er å foretrekke, men også en mørk lager eller en søtlig brown ale er en god kombo sammen med lammet.

Uansett hva du velger er det viktigste å legge beina på bordet og slappe av! Det skal i hvertfall jeg etter en hektisk vår med drifting av ølbutikken og planlegging av Trondheim Craft Beer Festival til høsten!

Jørn Idar Almås Kvig
Forfatter av flere bøker inkludert Øl-og matboka og Pølser og Pils, ølblogger (Jørn Idar med Høyt skum), sirkusdirektør i Ølsirkus, driver ølimport i Saga Beverage Company, samt gründer og tidligere redaktør i Ølportalen.

Jeg har personlig noen planer om å bruke påsken på å utforske øl og ost litt mer, som har blitt noe jeg dykker stadig mer ned i. Dette er to bransjer som har hatt ganske lik utvikling det siste tiåret, med flere håndverksprodusenter, større eksperimentering og ikke minst en veldig høy kvalitet på varene.

Personlig kan jeg finne på å starte med litt enkel brie, appelsinsyltetøy og en fyldig pilsner. Dette er en kombinasjon som fungerer veldig godt, og som ikke oppleves for tungt da ølet lesker godt mens osten har en fin syrlighet i seg.

Men om det er litt kjølig og grått, blir det en heavyhitter som aldri slår feil: en klassisk barley wine med blåmuggost. Det er noe med litt «vulgære» smaker i kombinasjon som er helt sykt godt. Det søte maltpreget i ølet byr på tørket frukt, karamell og et lett marmeladepreg, som skapt for blåmuggens litt salte, skarpe smaker.
Barley wine ble etter sigende brygget som en erstatning for hetvin, men til de som måtte nyte dette skjønner at det slettes ikke er en erstatning. Det er en forbedring.

Lam er jo også noe som hører påsken til fra de gamle tider, og når norsk lam ble valgt ut til hovedråvare i Bocuse d`Or i 2017, sier det vel sitt om kvaliteten vi har her. Jeg har skrevet om ølbresert lammeskank tidligere på min egen blogg

Sammy Myklebust
Var med å starte Ølportalen, blogger på Sammy og øl og skrev en stund ølspalte for Nettavisen.

I min familie har vi ikke spesielle retter vi MÅ gjennom i påsken, med ett unntak. Vi har som regel resten av julens pinnekjøtt liggende i fryseren og der serveres en av de hellige dagene. Dette er skikkelig pinnekjøtt, i den forstand at det er røykt og smakfullt. Dermed krever det også solid drikke. I år blir det en dobbelt IPA, Brottsjø fra Kinn, ABV 8,5%.

Ellers drives jeg mellom to ytterligheter i påskedagene.

Etter jobbing i hagen blir det gjerne først en Hansa Radler. Den med Grapefrukt, som ren tørstedrikk. Og gjerne et par pale ales i butikkstyrke litt senere. For tiden blir det da gjerne Jædr fra Rygr eller Global Pale Ale fra Nøgne Ø.

Når solen har gått ned og det er tid for peiskos, eller samling rund bålpannen, tyr jeg gjerne til en av våre mest undervurderte ølstiler: Barley Wine. Gjerne sammen med et lite utvalg av ost og litt spekamat.
Det finnes alt for lite av disse på polutsalgene, men de som er der er til gjengeld av gjennomgående god kvalitet.

Jeg har sikret meg en del Bomben & Granaten fra De Molen, ettersom dette bryggeriet blir historie utpå høsten. (Har sett meg nødt til å etterfylle en gang allerede.)
Kinn har kjørt ut en ladning Ivar Aasen-Øl 2017. Denne er nå perfekt for drikking.
I tillegg har vi selvsagt Gahr Smith-Gahrsens NM-vinner Andhrímnir, som er ute i 2020 tapning og jeg anbefaler testing av «den nakne» versjonen av Rygr sin BW, som ellers kommer i forskjellige fatlagrede og smakstilsatte varianter. Den som ganske enkelt heter Valhall.
Skikkelig kos alle sammen.

For min kones del er det enklere.
Enten stjeler hun av mine Rygr Jædr eller så har hun for en gangs skyld vært litt forutseende og handlet seg noen Gjemme-/Klemme-/Hytte-/Tannlege-kontor fra 7 Fjell.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises