Ø | Meninger

Agurknytt

Agurknytt

Ettersom det ifølge massemedia nå er agurktid, tenkte vi at vi skulle følge opp med en agurkartikkel. På Ølportalen betyr det agurk+øl.

Når man putter spesielle ingredienser i øl får man som oftest svært sprikende tilbakemeldinger. Enkelte elsker det, mens andre finner både idéen og smaken(e)…… usmakelig(e).

I bryggeribransjen finnes det tydeligvis ingen grenser. De fleste kryddere, grønnsaker, frukter og bær har blitt brukt som tilsetninger i øl. Og godt er dét. Ikke alt er like godt, selvfølgelig, men det er i det minste godt at man prøver seg frem. Ølbryggere er nemlig svært kreative mennesker som drives frem av jakten på de gode smakene. Og i den jakten skal tydeligvis ingen smaker undervurderes.

Agurk er en grønnsak, men botanisk sett er det faktisk en frukt. Den er grønn, ca 30 cm lang og 4 cm i diameter. Planten, som tilhører gresskarfamilien, ble dyrket i India for 3.000 år siden, og kom til Norge i 1660.

Selve agurken består hovedsaklig av vann. Faktisk består hele 96-97% av planten av vann.
Det er med andre ord hverken mye smak eller energi i en agurk. Men det betyr jo ikke at den er uegnet til ølbrygging!

cucumbersaison

Bryggeriet Cigar City fra Tampa, Florida har for eksempel brygget sin Cigar City Cucumber Saison på 5%. Både Saison og agurk forbindes med sommer, så utgangspunktet er i tråd med intensjonene.

Hvordan smaker så agurkøl? Faktisk veldig godt, i dette tilfellet, iallefall! Her finnes alle tonene i en klassisk Saison; sommer, friskhet, sødme og krydder. Litt sitron, litt tropisk frukt, en lett, sitrusaktig bitterhet, og agurk! Joda, smaken av agurk er definitivt tilstede. Frisk og fruktig agurk, faktisk. Man forbinder ofte sommerøl med ordet lettdrikkelig, og her passer det perfekt. Dette glir ned på en god og forfriskende måte. Dessverre er ikke dette ølet tilgjengelig på hverken Vinmonopolet eller Systembolaget. Her må man enten bestille på nett, eller ta med hjem fra reise.

Vis kommentar

  1. Jeg minnes en agurt-wit blant publikums-favoritt-deltagerene i NM i hjemmebrygging i år. Den drakk jeg to glass av. Overaskende forfriskende!

Din e-postadresse vil ikke vises