Ø | Meninger

Åpent brev til alle strutser i norske kommuner!

Åpent brev til alle strutser i norske kommuner!

Hjertesukk fra en bareier, som føler lokale myndigheter jobber mer for å få folk på NAV enn for å holde folk i arbeid.

Vi som driver i serverings- og bryggeribransjen opplever å bli helt glemt i denne dugnaden. Den som trodde at det er viktigere å ha en viss grad av sysselsetting fremfor å lage lengre kø på Nav, eller belaste oljefondet, tar ganske tydelig feil. Det ser vi i alle fall i nevnte bransjer.

Det blir ikke bedre av at kommuner sitter på hver sin tue og tolker reglene forskjellig, takk til de kommuner som ser løsninger i en heller dyster tid! Fra før er de nevnte bransjer bastet og bundet i sosiale medier. Ikke misforstå, jeg er personlig mot alkoholreklame, men derifra til å nærmest bli tiet i hjel er ganske stor forskjell. For oss som driver med håndverksøl er om mulig katastrofen enda større, da vi jobber med ferskvarer. Mange lider allerede store tap på øl som ligger i kranene og blir ødelagt. Mye av det på flasker og boks er også på god vei til forringelse. I tillegg er halvparten av kostnadene på det tapte ølet, ja ølet går i sluken, særavgifter til stat og kommune.

Hva kan en pålagt stengt bar gjøre for å prøve å overleve? Tja, hos oss på Tapp & Kork selger vi T- skjorter, hettegensere, glass og alkoholfritt øl. Kan overleve på det alene? Nei! I første rekke hjelper det å realisere lager, det er nesten som 100% fortjeneste, det føles i alle fall slik når pengene kommer inn på konto, men hva når det er tomt? Og hvor mye bekledning kan vi selge? Ikke nok til å sikre driften. Det er sikkert.

For å forsøke å være kreativ innenfor våre rammer søker vi Molde kommune om å få midlertidig omgjort vår skjenkebevilling til en salgsbevilling med mulighet for hjemkjøring, svaret kom, og det var negativt. Dette var ikke mulig. Jeg kan ikke skjønne at det ikke tenkes mer utenfor boksen, i et forsøk på å opprettholde ansatte og unnlate nedleggelse av bedriften. Når jeg dagen etter får nyss i at en bar i Kragerø kommune har søkt om det samme, og med kommunedirektøren i spissen fått det godkjent av et enstemmig formannskap, da blir jeg forundret og skuffet over egen kommune. De kunne starte dagen etter med salg og hjemkjøring av øl i «butikkstyrke» og når de måtte ønske å endre sin salgsbevilling tilbake til skjenkebevilling så var det bare å gi beskjed.

Kommunedirektøren ser viktigheten av å kunne bistå næringslivet i Kragerø under denne krisen, og på den måten avhjelpe bedrifter slik at flest mulig består avslutter kommunedirektøren i sin vurdering.

Stående applaus!

Det snodige er at også bryggeribransjen opplever store forskjeller i sine kommuner. Mange har fått salgsbevilling med hjemkjøring. Noen plasser blir de nektet. I disse tider må politikere begynne å tenke litt mer på løsninger enn begrensninger.
Kan man tenke seg en bedre måte å drive handel på enn hjemkjøring av varer med tanke på smittespredning?
Kan man tenke seg en bedre måte å redde bedrifter på enn å gi de mulighet til å drifte?
Kan man tenke seg en bedre måte for Norge enn at ansatte får jobbe; genere inntekt til bedriften, kommunen og staten fremfor å være en kostnad via NAV?
Kan en tenke seg noe bedre for fremtiden at bedrifter består, og kan bringe mer penger inn i statskassa igjen etter denne krisen?

Her er det så mange fluer i en smekk at jeg er redd smekken ikke er stor nok. Og tenke seg til at om vi kunne fått en salgsbevilling og i tillegg kunne støtte norske bryggerier, nei gud forby, enklere å sende folk på NAV. Og barer og bryggerier? Hva skal vi med de?
Og joda, regjeringen kommer med tiltak som også kan bidra inn mot disse næringene, men hva om de skulle kinne klare å drifte i en sånn grad at det ikke var så stort behov?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises