Ø | Meninger

Boikott, hvilken boikott?

Boikott, hvilken boikott?

I Trondheim har fagforeningens egen pub skiftet til et øl som ikke engang er produsert i landsdelen. Slikt gir reaksjoner. Vår mann i Bergen klarer selvsagt ikke la være å kommentere dette.

Om Olavs Pub og Spiseri har gjort sin vurderinger på grunnlag av økonomi, kundetilfredshet eller tilgjegnelig utvalg da de skiftet fra Ringnes til Hansa som hovedleverandør vet jeg ikke, men jeg mener det er deres fulle rett til å til enhver tid bestemme det de mener er best for puben. Noe det er ikke er tvil om er at styret har hisset på seg det meste av fagforeningen på Ringnes avdeling Trondheim. Det som før het E.C. Dahls. En fagforening som forøvrig vil bli redusert til 17 eller ingen i løpet av et par år om de får rett i sine egne spådommer.

Fagforeningens leder, Jan Lillebo, har bestemt seg for å boikotte puben og har oppfordret andre til å gjøre det samme. Bakgrunnen er puben er en del av Nova Hotel, som eies av Arbeidernes Økonomiske Fellesorganisasjon. Både pub og hotell er med andre ord fagforeningseid.

Det er også opprettet en gruppe på Facebook, men navnet «Dahls Øl På Olavs Pub I Trondheim!». Gruppen har i skrivende stund 882 medlemmer og diskusjonen går internt blant en håndfull aktive om hvordan det skal reageres. Alternativene ser ut til å være boikott eller still og kjøp E.C. Dahls, som fortsatt skal være tilgjengelig på fat, mens det blir Hansa i tankene. De som er for den sistnevnte løsningen understreker at det vil være lite logisk å boikotte det eneste hotellet og puben i Trondheim som, etter deres utsagn, kun har fagorganiserte arbeidere.

Det er også sterke røster for at fagforeningen, som eiere, skal påvirke styret til å både komme seg ut av avtalen med Hansa og instruere betjeningen på puben om å spørre hvilken type øl kunden vil ha om de bestiller «en øl». Med andre ord den type eierpåvirkning utenom etablerte kanaler og uforutsigbarhet som fagforreningen over hele verden er lite positive til.

Det jeg sitter her i Bergen og funderer på er om Lillebo og hans meningsfeller er like bastant når det gjelder andre deler av både sitt forbruk og sine krav til Nova Hotell. Kjøper de kun Trønderfår og annet lokalt pålegg? Handler de på Bunnpris fremfor Rema 1000, Rimi eller annet som er styrt fra Oslo. Og når det gjelder hotellet, har de sjekket at dekketøy er produsert i Norge, for å sikre disse arbeidsplassene? Og hvordan var reaksjonene da hotellet gikk inn den amerikanske kjeden Best Western, som blir betraktet som verdens største, i stedet for en norsk eller nordisk kjede. Er det greit med økonomiske argumenter i disse tilfellene, men ikke dersom det kan påvirke egne arbeidsplasser. Det hel minner meg om 80-tallet, da SP-ledere Johan J. Jakobsen stod frem og fortalte hvor viktig det var å kjøpe norsk mat. Han var for anledningen kledd i Felleskjøpets kjeledress, som var innkjøpt fra østen, mens norsk tekstilindustri slet i en så bratt motbakke at det i dag ikke er stort annet en vernetollen igjen av den.

Min oppfordring er enkel. Få øynene opp for det er flere tiår siden bryggerikartellet ble opphevet. Kampen om markedsandeler, som begynte med at Hansa inntok Aker Brygge og Ringnes inntok annethvert småsted på Vestlandet er ikke over, og kommer neppe til å bli det med det første. Dere jobber tross alt i en andel av markedet som er synkende, eller i beste fall i stagnasjon. Det er med andre ord ikke mer kake å dele og større andeler til den ene betyr mindre andeler til en av de andre. Få også øynene opp for at dere jobber for den største aktørene i dette markedet, med en omsetning, målt i liter, som er nesten dobbelt så stor som nummer to. Få øynene opp for at det må skje store strukturelle endringer i Ringnes avdeling Trondheim dersom dere skal ha sikre arbeidsplasser i tiårene fremover. Endringer som dere må være positive til for at de skal bli noe av.

Dersom det er så viktig å drikke E.C. Dahls, eller dette ølet er så mye bedre enn de andre som er tilgjengelig, er det bare å stille på Olavs og andre puber og bestille nettopp det. Det kan føre til at det prioriterte utvalget på puben endres, men som vi vet varer slike boikotter stort sett tre måneder til et halvt år. Vi har sett det før, blant annet i Stavanger, og jeg er temmelig sikker på at vi får se det i Trondheim også, men dere er velkommen til å motbevise mine antagelser. Jeg drikker uansett ikke noen av disse pils.

Vis 6 kommentarer

  1. Det er blitt sagt at en «ekte» by skal ha eget bryggeri, domkirke og fotballag i øverste divisjon…

    At en lokal trondheimspub bytter fra E.C. Dahls til Hansa («erkefienden») forstår jeg kan skape engasjement! Det betyr mer enn dekketøy og kjeledress fra østen…

  2. Hvorfor skrive ett innlegg om noe du ikke engang drikker slikt øl? La de som bryr seg om sitt lokale bryggeri ta den diskusjonen.

    1. Rett og slett fordi dette ikke skal bli tatt som et partsinnlegg for Hansa, jeg bor tross alt i Bergen.
      Det dreier seg heller ikke om det lokale bryggeriet, men egne arbeidsplasser. Derfor sammenligningen med andre nasjonale arbeidsplasser.

  3. Hva er galt med litt lokalpatriotisme da.
    Syns hele artikkelen er surmaga.

  4. Er det ikke litt på grensen til surmulig å mane til boikott da? Stedet selger fortsatt Dahls, er det ikke bare å velge Dahls eller la vær å besøke dette stedet dersom man ikke liker det. Min personlige prioritering på en pub er den skal ha et rimelig bredt utvalg av foskjellige typer øl. Hva som måtte være hovedleverandøren bryr meg ganske lite så lenge utvalget ellers inkluderer det jeg ønsker. Har de ikke et utvalg som passer meg, drar jeg et annet sted. Så får det være opp til andre hvor de ønsker å drikke det ølet de måtte foretrekke. Boikott er et sterkt virkemiddel som gjerne brukes for å presse gjennom en liten gruppes særinteresser på tvers av vanlige spilleregler. Dersom flertallet av alle kundene virkelig ønsker et bestemt øl, kjøper de dette og da vil mest sansynlig også serveringsstedet endre sine avtaler deretter ved neste korsvei. Tilbud og etterspørsel i praksis. Synes absolutt en saklig diskusjon rundt dette kan være på sin plass.

  5. hehehe….sammenligningen med Felleskjøpet er jo helt fantastisk bra 🙂

    -Tommy

Din e-postadresse vil ikke vises