Ø | Meninger

Debatt: Spesialpolordningen, økt utvalg eller diskriminering?

Debatt: Spesialpolordningen, økt utvalg eller diskriminering?

Det er et kjent faktum at at for å få tak i det meste av ølet vi ølnerder finner spennende må man enten på en skikkelig bar, til utlandet eller på Vinmonopolet.

Selve navnet Vinmonopolet apellerer ikke særlig til en ølnerd, det gir et inntrykk av at det er vin som gjelder. Dette har nok lenge vært tilfelle også, men ting bedrer seg sakte men sikkert. Ølutvalget på fullsortimentspol er mye bedre enn for få år siden, og via betillingsutvalget kan man, selv fra avsidesliggende steder, få tak i et rimelig godt utvalg av øl. I tillegg kommer det mye nyheter, så vi ølnerder går mer for humle og malt enn brød og vann.

Dog, en ting er at polet har begynnt å skjønne at folket vil ha øl, og ikke bare vin. En annen ting er at det er et monopol. Det faktum at de er det eneste utvalgsstedet for øl over 5% volumprosent gjør oss som forbrukere helt prisgitt deres prioriteringer, beslutninger og «nykker.» Dette kommer best til syne gjennom ordningen med såkalte «spesialpol». Frem til nå har to av polets butikker, Vika i Oslo og Valkendorfsgaten i Bergen hatt status som «spesialpol». Dette betyr at de har hatt et bredere sortiment enn det man kan bestille via bestillingsutvalget. Jeg regner med at denne ordningen har vært i funksjon for vin og brennevin lenge, men i høst hadde disse spesialpolene for første gang et slipp av øl også. Jeg er så heldig å ha en bror i Osloområdet, som fikk tatt seg en tur og handla inn endel øl til meg. Disse hadde jeg ikke fått tak i her i Trondheim, all den tid det inne finnes noe spesialpol her.

Dette var starten på min gryende misnøye med Vinmonopolets behandling av øl. Det ble verre når jeg via ølportalen leser om nye øl som slippes «i spesialutvalget». På bakgrunn av dette, og det faktum at Vinmonopolet nå skal teste å gi pol i Oslo, Sandnes, Hamar og Sandefjord «nesten-spesialpol»-utvalg [http://www.vinmonopolet.no/artikkel/om-vinmonopolet/spesialbutikker/testperiode-for-utvidet-distribusjon-av-spesialprodukter] og at det ikke blir noe slikt i Trondheim med det første [http://www.adressa.no/kultur/vin/article6761223.ece] gjorde at jeg sendte en mail til Vinmonopolet. Ordlyden var som følger:

«Jeg har full forståelse for at ikke alle pol i landet kan være fullsortimentspol, og derfor er ordningen med bestillingsutvalg en god løsning. Det som derimot IKKE er en god løsning er ordningen med at noen varer KUN kan handles fysisk på såkalte «spesialpol». Dette blir en urettferdig behandling av oss som ikke bor i Oslo eller Bergen, men som fortsatt setter pris på godt øl/vin. Om noe blir denne skjevheten enda større av det faktum at Oslo og Bergen (sannsynligvis) er de byene mest best utvalg på barer/puber/resturanter.

Så, jeg ser at dere også har innsett at denne ordningen ikke er optimal, og dermed har begynnt å tenke på å utvide dette, ved å utvide distribusjonen av «spesialprodukter».

Det jeg finner merkelig her er følgende: dere oppretter fire nye «nesten-spesialpol». Ett av disse legges i Oslo som allerede har et spesialpol, To legges i hhv Sandefjord og Hamar (begge under 10.plass på største byer/tettsteder i Norge (og begge med ca 1.5 times kjøretid til Oslo). Det siste, i Stavanger, er forståelig, all den tid dette er norges 4. største by.

Men, det jeg ikke klarer å fatte er hvorfor dere overser alt untatt øst- og vestlandet. Hva med Trondheim? Bankkvartalet har jo svalrom? Må dere ha svalrom for å i det minste kunne ta inn noe av «spesialutvalget»?

 

Innlegget er premiert med en billett til Haand Ølfestival 2013.

Vis 7 kommentarer

 1. Støtter dette fullt ut! Eg har og tidlegare hatt korrespondanse med Vinmonopolet der eg har ytra mi misnøye med spesialpolordninga og ølutvalet generelt. Eg meiner å hugse at eg fekk siste ordet i diskusjonen. Kanskje var min siste mail litt i overkant kvass og sarkastisk….. Men, i det siste har det gått rette vegen; fleire spesialpol og stadig betre ølutval på polsleppa. Bestillingsutvalet no i mars var svært bra!I mitt nærområde har eg fått tilgang til ølsnadder på spesialpolet på kjøpesenteret Kvadrat, som ligg i Sandnes kommune. Med Stavanger rett ved og Jærkommunane rundt snakker vi fort om omlag 300000 inbyggjarar. Denne spesialpolavdelinga kom jammen ikkje for tidleg! Då blir det og heilt uforståeleg at Trondheim ikkje på same tida fekk eit spesialpol. Strengt tatt burde vel både Tromsø og Bodø og hatt eit spesialpol? Ja kvifor ikkje? Den mellomstore bygdebyen Sandefjord har fått betre ølutval(og dei har jo allereie eit lokalt pol med eit anna utval i Strømstad…)

 2. Meget godt innlegg Atle!
  Selve om jeg. «bare» bor 3-4 timer fra polet i Valkendorfsgate er jeg helt enig i at mer av ølet som slippet på spesialpolene heller burde vert i bestillingsutvalget.
  Billetten din var vel fortjent 🙂

  Jan Egil

 3. På Vinforums gruppe på Facebook har spesialpolene (og mangel på sådan i Trondheim) vært ivrig diskutert. Når det gjelder vin mener polet at markedet for dyr vin er såpass begrenset i Trondheim at de ikke kan forsvare et spesialpol. For alt jeg vet kan situasjonen være annerledes når det gjelder øl.

  Forøvrig er jeg prinsipielt enig i at dagens spesialpolordning slår litt uheldig ut, Systembolaget har en bedre ordning når det gjelder dette, men den har sine svakheter, den også.

 4. Det bygges digert nytt pol på City Lade i Trondheim, blir det spesialpol her?

 5. Hva var svaret du fikk fra vinmonopolet Atle? Er det kun etterspørselen som gjør at de store byene har spesialpol? Og hvordan valgte de seg ut Sandefjord og Hamar? Hadde ikke Trondheim og Tromsø vært bedre, slik at man får dekt hele landet? Mye spørsmål, men tror det hadde vært bedre med en ordning hvor hvert enkelt pol hadde større muligheter for å bestemme sitt eget utvalg, slik at de hadde fått et utvalg som representerte kundenes ønsker bedre.

 6. Takk til alle som har kommentert her!

  Magnus: jeg har heller ikke noe fasitsvar, men jeg merker at jeg ikke er fornøyd med ordningen slik den er i dag.

  Ole Petter: Jeg aner ikke hva de tenker angående hvor og hvordan, men Kristoffer etterspør svaret jeg fikk fra polet, det følger her:

  «Takk for mail. Butikkene som i dag har spesialutvalg er valgt ut fra en rekke kriterier, ikke kun antall innbyggere i området og geografisk beliggenhet. Butikkene Sandefjord, Hamar, Oslo CC-Vest og Sandnes Kvadrat er med i en testordning for utvidet distribusjon av spesialutvalget. Denne ordningen skal vurderes til høsten, og som en del av denne vurderingen vil vi vurdere om det er andre steder som er aktuelle. Trondheim er et av de stedene vi vurderer som aktuelle. Det er også viktig å understreke at tilgjengeligheten på produkter som blir kjøpt inn til spesialutvalget svært ofte har begrenset tilgjengelighet, noe som begrenser muligheten til bred distribusjon. Jeg leser også ut i fra din mail at det er spesielt øl som interesserer deg, og øl er en produktgruppe som skiller seg ut i fra resten av spesialutvalget. Trondheim er et av stedene som har stor interesse for og etterspørsel etter øl, men utmerker seg ikke like mye innen salget av spesialviner (eks. høy pris/kvalitet). Vi jobber derfor med løsninger som kan åpne opp for å tilby deler av spesialutvalget, slik at lokal etterspørsel i større grad blir ivaretatt.»

  Dermed kan det virke som om det ligger en mulig åpning for et «øl-spesialpol» i Trondheim. Bra for oss, men igjen gjør ikke dette noe med situasjonen «begrenset tilgjengelighet». Inn i bestillingsutvalget med alt de har mer enn 10 flasker av!

 7. Ifølge papirutgaven til Adressa kommer det snart spesialpol i Trondheim 🙂

Din e-postadresse vil ikke vises