Ø | Meninger

En smak av sommer?

En smak av sommer?

Er det flere enn oss som tenker på sommer hver gang deLillos sin sang «Smak av honning» spilles på radioen?

«Å ligge på et svaberg og bare være til. Og kjenne solen varme i en luft som er så mild. Det er hva jeg kaller en smak Av honning». Teksten maler frem flere sommerbilder og konkluderer med at det smaker av honning. Andre har sikkert andre smaker og dufter i hodet når vi tenker på sommer, men sommeren har så definitivt sine egne smaker.

Mange bryggerier har i ganske så mange år kommet med egne øltyper som er ment for salg for denne årstiden. Dette har nesten uten unntak vært øl som beskrives som lettere i smak og med mindre bitterhet – kort og godt mindre smak enn de vanlige ølene altså. Med tiden har dette nesten blitt en regel, sommerøl skal slukke tørsten uten å bry mottakeren med noe særlig smak. Aviser og media følger opp med sine tester av disse sommerølene. Det viktigste kriteriet ser ut til å være at ordet sommer eller sol står på etiketten og ellers skal ølet bare slukke tørsten. Men er det virkelig slik?

Vi i Ølportalen er ikke helt enig i at sommeren er smakløs. Vi tenker som deLillos og fantaserer om forskjellige smaker som gir assosiasjoner til den varme årstiden. Sommeren har en egen smak og stemning, og ikke minst matvaner som vil påvirke vårt valg av drikke. For oss er sommerøl annerledes enn vinterøl, men det er ikke det samme som smaksfattig. Der vinteren gir oss et ønske om søte, sterke, fyldige smaker, tørkede frukter, nøtter, kaffe og varmende alkohol kan sommerens smaker gå i retning friske frukter, syrlige bær, friskt bitterpreg og mye annet.

Vi har derfor bedt redaksjonens medlemmer plukke ut deres personlige norske sommerfavoritter og begrunne dette. Vi stiller ingen krav til at ordet sommer må være på etiketten eller at ølet brygges eksklusivt for sesongen. Men ølet må være normalt tilgjengelig på dagligvarebutikken eller på vinmonopolet. Resultatet finner dere her uten noen form for rangering eller terningkast. Her må hele teksten leses og det er opp til leserne å trekke sine konklusjoner og gjerne finne sin inspirasjon. Hvordan smaker DIN sommer?

Nøgne Ø – Global Pale Ale (butikk)

gpa

Fruktig og kompleks

Et nytt øl for butikk fra Grimstadbryggeriet Nøgne Ø. Dette er et helårsøl, men det lette og bitre preget gjør det perfekt for den lyse årstid og det er jo ingen grunn til å begrense seg til øl som har ordet sommer på etiketten når man skal velge øl om sommeren. I glasset er ølet lett uklart mørkt gyllent med et fint off-white skum.  Ølstilen er en typisk amerikansk pale ale med så kraftig humlearoma at man kan ta den for å være en IPA på duften. Den skiller seg dog noe fra stilen dersom man skal være streng, for i tillegg til de typiske amerikanske sitruspregede humlene kjenner man også duft av bær og tropiske frukter samt de mer klassiske øst europeiske blomster og gresspregede duftene. Duft av nåletre er også markant uten å stikke seg ut. Humleprofilen i ølet er i det hele tatt veldig kompleks og sammensatt både fra aroma og i smaken, det er kanskje ikke så rart når man leser at det er benyttet hele 13 forskjellige humletyper fra hele verden, derav navnet på ølet.

Det fruktige og komplekse inntrykket fra duften blir også med videre inn i smaken, men her følger det også på med en god og rik maltsmak som ofte er mangelvare i mange tilsvarende øl. Ølet er ikke så veldig bittert med sine 40 IBU, men bitterheten er tydelig og det er vel akkurat i riktig grad som skal til for å balansere sødmen fra all malten for å ikke fremstår som søtt og klissent. Balanse er i det hele tatt et gjennomgående tema for dette ølet. Humlen er så balansert i seg selv at ingen ting stikker seg ut og dominerer, videre føles ølet frisk og lettdrikkelig uten å bli tynt på noe som helst vis til tross for lav alkoholprosent. Med sin tydelige men ikke overdrevne bitterhet, friskhet og rike maltsmak er det et øl man like gjerne kan belønne seg selv med etter å ha klippet plenen som at det passer perfekt til burgere og annet man legger på grillen. Kan man forlange mer av et sommerøl?

Ægir  – Dag (butikk)

aegirdag_edited-2

 

Lett og friskt

Et nytt øl for butikk fra bryggeriet på Flåm. Også dette er et helårsøl, men det er så absolutt ingen begrensning for å drikke det om sommeren. Ølet er uklart noe mørkt gyllent med et off-white skum av medium størrelse. Aromaen domineres av et kraftig og frisk sitruspreg men man finner også nåletre samt karamellmalt i bakgrunnen.  Ølets aroma oser simpelthen av sommer, det er bare å lukke øynene og selv om det regner og er kaldt så vil du kjenne solen varme. Så var det selve smaken, noe av fruktigheten finnes også her, men det er lite bitterhumle.

Ølet har også et ganske lett maltpreg med karamell og føles noe tynt i kroppen. Noen vil kanskje si at dett er for lett, men vi skal samtidig huske at dette ølet er på kun 4% alkohol og det gjør ofte noe med ølet. Temaet er jo fortsatt sommerøl og av og til er det saftis og ikke vaniljeis man behøver om sommeren. Personlig synes jeg ølet mangler litt på smak og bitterhet for å passe til grillmaten, men det burde være leskende og godt til en typisk salat lunch og kanskje lettere fiskeretter. Uansett så er det et slikt øl man ønsker etter å ha klippet plenen eller bare sitter i sola et sted og merker at man må opprette veskebalansen. Av og til kan det også være et pluss at ølet har mindre alkohol. Ølet scorer mest på duft og friskhet, men har en smak av sommer – ekstra varm sommer.

Nøgne Ø  – Tindved (vinmonopol)

tindved

Syrlig og uvanlig

Kanskje et noe uvanlig valg for et sommerøl, men første gangen jeg smakte det var sommer den første tanken jeg gjorde meg. Her er det bær, frukt, syre og bondegård så det holder og det er smaken av sommer for meg.  Men først litt generelt om ølet, for her er det et par historier å fortelle. Ølet er brygget med utgangpunkt i et forsøksprosjekt for å se på hvilke norske kornsorter som egner seg i moderne ølbrygging. Så uten å ha noe som helst hold i påstanden så tror jeg dette må være det første kommersielle ølet brygget på norske kornsorter alene på veldig mange år. I tillegg har ølet blitt tilsatt norske tindvedbær. Haandbryggeriet har også lansert et øl med slike bær som viser seg å ha en rekke nyttige egenskaper. I følge Wipikedia var jus av tindvedfrukter en del av kostholdet for russiske kosmonauter, og de brukte en krem med olje fra fruktene for å beskytte seg mot kraftig stråling fra sola. Videre står det at i Kina finnes det mer enn 200 medisinske og kosmetiske produkter med tindved. Så det er like før man får øl med Tindved på blå resept.

Men tilbake til ølet som befinner seg i glasset. Det er uklart gyllent med et tynt hvitt skumlag. Aroma er kraftig frisk og syrlig. Jeg har smakt på disse bærene tidligere men klarer ikke helt å definere hverken hva de lukter eller smaker som utover at de er svært syrlige. Syrligheten i duften er i alle fall helt klart av den typen man forbinder med frukt og bær, kanskje litt eple, stikkelsbær og noe sitrusfrukt? Ølet har også tilbragt noen måneder på eikefat sammen med brettanomyces og har derfor også fått et karakteristisk preg av villgjær eller gårdspreg /funky som det ofte også omtales som. Det er langt fra så intenst som man vanligvis forbinder med lambic øl, men det bidrar til et enda mer syrlig og komplekst preg.

Smaken har et lett maltpreg og sammen med frukt, syre og et relativt mildt preg av villgjær, innslag av eik og en tørr avslutning så blir det et øl som funger bra om sommeren. Det har friskheten som en tørstedrikk, sprudler som en velkomstdrink til grillfesten og har nok smak til å passe til de fleste typer mat inkludert ostebordet. Tenk bare mot slutten av sommerfesten, grillen holder på å dø ut, mørket kommer sigende, snacksen har kommet frem på bordet og du ønsker noe syrlig og friskt i glasset som kan nytes sakte mens du bare tenker hvor deilig det er å ha ferie.

Haandbryggeriet – Ardenne Blond (vinmonopol)

ardenneblonde

Frisk og smakfull
Haandbryggeriet er flinke med belgiske øl og Ardenne Blond er et av deres bedre eksempler på dette. Det er en lys og frisk øl, men vær obs på at denne har 7.5% alkohol under beltet. Den bør derfor tas frem når de litt kraftigere sommerrettene settes på bordet eller settes på bordet som en slags aperitif etter måltidet. Den er lys og blek gulfarget med et kritthvitt skum.

Brygget som en lys ale med belgisk preg og tilsatt koriander for å gi den en krydret profil. Som flere av ølene vi anbefaler i denne uhøytidelige sommerølanbefalingen, er også denne kategorisert som en Saison. Korianderen som er tilsatt vil over tid gi en mer bitter og besk smak, men får du tak i et forholdsvis ferskt eksemplar av denne, vil du oppleve en sommerlig friskhet av appelsin og sitrus som fort kan gjøre dette ølet til en av dine favoritter i sommer.

Lervig – Lucky Jack (butikk)

luckyjack

Blomster og sitrus

Pale Ale og IPAer er perfekte sommerøl. Lyse og smakfulle, ofte inneholdende smaker av blomster, sitrus, tropiske frukter og bær. Lucky Jack finnes både på flaske og på boks. Smaken er lik, men det sies jo at «sommeren er i boks», og det stemmer sikkert. Bokser er lettere å frakte, de beskytter bedre mot ølets fiende nummer én; sollys, og de etterlater seg ikke glasskår på strender og svaberg. Mange har funnet sin nye favoritt i Lucky Jack, og nå har heldigvis dette ølet fra Lervig på Hillevåg i Stavanger fått bred distribusjon i butikker over hele landet.

I smaken fremhever Lucky Jack seg med en litt bitter appelsinsmak. Man får assosiasjoner til mørk og bitter engelsk appelsinmarmelade. Ellers er smaken preget av lette sitrussmaker og et hint av søt melon. Joda, dette smaker sommer! Lucky Jack har også den bitre ettersmaken som du finner i pilsnere, men bitterheten er her støttet opp av en fruktig humlesmak. Det er utvilsomt den utstrakte bruken av bittersøt humle som gjør Lucky Jack til et herlig sommerøl.

Pale Ale passer som nevnt fint som tørstedrikk en varm sommerdag. Etter gressklipping, på stranden, på terrassen eller ute på fjorden. Leskende, smakfullt og kanskje litt utfordrende for smaksløkene dersom du ikke er vant til denne øltypen. Lucky Jack passer fint til mat også. Prøv ølet til grillmaten, til fisk, skalldyr eller lett krydrete retter av fjærkre. Som skapt for en romantisk dag i skjærgården. Som det står på etiketten; You might get Lucky, Jack! Burde jeg nevne at boksversjonen kommer i praktiske 6-packs? Kanskje ikke.

Nøgne Ø – Wit (butikk)

nognewit

Frisk og smakfull

Nøgne Ø Wit er skapt for sommeren og sommeren er skapt for Nøgne Ø Wit. Den er først og fremst en perfekt match til salater, fisk og skalldyr. En lett og fin øl med et belgisk preg og en friskhet som gjør enhver perfekt sommerdag enda litt bedre. Her er det tilsatt både appelsinskall og koriander, noe som gir ølet en lett syrlig og krydret smak. Fin farge og kritthvitt skum.

Til et lett sommermåltid med nytrukken fisk, nypoteter og frisk salat er det få øl som kan matche Nøgne Ø Wit. Det kan selvfølgelig drikkes alene også, men dette er et matøl som nesten krever et sommerlig måltid for å få fullt utbytte av ølet. Til å være et øl med butikkstyrke (4.5%) er dette også en virkelig smakfull øl!

Haandbryggeriet – Blondie (butikk)

blondie

Lettdrikkelig og fruktig

Blondie har en fantastisk fin farge. Gyllenoransje med et tett og kritthvitt skum. Det er en belgisk øltype laget med Haandbryggeriets egen husgjær. Den dufter nydelig av sommerblomster og -frukt og smaker like sommerlig som den lukter. Mild og god i smaken men med nok smakselementer til at man får en god smaksopplevelse. Med en alkoholprosent på 4.5 kan denne heldigvis kjøpes i butikken, og den burde være et selvsagt valg til sommerlige matretter. Den egner seg også godt som tørsteslukker, da den er svært lettdrikkelig og lett.

Ægir – Bøyla Blond Ale (butikk)

boylablond

Lett og ledig

Bøyla er Ægirs “blond ale” eller “golden ale” som denne ølsorten også kalles, ble lansert i England som et tradisjonelt britisk alternativ til de lyse lagerølene fra Tsjekkia og Tyskland som etter hvert dominerte ølmarkedet etter krigen. Den er vel derfor en av ale-typene som mange som sverger til pils om sommeren gjerne kan prøve seg på uten for mye utfordring.

Lys, lett slørete og gylden i fargen og med dufter som mild brøddeig, blomster og vått gress er dette en inviterende øl å helle i glasset en varm sommerdag. Smaken er tilsvarende lys og ledig, med lette blomsterpregede humletoner og lys malt. Den har dog en litt rundere og fyldigere munnfølelse enn for eksempel pils, og er faktisk også noe mindre bitter. Passer bra som tørsteslukker eller til lettere matretter som f.eks. salat (uten for mye dressing). En virkelig publikumsfrier til dem som helst foretrekker sommerølet veldig lyst og lett.

 

Kinn – Jubileum (butikk)

jubileum

Frisk og fruktig

Belgierne brygger hveteølet sitt med appelsinskall og knuste korianderfrø, og kaller ølet «wit». Jubileum er en øl i denne tradisjonen, og ser ut som en tidlig sommermorgen i glasset – en lys og disig strågul øl med en solid topp av hvit, tett skum. Aromaen er fruktig og frisk, men samtidig litt krydret: sammen med sitrustoner kan man fornemme den runde, lett krydrede men også fruktige lukten av korianderfrø, ledsaget av lette og lyse maltsorter.

Smaken følger opp, med en litt småsyrlig og fruktig profil fra krydderne, men der man også merker søtlige toner fra gjæren. Den lyse malten, med både hvete (som sørger for en litt tykkere munnfølelse) og lys byggmalt, danner et behagelig bakteppe. Dette er en øl som egner seg like bra i solveggen som på bordet til sommermat-slagere som fersk fisk eller salat.

 

Nøgne Ø – Pale Ale (vinmonopol)

nogneopaleale

Energisk og sommerlig

Nøgne Ø brygger mange øl i amerikansk stil, og deres Pale Ale er intet unntak. Og som så ofte eller med amerikanere er den ikke videre beskjeden. Over den dype, uklare oransje kroppen danner det seg et tykt hvitt skumlag og en insisterende duft av blomster, steinfrukter som aprikos og fersken, furunål og hint av grapefrukt.

Smaken er også fruktig, men har i tillegg en del karamellaktig maltsødme og også en god, snerten bitterhet i avslutningen som nok vil stimulere til å ta en slurk til hos mange. Munnfølelsen er noe fyldigere enn butikkstyrkeøl flest, og man kjenner at her er det litt mer alkohol inne i bildet. Dette er ikke et like kraftig øl som en India Pale Ale, men likevel ikke særlig langt unna. Nøgne Ø Pale Ale er en øl for dem som liker sommer med litt action i!

 

Lervig – White Dog  (butikk)

whitedog

Lettdrikkelig og sommerlig

«I Wanna Be Your Dog» sang The Stooges i 1969. White Foxes sang Susanne Sundfør i 2012, og da er vel ringen på en måte sluttet. Sommeren 2013 kan du gjerne åpne flere av Lervig sin belgiske hveteøl White Dog uten dårlig samvittighet for at du heller burde klippet grasset eller malt gjerdet. Det kan du gjøre seinere.

Et utrolig lettdrikkelig øl som dufter og smaker av urter og belgisk gjær med en frisk munnfølelse og en oppfriskende og velbalansert svak bitter avslutning. Ikke det mest spennende hveteølen/witen i klassen, men et stødig øl som smaker slik sommeren skal gjøre; lett og avslappet. Passer perfekt til lette sommerretter som salater eller fisk.

Nøgne Ø – India Saison (vinmonopol)

nogneindiasaison

Crispy og «belgisk»

Et samarbeidsbrygg mellom Nøgne Ø fra Grimstad og Bridge Road Brewery fra Australia. Dette ølet er en miks mellom to fantastiske ølstiler; India Pale Ale og Saison. To øltyper som absolutt hører sommeren til. Når du mikser de to er det bare å krysse fingrene for at sommeren i år blir like lang og god som dette fantastiske ølet.

Duften er gjennomsyret av humle og et herlig urtepreg fra den belgiske gjæren. Smaken er utrolig ”crispy” med tydelige smaker fra den belgiske gjæren blandet med sitrustoner, samt en flott balansert sødme, og en deilig bitter avslutning. En sikker vinner etter en dag på stranda eller etter en altfor varm handletur. Passer egentlig perfekt som ettermiddagsøl i sola okke som.

Ægir – India Pale Ale (vinmonopol)

aegiripa

Humle og sødme

Norges beste IPA? Ja, det mener i allefall det norske folk og en håndfull av Norges fremste personligheter innen øl. Ølet ble i 2012 kåret til Norges beste øl under Det Norske Måltid i Stavanger.

At ølet er godt er det ingen tvil om. En IPA i ekte amerikansk vestkyst-stil med rikelig med humle og deilig balansert maltbase. Masse deilig humle i aromaen, noe sitrus og tropiske frukter, ispedd hint av karamell og brød. Smaken er mindre humlepreget enn det aromaen skulle tilsi. Her er humlen godt balansert med sødmen fra maltet, og gjør at ølet også passer godt for de som syns bitterheten i andre IPA-er kan bli for voldsom.

IPA er ikke den letteste ølstilen å matche med mat, men Ægir IPA går flott sammen med burgere, spesielt av kylling. Ølet kan selvsagt også nytes uten mat i all sin prakt.

Kinn – Rosa Kinn (butikk)

rosakinn
Rosa og malerisk

En øl der rosafargen fra tittelen vises tydelig i det vi heller den i glasset, mens den forsvinner i det uktlare brungule når glasset er gyllt opp. Den er got karbonert og det tette fine skummet har et klart rosaskjær. Duften av bringerbær er den mest fremtredendene og legger seg som et lokk over ølduftene.

I smakene kommer malt og humler mer frem, men også her er bringebærsmaken hjertlig til stede. I ettersmaken er rollene bytet om og det er øl som spiller førstefioling mens bringebær korer i bakgrunne. Dette er en øl for late sommerdager som får deg til å føle deg hensatt til et Larsson-maleri. Disse med dekkede bord i blomstrende hager.

Haandbryggeriet – Humlesus (butikk)

humlesus

Fruktig og leskende

Humlesus er lys med et lett brunskjær og et lett disig utseende. Skummet er tett, fristende og helt hvitt. Den dufter av humlen som loves i navnet og disse fremstår som sitrus, ferskenskall og vått gress. Dette kompleteres med den søt fruktighet fra sammensmeltingen av humle og malt. Smaken er ikke spesielt bitter, men frisk, leskende og svalende, med en liten symfoni av frukter der appelsin er den som stikker seg mest frem. Ølen er ikke spesielt nyskapende, men her er det mye god smak fra en butikkøl.

Lervig – Hoppy Joe (butikk)

hoppyjoe_edited-1
Kraftig og søtlig

En av de litt mer kraftige ølene vi omtaler her. Noe som ligger i typen, «Red Ale». Noe den lever opp til med et lett rødskjør i den ellers brune fargen. Ølet er filtrert og derme helt gjennomsiktig. Skummet, som også har et lett skjær av rødbrunt, er tett og fint og gjør at totalen ser svært fristende ut i glasset. De mest markante duftene er røstet malt, karamell, sitrus og tørket gress.

Smaksmessig har den klart mer maltsødme enn de fleste andre ølene vi omtaler her. Denne er godt balansert med fruktighet og friskhet fra humlen. Totalt sett er dette mer en øl for de solnedganger en sommerens gårværsdager enn strand og båtturer, men absolutt en øl en bør får med seg i løpet av sommeren.

Nøgne Ø – Saison (vinmonopol)

nogneosaison_edited-1
Fruktig og søtlig

Det belgisk ølstilen saison ble i sin tid brygget til innhøstingen på gårdene, og var lenge en stil som holdt på å dø ut. Takket være den nye ølbølgen, og håndverksbryggerier som Nøgne Ø, kan vi nå nyte saison igjen til sommeren.

Dette ølet er gjærdominert, og har en meget fruktig duft. Her finner man innslag av sitrus og søt krydder, med et fint bakteppe av malt. Smaksmessig er den moderat søtlig, med en god munnfølelse som varer.

Dette ølet er meget allsidig i matveien, og kan nytes til kyllingsalater sågar som til gode, norske oster og kanskje litt lett grillmat?

Berentsens – Bombay (vinmonopol)

berentsensbombay

Humledrevet og fruktig

India Pale Ale (IPA) er den nye pilsen, en stil som er annerledes, appelerende og en ny favoritt hos veldig mange ølkonsumenter. Stilen kommer orginalt fra England, men det er mirkobryggeritrenden i USA som nå er nøkkelen til suksessen for denne stilen.

Berentsen har laget et god balansert eksempel av denne humledreve drikken, og tilbyr dufter av ren humle, appelsin, mint og lett karamell. På smak balanseres den bittre humlen litt opp mot den søte malten, og har også her smak av appelsinskall, krydder og mye leskende fruktighet.

IPA er et vanskelig øl å kombinere med mat, men fungerer meget god som et forfriskende alternativ i glasset. Som et akkompagnement til BBQ, sol og sommer fungerer det fint.

Weihenstephaner – Hefeweissbier Alkoholfrei (vinmonopol)

weihenstephaner

Søtlig og alkoholfri

Det finnes gode, alkoholfrie øl her til lands, og få om ingen gjør det så bra som verdens eldste bryggeri Weihenstephaner fra Tyskland. Bryggeriet daterer seg tilbake til 1040, og har spesialisert seg på hveteøl som er en ur-tysk øltradisjon.

Aromaen til dette ølet er dominert av en søt maltprofil av hveten, samt banan og kryddertoner som kommer fra den tyske hveteøl-gjæren. Smaksmessig er den forfriskende med et lett søtlig preg fra hveten som også har en fin syre. Også her finner man smak av ting som krydder, banan og fersken.

Dette ølet kan nytes i solsteken som en tørsteslukker, men passer også bra for salater, skalldyr og til bilen.

BrewDog – Nanny State (vinmonopol)

nannystate

Humlefylt og alkoholfri

I mikrobryggeriverden er «alt» lov, og det har det skotske bryggeriet bevist mange ganger. Mens alkoholfrie øl ofte er lyse og henter mye av smaken sin fra gjæren, har skottene valgt å humle ølet nesten helt i stykker. På en god måte!

Dette er en humlehodes øl, med en aroma som nesten kun domineres av humle. Dufter som sitrus, appelsin, grapefrukt og barnål er noen av aromaene man kan finne. På smak er det mye av det samme, mens ølets struktur og munnfølelse blir litt for vannete i forhold til noen av sine klassiske eksempler på alkoholfrie øl. Dette ødelegger helhetsinntrykket av ølet, men til tross for dette har humlen en meget forfriskende effekt i dette ølet.

Siden dette ølet kan minne litt om en alkoholfri IPA, er det litt vanskelig å finne gode kombinasjoner med mat. Men ved å bruke det som en kontrast fungerer det utmerket til sol og sommer, grillmat og bading. Dette ølet er selvfølgelig tillatt solgt i butikk, men du vil ha størst sjanse for å finne det på vinmonopolet.

Kinn – Svart Hav (butikk)

kinnsvarthav

 

Mørkt og lettdrikkelig

Å anbefale en stout som sommerøl er vel ikke akkurat vanlig, men så er vi heller ikke så vanlige heller.  Vi ønsker å anbefale denne nydelige og lettdrikkelige stouten til grillmaten. Den røstlige smaken og den fine sjokolade og kaffe-ettersmaken gjør seg ypperlig til en grillet entrecote med bakte poteter til.

Så, det er kanskje ikke et øl for solveggen og 25 grader, men til det grillede kveldsmåltidet er en god stout midt i blinken. Og dersom du ønsker en kraftigere stout, så finner du «storebroren» Kinn Svartekunst på Vinmonopolet.

 

Vis 14 kommentarer

 1. Hva med Lervig sin Johnny Low? 😉 Kommer snart…

 2. Som vanlig kommer det alltid en del kommentarer på at hvorfor er ikke den og den øla er med. Vi bare minner om at dette ikke er ment som noen komplett oversikt, vi ønsker bare å sette forkus på at det finnes alternativer til VG og Dagbladets versjon av hva som er sommerøl. Her er det sikkert 100 flere øl som kan passe inn, men vi har bare plukket ca. 3 øl hver som vi mener er gode alternativer helt fritt for terninger og annen form for rangering. Bruk gjerne fantasien og finn dine egne sommerøl favoritter.

 3. Hei!

  Bra oversikt, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  Hilsen Magne i VG

 4. Hei
  Så deilig emd en skikkelig øl-blogg, det var godt jeg fant dere.
  Ser at også dere har fått øynene opp for Norges deiligste øl.
  http://www.vargas12.com/2013/05/nogne-o-et-produkt-av-velvaere-og-kvalitet/

  Bryggeriet i Grimstad leverer fantastiske produkt til riktig pris.

  Jeg har nylig oppdaget et underverk, og det er den mørkeste av de sortene som brygges hos produsenten Nøgne Ø.

  Den har blå etikett, og kalles Imperial Stout. Magisk.

  Takk for et godt blogginnlegg!

  Vargas

  1. Nei, nei og atter nei. Det går ikke an for mennesker med smaksløkene i behold å like halvparten av det skvipet som presenteres her. «Den Nøgne Ø» har ikke en eneste drikkendes øl og den over overpriset.

   Fysj og fy!

   1. Litt urimelig kommentar der kanskje…? Nøgne Ø har et stort sortiment, og ja, jeg har ikke likt alt de har laget jeg heller, men mye av de lager er av super kvalitet.

    Og at du ikke har råd til å kjøpe ølet deres har ingenting med smaken av ølet å gjøre.

 5. Enig med Ølmannen. Nøgne Ø kaller jeg ikke kvalitets øl. Finnes så mye annet bedre der ute!

  1. Det var da voldsomt (særlig Ølmannens kommentar)! Du sier det er så mye annet bedre der ute – regner med du har noen anbefalinger?

   Og siden ingen av Nøgne Ø sine øl er kvalitets-øl, hva er det de gjør grunnlegende feil? Spør ikke for å «ta deg» for den opprinnelige kommentaren – er bare genuint interessert i hva en som åpenbart ikke liker Nøgne Ø mener de gjør feil.

 6. Mistenker nesten at ikke Ølmannen og øl-elsker ikke helt har forstått hva artikkelen handler om. Den er ikke om Nøgne Ø alene, her listes opp eksempler fra de fleste av våre håndbryggerier som de forskjellige medlemmene i redaksjonen har plukket ut. Dette er eksempler på øl som har mer smak enn det en mer konservativ bransje har regnet som sommerøl i årtier. Bare fint om noen har andre eksempler, men da hadde det vært adskillig mer interesant å høre om hva det er dere liker fremfor å bare komme med negative ytringer om øl som andre enn dem selv liker.

 7. Nei og nei! Vi lever i Norge og bildene burde sladdes! Det går ikke ann å vise øl-bilder på den måten! Sladd bildene nå med en gang! Hvis ikke bildene sladdes, taes det skade på mennekser! Jeg får en trang av å løpe til butikken, kjøpe øl og deretter drikke meg full når jeg ser bildene!

 8. Og Brew Dog dead pony club bør vel også anbefales som en øl for sommeren 😉

 9. Så absolutt, Pony Club passer bra. Dette er jo ingen test eller oversikt over sommerøl, men en reaksjon på at begrepet sommerøl nermest er blitt «innført»av bryggerier og presse til å bety øl uten smak. Vi mener øl som passer om sommeren har en smak og det finnes det en rekke eksempler på.

  Vi har derfor bedt medlemmene i vår redaksjon om å plukke fritt noen eksempler hver og synes det er fint at våre lesere finne sine egne favoritter utenfor den etablerte «versjonen».

 10. Først, til kommentarene om Nøgne Ø: nei, det finnes ikke mye annet bedre der ute. Nøgne Ø er faktisk i verdensklasse. 🙂

  Ellers, flott liste. Selv liker jeg BrewDog Dead Pony Club veldig godt, og den nye Ævenue Saison’en (av Ægir og Boulevard) er også veldig sommerlig.

 11. Ølmannen må finne seg et nytt navn, ikke kritiser Nøgne Ø som er fanebærere i Norge for et sunnere og framfor alt, mer smakfullt øl, ikke kritiser (og kall deg selv ølmannen), folk som lager øl for de som LIKER øl, fortsett heller i stillhet som den industripilsdiggeren du mest sannsynlig er, og forson seg med at rusen er den eneste grunnen til at du drikker.

Din e-postadresse vil ikke vises