Ø | Meninger

Gratulerer med dagen damer

Gratulerer med dagen damer

Overskriften kunne selvsagt inneholdt jenter eller kvinner i stedet for damer, men den diskusjonen lar jeg ligge. Det samme gjør jeg med debatten om «ja til 6-timers dag» og «nei til privatisering» er bedre 8. mars-paroler enn «Arrangerte ekteskap er skjult tvang», og ikke minst diskusjonen om kvotering er likestilling. Jeg vil heller bruke denne artikkelen til noen ord om kviner og øl. For er det noe som passer godt sammen, både historisk og i nåtid, så er det nettopp kvinner og øl.

Tradisjonelt sett var det kvinnene på gårdene rundt omkring som stod for det meste av bryggingen. Det vil si at jeg mistenker mennene for å blande seg i prosessen når det skulle brygges til større anledninger, som bryllup, høstfest og julefest. Ikke for kvalitetens del, men for å sikre at de fikk ølet så sterkt som de ønsket. Resten av året rådde gjerne kvinnene brygghuset alene. En bør da være klar over at brygging ikke var noen uviktig jobb på en gård. De som hadde ord på seg for å servere godt øl til sine arbeidsfolk fikk lettere tak i sesongarbeider og kunne dermed også velge blant de beste. På den måten kan en koble godt øl direkte til god drift av gårdene. I forbindelse med fortetning av bebyggelse og dermed brygging for salg, og etterhvert den industrielle revolusjonen, ble brygging mer og mer et mannsyrke. Nå er imidlertid kvinnene på på vei inn i bryggerinæringen igjen, som bryggere, direktører, selgere og annet. Samtidig ser vi flere og flere kvinner på begge sider av disken på spesialiserte ølpuber og på ølfestivaler. Dere er hjertlig velkomne og vi håper dere drar med dere venninner, mødre og søstre.

I våre dager kan en i forskjellige sammenhenger høre begrepene «dameøl» eller «jenteøl». De som bruker uttrykkene tenker da gjerne på lyse og lette øl. Ofte også med et forholdsvis lavt alkoholinnhold og moderat humling. De to nevnte uttrykkene og tankene bak er etter min mening helt håpløse. Det kan muligens være en form for logikk i å anbefale en lett saison til en dame som vanligvis foretrekker Cava, men logikken svikter totalt når en så vil servere det samme ølet til damer som heller tar et glass rødvin, eller for den del en whisky eller cognac. Jeg har servert smaksprøver av Nøgne Øs Horizon Tokyo Black til unge voksne damer, med kommentaren: «Dette er et typisk jenteøl» og reaksjonene har vært alt fra «Æsj» til «Å jaaaa, elsker den og skjønner hva du mener med at den passer til mørk sjokolade». Dagens oppfordring til alle som skal servere øl til jenter og damer blir dermed: Se damen som skal ha ølet og hør på damen som skal ha ølet, i stedet for å bare se at det er et menneske av hunkjønn.

Mange kvinner har en utfordring når det gjelder tilnærming til godt øl. De fleste av dere er alt for beskjedne på egne vegne. Spesielt når det gjelder områder som dominerte av menn, slik ølverden nå er. Stå opp for dere selv og forlang et øl som passer til deres egen smak og forlang det servert på en skikkelig måte. Jeg flirer godt i skjegget når min kone forteller at hun har etter å ha sett servitøren riste flasken med pale ale før servering har gitt grei beskjed om at hun vil ha øl fra en annen, og uristet, flaske. Jeg oppfordrer selvsagt ikke til at alle kvinnelige øldrikkere skal gå ut i verden og herse med utrente unge menn bak bardiskene. Det jeg vil frem til er at dere svært ofte vet mer om øl enn dere selv tror og at dere bør bruke denne kunnskapen til å få servert rett øl på rett måte. Når det er gjort kan dere gjerne sette på plass et par skråsikre nyfrelste jyplinger, men det viktigste er og blir at dere står opp for dere selv og det ølet dere vil ha.

Gratulerer jeg med dagen.
Skulle jeg gått i tog i dag ville det vært under parolen:

«Gi kvinnene det ølet de fortjener»

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises