Ø | Meninger

Indian Summer

Fra venstre: Bjørn Erik Løken, Jon-Robert Solbakken, Tom Young, Ronja Velten, Christian Salicath

Indian Summer

Sommeren er over oss og dagspressen benytter anledningen til å publisere øltester der årets beste sommerøl skal kåres.

Men finnes det noe slikt som ett perfekt sommerøl? Ett eneste øl som passer til den norske sommeren? Ett øl som passer både som tørsteslukker i sola, og som koseøl på hytta når sola har gått ned? Ett øl som harmonerer sammen med både grillmat, spekemat, skalldyr og jordbær? Ett øl som passer i parken, på stranda og ved fiskevannet? Tvilsomt.

Siden den norske sommeren i beste fall kan kalles lett ustabil, trengs det variasjoner også i glasset. Ølakademiet og Ølportalen tok utfordringen, og drakk seg igjennom 19 brygg som falt utenfor Dagbladets store sommerøltest, men som i høyeste grad fungerer også i sommermånedene. Det er jo de lyse lette pilsnervariantene som generelt har vært forbundet med denne årstiden, både i butikkhyllene og på fortausrestaurantene. Og for de fleste av oss er det vel den gamle trauste og godt overprisede «halvliteren» som ofte assosieres med sommeren og lange late dager. Men tidene har forandret seg (halvliteren har jo f.eks. blitt en desiliter mindre), vi har blitt nysgjerrige på nye smaker, ny mat, nytt drikke, vi reiser mer enn noen gang og vi suger til oss inspirasjon og inntrykk fra kokebøker og kokkeprogrammer på tv. Denne testen har ikke som oppgave å fungere som noen fasit, men den kan kanskje bidra til at folk prøver noe nytt neste gang de står i butikken eller på Vinmonopolet og skal kjøpe inn drikkevarer til sommerkosen.

Vi testet totalt 19 ulike øl innenfor kategorier som pale ale, india pale ale, witbier, bokkøl, surøl med mer, og det var et smørblidt smakepanel som kunne konkludere med at Nøgne Øs Tindved var kveldens beste øl. Når det er sagt, er det omtrent like meningsfylt å sammenligne denne mot øl som Haandbryggeriet Fyr og Flamme, Lervigs Johnny Low (2,5%) og Kronenbourg 1664 Blanche som å sammenligne kefir og eplemost, så vi har etter nøye funderinger kommet frem til at vi vil nevne noen av de beste ølene, og komme med forslag til bruksområder.

Generelt var det ølene fra Vinmonopolet som kom best ut i testen, og IPAene fra denne klassen fikk alle gode skussmål av testerne. Ægir IPAs ettersmak ble omtalt som noe solbærpreget, mens humleprofilen i Nøgne Ø og Haandbryggeriet sine bidrag er kjennetegnet som mer sitrusaktig, dersom man ønsker en så frisk IPA som mulig. Berentsens Bombay IPA ble hakket for søt som sommerøl for panelet, men fikk gode skussmål for god og laaang ettersmak, og god sødme. «Den passer perfekt i glasset når det høljer ned i fellesferien», kom det frem. Kronenbourg 1664 Blanc er et forholdsvis nytt øl her i Norge, selv om det etter hvert finnes på flere utesteder. Panelet ga tommelen opp til våre franske venner, og omtalte det som «sommer på flaske». Ølet er et witbier av belgisk stil, men produseres i Strasbourg i Frankrike. Samme bryggeri produseres også en mer kjent lagerøl, med samme navn (minus blanc).

Abstract water and bubbles background

 

En annen øl i mer belgisk stil, som ble testet var Kinns slåtteøl, som også fikk gode tilbakemeldinger fr a testerne, med omtaler som «elegant ettersmak» og «forfriskende perlende». Ifra butikklassen (altså under 4,7%) kom Nøgne Øs nye Global Pale Ale best ut. Den tok seg godt ut i glasset, har mye aroma av søte frukter og litt kryddertoner med fin bitterhet og lang god ettersmak. Antakeligvis en sikker vinner til saltmat på grillen. Også Haanbryggeriets Pale Ale fikk god omtale, mens Lervigs Johnny Low på 2,5 % falt litt igjennom sammenlignet med sine sterkere konkurrenter. Til å være en 2,5 %-øl er den imidlertid meget velsmakende, og flere av deltagerne i testpanelet kommer nok til å ha en del av dem i solsteiken på balkongen i sommer; det er lov å drømme.

Fra venstre: Bjørn Erik Løken, Jon-Robert Solbakken, Tom Young, Ronja Velten, Christian Salicath

Fra venstre: Bjørn Erik Løken, Jon-Robert Solbakken, Tom Young, Ronja Velten, Christian Salicath

 

Testpanelet besto av:

  • Christian Salicath, 34 år – Ølentusiast og hjemmebrygger og ølguide hos Ølakademiet.
  • Ronja Velten, 25år – Utdannet kokk, jobber som butikksjef for Ølhandleriet, barsjef for Bru: I Vulkan Pub og Ølguide på si.
  • Bjørn Erik Løken, 29 år – Ølguide hos Ølakademiet og brutal bryggeridiktator på Sese Seko Brewery.
  • Tom Young, 51 år – Ølblogger på kjempetorsken.com og redaktør for Ølportalen.
  • Jon-Robert Solbakken, 38 år – Skribent for Ølportalen og mannen bak Solbukkens Ølblogg.

Ølene som ble testet var Coldboy Pale Ale, Slogen Pale Ale, Haandbryggeriet Pale Ale, Ægir Dag, Lervig Johnny Low, Haandbryggeriet Humlesus, Nøgne Ø Global Pale Ale, Lindesnes Brygghus Njerve India Pale Ale, Lervig Lucky Jack, Nøgne Ø Pale Ale, Ægir India Pale Ale, Nøgne Ø India Pale Ale, Berentsen Bombay India Pale Ale, Haandbryggeriet Fyr og Flamme India Pale Ale, Kronenbourg 1664 Blanche, Ægir Mai Helles Bock, Brooklyn Summer Ale, Kinn Slåtteøl og Nøgne Ø Tindved. Alt øl ble testet blindt, servert ved om lag samme temperatur og i like glass.

Artikkelen er laget i samarbeid med Ølakademiet og blir parallellpublisert på Ølakademiets sider.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises