Ø | Meninger

Ingen liker en ølsnobb

https://www.flickr.com/photos/waldopepper/4033297028/sizes/o/

Ingen liker en ølsnobb

«Det er egentlig litt flaut å kjøpe vanlig øl når du er i nærheten, men jeg tror jeg bare kjøper noen bokser Hansa, jeg.»

Henrik Langlie Sandsmark

Alder: 23
Jobb: Kommunikasjonsrådgiver i Rotor
Ølerfaring: Styremedlem i Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug
Sivil status: Ikke i forhold

Thomas trekker på skuldene. Han ser ut som et barn som har blitt fersket i å stjele fra kakeboksen. Vi skal på vorspiel, og Thomas er i grunn ute etter noe «lyst og leskende». Forventer han at jeg se stygt på ham og dra en analogi til Grandiosa eller «Mot i brøstet»? Skal jeg taust stå med strak arm og peke på Nøgne Ø Wit-flasken i hyllen ved siden av?

Som ølpolitiet som ikke lenger kan glede seg over en gammeldags halvliter, liksom? Har jeg, gud forby, blitt sånn? Nei. Det er ikke slik. Det skal ikke, bør ikke og kan ikke være slik. Ølentusiasme handler om å skape moro, ikke om å skape enda en arena der egoet kan meske seg i bedrevitenhet. En kald industripils er akkurat den samme drikkevaren som den var før jeg ble ølnerd. Hvis jeg ikke lenger liker den, har jeg jo mistet noe jeg virkelig satt pris på!

Vennene mine vet at jeg bruker mye tid på øl, og at jeg med tiden har fått god peiling på området. Jeg trenger ikke snakke gresk til dem om alfasyreinnholdet i forskjellige amerikanske humletyper. Jeg trenger ikke å bable om florale toner i APAen jeg smakte i går. Jeg trenger ikke bekreftelse på at jeg er flink på øl. Om jeg derimot hjelper dem å finne et fruktig øl de liker på puben eller anbefaler dem å prøve stout til vanlijeis, har jeg faktisk tilført samtalen verdi.

Jeg skal være en ølnerd, jeg er ikke en ølsnobb!

Begge mennesketypene kan mye om øl, men det er en vesentlig forskjell mellom dem — den ene drives av et ønske om forståelse og drikkeglede, den andre av et ønske om å imponere omverdenen og å føle seg overlegen folk flest. Ingen liker sistnevnte.

Alle kan nikke gjenkjennende til dette, men det er altfor lett å bli en bedreviter. Let gjerne etter italiensk saison på polet, men ikke rynk på nesen når man får tilbudt kald Ringnes på svaberget. Ta imot øltips også fra nybegynnere som kan mindre enn deg — sannsynligvis har de også noe å bidra med. Ikke lat som det er en selvfølge at bryggere vet at Brettanomyces bruxellensis er en gjærtype, og ikke en det medisinske begrepet for fremskreden leddgikt.

Kort sagt: Ikke vær et rasshøl. Øl handler om hygge, ikke selvhevdelse.

Det er flere som har gjort narr av ølsnobber før:

Grünerølka
De vil ta ølet fra oss
Hipsters Love Beer
Beer Beer Goggles

Bildet er tatt av waldopepper og hentet via Flickr. Lisens: CC BY-NC 2.0.

Vis kommentar

  1. word!

Din e-postadresse vil ikke vises