Ø | Meninger
Når KrF ber deg gå på Vinmonopolet
Litt om kjepphester, hestehandel, manglende innsikt og det skrekkelige produktet håndbrygget øl.
Kristiansand har i flere år hatt alkoholpolitiske retningslinjer som sier at øl (gruppe 1 = under 4,7%) kun skal selges i dagligvareforetninger.
Salgsbevilling for alkoholholdig drikk gruppe 1 kan gis til dagligvareforretninger. Med dagligvareforretning menes forretning der den vesentligste del av vareutvalget er dagligvarer som under hele åpningstiden gir et tilfredsstillende og variert tilbud til en vanlig familie.
Når Qvart Ølkompani så søker om salgsbevilling på bryggeriet våkner KrF og krever at dette blir avvist med bakgrunn i rettningslinjene. Det så også ut til å gå den veien til noen var våkne nok til å påpeke at CB i årevis har hatt salgsbevilling uten å selge dagligvarer. Selv om AP og SV ser ut til å mene at det er greit å kue en liten bedrift som Qvart ser det ikke ut til at en en vil legge seg ut med en så stor arbeidsgiver og skatteyter som CB/Hansa Borg. Dermed får de KrF med på følgende tillegg i retningslinjene.
Salgsbevilling for alkoholholdig drikk gruppe 1 kan gis til dagligvareforretninger og forretninger som ligger i tilknytning til et bryggeri og kun fører bryggeriets produksjon. Med dagligvareforretning menes forretning der den vesentligste del av vareutvalget er dagligvarer som under hele åpningstiden gir et tilfredsstillende og variert tilbud til en vanlig familie.
Hvilke begrunnelser eller hestehandel som ligger bak aner jeg ikke og jeg blir forundret om AP og SV kan finne støtte i sine partiprogram, lokalt eller nasjonalt, for dette.
Jeg har prøvd å få en uttalelse fra Qvart for å skrive en mer redaksjonell sak om dette, men de nekter plent å kommentere noe som helst før saken har vært behandlet i bystyret. De er antagelig redde for at en negativ uttalelse skal kunne ødelegge for at de i det hele tatt skal få lov til å selge sitt eget 4,7% øl.
Rolf Ivar Skår, gründer av kjeden Gulating Ølutsalg, sitter ikke like stille i båten og har uttalt til Fædrelandsvennen at:
– Det må være en påfallende mangel på kunnskap hos politikerne om hva som skjer. Av alt som har med alkohol å gjøre, er vårt utsalg det minst problematiske.
Han sikter da selvsagt til at ølet på et slikt utsalg i snitt er dobbelt så dyrt som den billige pilsen som kjøres inn på paller i dagligvareforetningene og at det er en trend å bytte ut sekspakningen i tre-fire dyrere øl med mer smak.
Leder for Helse- og Sosialstyret Lütcherath ser ut til å være en mann uten antenner og med hakk i platen. Det går i «tilgang øker forbruket» og «vi følger kommunens handlingsplan». Alkohol ser ut til å være det samme for den mannen, uansett innpakning og styrke. Noe han til de grader bevist med følgende uttalelse tidligere i år.
– Produsentene har allerede steder der de kan selge sine varer. Vi har ønsket å samle salget på Vinmonopolet og der kan også disse få solgt sine produkter.
Ja, du leste riktig, KrFeren oppfordrer temmelig direkte bryggeriet til å brygge sterkere øl og kundene til å handle der det ikke er lov å selge øl mellom 2,5 og 4,7%. Der en samtidig kan kjøpe både vin og brennevin, ja og så blandevann da, siden det er alkoholfritt. Hvordan han får det til å bli mer alkholforebyggende enn at en enkelt butikk kan selge øl til 120 kroner literen må – ja nettopp – gudene vite.
Lütcherath har også et svar direkte til Skårs kommentar om at han vil få sjekket ut juridisk om kommunen har anledninger til å sette slike begrensinger.
– Vi mener det er snakk om to forskjellige konsepter, men ønsker de å prøve saken juridisk er de velkomne til det. Men da kan vi også ta vekk muligheten for at bryggerier skal få selge eget øl fra eget utsalg.
Han har neppe flertall for denne trusselen i kommunsetyret, men det er uansett totalt usmaklig å true en tredjepart som ikke har utfordret hverken ham eller kommunen.
Når det gjelder Arbeiderpartiet var de tidligere splittet i denne saken Nå har imidlertid de som var for en litt mildere variant sluttet å svare på anrop fra ukjente nummer og en kan fort mistenke at partipisken er tatt frem.
For meg blir bunnlinjen at Kristiansands innbyggere sitter med et kommunestyre som totalt sett ikke skjønner stort av hva som skjer på den norske øl og alkoholscenen og som i hovedsak er opptatt av å ri kjepphester og drive handel med disse. Det at slik kan virke mot deres gode hensikter, gå ut over arbeidsplasser og gi økt handelslekasje, ser ikke ut til å bry dem stort. La oss håpe at de tar til fornuft før onsdag eller at slike saker som dette gjør at befolkningen tar til fornuft og ved neste korsvei stemmer på kandidater som vil kommunen vel.
Vis kommentar
Skjul kommentarer
Kant
Vel, det er vel bare å håpe at de ikke-religiøse begynner å stemme, og kanskje til og med engasjerer seg i lokalpolitikken. Det er beste kur mot å bli styrt av religion. Å vente på at de skal endre mening, eller forstå logisk tankegang vil ta myyyye lenger tid.