Ø | Meninger

Norges 10 viktigste øl de siste 10 årene

Norges 10 viktigste øl de siste 10 årene

Ølportalen har dristet seg til å lage en liste med Norges 10 viktigste øl de siste 10 årene. Sånn blir det garantert diskusjon av!

1. Nøgne Ø IPA

Den første kommersielle norske IPA, en stil som har vært viktig for ølrevolusjonen. Nøgne Øs IPA er en velbalansert amerikansk IPA som er utfordrende samtidig som den er såpass vennlig og lettdrikkelig at den har hatt, og har, en bred appell blant øltørste nordmenn. Et solid håndverk av gjengen på Nøgne Ø. Gratulerer med Norges viktigste øl de siste 10 årene!

2. Ringnes Julebokk

Første gang brygget i 1999, så denne går egentlig utenfor ”Norges 10 viktigste øl de siste 10 årene”. Men ettersom den ikke er så altfor langt utenfor, pluss at dette ølet satt en ny standard for juleøl da den første gang ble brygget, tar jeg meg friheten til å ta den med. Et øl som hvert år hevder seg helt i toppen når det beste juleølet skal kåres, og det med god grunn. Ølet har vist nordmenn at når jula kommer så kan vi gjerne velge noe mørkt og alkoholrikt som følge enten til julematen eller bare for kosens skyld.

3. Ægir India Pale Ale

Vinner av årets øl 2012. En IPA som, på lik linje med Nøgne Ø sin IPA, har hjulpet nordmenn med å åpne øynene for annet øl enn butikkpils. En typeriktig og velbalansert amerikansk IPA som mange holder som sin favoritt og stadig vender tilbake til.

4. Lervig Lucky Jack

Mike Murphy sitt første øl som sjefsbrygger på Lervig. Mike kom inn som det friske pusten Lervig trengte og har gjort Lervig til et av Norges mest spennende bryggerier. Etter industripilsen er kanskje dette ølet som selges mest på dagligvarebutikker rundt om i landet. Velbalansert og smaksrikt øl på 4,7 prosent. Det første (og foreløpig eneste) håndverksølet som er tappet på boks i Norge.

5. Nøgne Ø Two Captains

Dette ølet vant NM for hjemmebryggere i 2010. Premien for å vinne NM i hjemmebrygg er å få brygget ølet sitt én gang hos Nøgne Ø. Dette ølet ble så populært at Nøgne Ø nå brygger det som fast øl året rundt. Det er ganske sprøtt, og en inspirasjon for alle hjemmebryggere. Navnet har sitt utspring i at både Kjetil Jikiun, sjefsbrygger på Nøgne Ø, og Jan Halvor Fjeld, mannen som opprinnelig brygget dette ølet, begge er piloter. Da det vant NM hadde det navnet «Humlehelvete».

6. Haandbryggeriet Haandbakk

Første gang brygget i september 2006. Type belgisk Oude Bruin lagret på eikefat. Den aller første kommersielle surøl brygget i Norge. Dette er nok ikke Haandbryggeriets mest solgte øl, men det er viktig i sin kraft av å være Norges første kommersielle surøl. Haandbryggeriet går absolutt i front av de norske bryggeriene når det gjelder surøl og øl brygget på bær, noe som er viktig for å vise frem spekteret av øl som finnes. Surøl blir stadig mer populært i Norge, noe som ble bevist når Haandbryggeriet vant prisen for årets innovasjon i 2012 med sin ”Sur Megge”.

7. Haandbryggeriet Hesjeøl

Hesjeøl, Harvest Ale, Farmhouse Ale, Slåtteøl, Saison. Kjært barn har mange navn. Haandbryggeriet har her brygget et øl brygget med inspirasjon fra gamle norske bryggetradisjoner, men med sin egen signatur. Et unikt og spesielt øl som har bred appell.

8. Nøgne Ø Underlig Jul

Et øl som utfordret nordmenns syns på juleøl. Et øl som er både elsket og hatet. ”Ekspertene” var tidlig ute å omtalte ølet som ”parfyme, såpe og æsj”. Ingen tvil om at det er et spesielt og ekstremt øl, men det er fortsatt et øl. Og et øl jeg mener har vært viktig for å vise spekteret av hva øl kan være.

9. Nøgne Ø Wit

Et utrolig godt og velbrygget butikkøl. Wit er en belgisk øltype brygget med appelsinskall og korianderfrø som du med enkelhet kan drikke i stedet for kjedelig pils som tørstedrikk eller til all verdens fiske- og sjømatretter. Nøgne Ø Wit er tilgjengelig på mange av landets dagligvarebutikker og har dermed en stort nedslagsfelt og er et øl mange møter som sitt første når de tar skrittet ut i den magiske verden av håndverksbrygget øl.

10. Kinn Pilegrim

Det første kommersielle ølet som ble brygget i åpne gjæringskar i Norge. 100 % klassisk engelsk lys bitter med maris otter malt og balansert humle. Også er det jo ganske fett å tappe håndverksøl på 0,75-flasker!

Vis 14 kommentarer

 1. Oppsiktsvekkende at Nøgne Ø God Jul ikke er på lista. Det første ikke-industrielle juleølet på polet. Det var God Jul som fikk panegyrisk omtale i Dagens Næringsliv, og på den måten åpnet manges øyne (inkludert mine).

  Ellers er det en bra liste, der førsteplassen gir seg selv. Rekkefølgen kan alltid diskuteres, og man vil jo savne noe, men ikke nok til å rope høyt. Med unntak av God Jul, that is.

  1. Nøgne Ø God Jul kunne (og burde vil noen si) vært på listen.

   Spesielt at God Jul var første ikke-industrielle juleøl på polet er et godt argument.

   1. Siden Julebokk egentlig ikke hører hjemme på denne lista, kan man gjøre det veldig enkelt: Ta ut Julebokk, og sett God Jul inn på andreplassen;-)

    1. Kanskje de fortjener å dele andreplassen ettersom de begge har vært viktige øl i norsk juleøltradisjon..?

     1. Begge er viktige, ja, men bare God Jul er nytt øl de ti siste årene. Jeg lover å ikke rope mer om dette nå.

 2. En ganske grei liste – personlig er jeg kanskje uenig i rekkefølgen, men det er subjektivt. En øl jeg virkelig savner er Dark Horizon 1; men med den dominansen Nøgne Ø allerede har måtte den bli byttet ut mot Wit. Med Dark Horizon 1 er begrunnelsen et øl som har etablert seg i den aller ypperste verdensklasse

  1. DH 1 har vært med i betraktningen, og er absolutt en bobler til denne lista. Kanskje skulle den vært der til og med, men personlig mener jeg at disse ti ølene har vært viktigere, blant annet pga distribusjon (kanskje med unntak av Haandbakk).

 3. Enig i det med Dark Horizon First Edition (at jeg kunne glemme!). Jeg er villig til å «rope» litt for DH1…

  At Nøgne Ø får seks-sju øl med på en slik liste, er helt naturlig; de var først (og best) på det meste i mange år.

  Lista bærer kanskje litt preg av at «alle skal med», og det er jo en fin tanke;-)

 4. Er stort sett enig i listen, men øl som Norse Porter og Norwegian Wood som forkjempere for urnorsk ølbrygging, uten humle til og med burde kanskje vært med. Utover det så mener jeg kanskje at øl som Borg Bokkøl, Aas Bokkøl og Ringnes Extra Gold standhaftig har representert en rest av norsk øldiversitet når butikkpils har mer eller mindre vært eneste alternativ.

 5. Det står jo ingenting om at ølene på lista må ha vært lansert de siste ti år, så ikke noe problem at Julebokk er med. Men som andre skriver, God Jul og DH1 er vel strengt tatt viktigere for utviklingen vi har hatt.

 6. Nøgne Ø God Jul må definitivt med, ja. Dark Horizon 1 var fantastisk god, men er vel mer en kuriositet. Selv kunne jeg tenke å nevne Ølve på Egge (første brygg) som viktig, selv om det hadde begrenset distribusjon og av mange ikke ble regnet som så veldig godt: Det var det første kommersielle norske ølet som trakk klare forbindelseslinjer til den årtusengamle tradisjonelle norske gårdsbrygginga.

 7. Blir kanskje litt mye Nøgne Ø, men kan ikke huske noen øl som har hatt større wow-faktor enn #100. Det var jo den første stooore ølen vi fikk her i landet – noe skikkelig annerledes enn det som fantes, Norges første ølnerde-øl!

 8. Alle har trolig et øl de føler mangler. Godt at NøgnØ IPA kom på første. Selv savner jeg nøgneØ Porter, som ga mange en ny smaksopplevelse innen mørkt øl.

 9. Herlig med masse tilbakemeldinger og engasjement!

  Selvfølgelig vil noen alltid savne sin(e) favoritter, men samtidig går de fleste tilbakemeldingene på at lista er god. Det tar vi i Ølportalen som et tegn på at vi har truffet ganske bra.

  Fortsett å komme med deres meninger i kommentarfeltet.

Din e-postadresse vil ikke vises