Ø | Meninger

Norges beste pils

Norges beste pils

Pils er helt klart den dominerende øltypen her til lands. Når nordmenn sier øl mener de aller fleste pils, og "en halvliter" er hverken IPA eller belgisk blonde.

Det er norsk pils. Pils er en godt definert øltype som ikke har veldig mange variasjoner når det gjelder utseende og smak. Det er en undergjæret øltype med lys farge og avdempede aromaer og smaker.

Fakta

Pils deles gjerne inn i 5 hovedgrupper:

 • Moderne lys lager (4.5%-5.6%): Som navnet sier en mer moderne pilstype med kraftigere humleduft/-smak
 • Internasjonal lager (4.5%-5.3%): De aller fleste norske pilsnere inngår i denne kategorien
 • Tsjekkisk pilsner (4.1%-5%): Mer maltfull og kraftigere humlet enn de to ovenfor nevnte. Pilsner Urquell er typisk for denne kategorien
 • Tysk pilsner (4.5%-5.3%): En lys og tørr pils med kraftig humle og ofte en litt metallisk smak.
 • Münchener Helles (4.8%-5.5%): Maltdominert og sødmefylt lager med forholdsvis lav karbonering.

I Norge er pilsens popularitet ofte lokasjonsbestemt og det norske folk hegner om sin lokale pils med like stor entusiasme som for sitt lokale fotballag. I Bergen er det kun Hansa som gjelder, i Trondheim Dahls, i Tromsø sverger de til Mack og i Kristiansand er det CB-pilsen som rår. Onde tunger vil hevde at «pils er pils» og at de fleste norske pilsnere smaker likt. Det er ingen tvil om at de fleste er brygget over samme lest, og enhver som har prøvd å blindteste norsk pils vet at det kan være vanskelig å skille de forskjellige merkene fra hverandre.

Ølportalen mener at det ér en forskjell og har tatt utfordringen med å rangere pilsen på det norske markedet, Vi presenterer her vår liste over det vi mener er Norges 10 beste pils.

Det finnes også mørke pilstyper, men vi har kun tatt for oss den lyse varianten.

Her er altså det vi mener er Norges beste pils:

 1. Aass Pilsner
 2. Dahls Pils
 3. Frydenlund Fatøl
 4. Berentsens Jaktpils
 5. Atna Nakenbad
 6. Hansa Premium
 7. Grans Premium
 8. Herlige Lervig Pilsner
 9. Hansa Pilsner
 10. Ringnes Pilsner

 

 

Vis 13 kommentarer

 1. Var testinga blinda? Og finst det eigentleg mørke pilstypar, slik teksten seier?

  1. Nei, dette var en «åpen» test. Litt upresis formulering om mørke pilsnere. Det hadde nok vært riktigere å skrive «lager». Tenker i så måte på typer som mørk lager, Märzen, Münchener dunkel, Mørk tsjekkisk pilsner, Schwarzbier
   etc.

 2. Kor e Mack pilsa?

  1. Forhåpentligvis så langt ned som lista hypotetisk sett kan gå, og fortsatt være over Grans Bare.

   Det værste med å være på byen i Tromsø er at man ofte må overleve å drikke Mack-øl.

   Hilsen utflytta Tromsøværing.

 3. At Frydenlund Fatøl er i tetskiktet er det ingen tvil om. Den burde strengt talt vunnet. Atna Nakenbad er også en favoritt. Hvorfor er ikke Ringnes Platinum på listen? Ikke samme kategori?

  Grans Premium har en utpreget smak av gummislange og hører ikke hjemme på listen.

  1. At ikke HANSA FATØL er med på listen er skuffende…Soleklart NORGES BESTE!

 4. Det var en lettvint liste. Jeg vil påstå at de to beste brygges på Sundbytunet og Lillehammer. ABCs West Coast Lager hører vel også til under deres pilsdefinisjon. Og det er flere både mørke og lyse lager fra Inderøy som burde være med på listen.

  1. Den er lettvint i den forstand at den kun omfatter lett tilgjengelig norsk pils i dagligvareforretningene. Derfor er ikke pils fra mikro- og pub-bryggeriene tatt med. Den er også lettvint i den forstand at vi ikke har gitt noen begrunnelse til hvert øl. Det burde vi nok gjort.

 5. når man først skal teste norsk pils burde man i det minste prøvd å skrape sammen flest mulig.

  hansa fatøl, aass classic og ringnes platinum er vel alle lett tilgjengelige i de store byene?

 6. Denne lista var vel litt som å stikke fingeren i lufta og blåse på den? Greit at folk har preferanser, men det blir fryktelig tynt å la to personers preferanser hentet rett ut fra løse lufta (sånn virker det i alle fall i artikkelen) bli en liste over Norges beste pils. Tynnere enn Bud lite, faktisk.

 7. Aass pilsner helt klart den beste på smak

 8. Norges beste butikkpils heter Arendals. Selv boksvarianten produsert på Gjelleråsen, og som finnes i de fleste ok supermarkeder, er langt bedre på smak enn både Aas og Dahls (som jeg forsåvidt også liker). Flere butikker fører også flaskevarianten som fortsatt brygges ved Arendals bryggeri, og som smaker enda bedre. Dette er i sannhet Norges beste pils. Litt rart at det ikke er med på lista deres da den er langt mer tilgjengelig enn både Atna Nakenbad og Berentsens Jaktpils.

  Grans (både pils og premium) kan forøvrig ta med seg Hansa Premium og henvises til skammekroken for tynt og udrikkelig øl.

 9. Norges beste pils? Om vi klarer å vere objektive og legge vekk lokalpatriotismen, så er det desverre ingen gode, komersielle norske pils å få tak i. (No blir nok mange hissige!)Lervig, ABC og inderøy blir trukke fram, men er ikkje å få tak i for alle. Dei fleste små mikrobryggeri i Norge har svært avgrensa distribusjon og mange brygger ikkje pils eingong. Om målet er at ein god pils skal vere lyst, lettdrikkeleg, godt karbonert, lite malt, mikroskopisk med humle og at du gradvis blir passe full, då må vel vinnaren vere Tuborg? Alle dei storkonsumentane over det ganske land som bunkrer inn desse grøne boksane i hendig take-away papp, kan umulig ta feil? Kvalitet = godt salg, eller??? Joda, norsk pils glir ned, det smaker ikkje vondt, men det betyr heller ikkje at det er spesielt godt. Ta med ein boks/flaske med Hansa, Ringnes, Aass, Arendals, Mack eller andre preglause norske industriøl til Praha. Set deg ned å samanlikn dine medbragte øl med pilsner øl frå Koutsky, Uneticke, Matuska, Svijany eller ein fersk Pilsner Urquell (Tankovna)Då finn du fort ut korleis god pilsner smaker! Ja, god pils har smak og fylde!

Din e-postadresse vil ikke vises