Ærer sin avdøde far

Ærer sin avdøde far

I fjor døde faren til Tommy Holen Helland. Nå hedrer han faren med et spesialbrygget øl.

De fleste historier bak øl er gjennomtenkte gimmicker skreddersydde for å selge øl. Det handler om røyskattavføring, blæretang og menneskespytt. Bartestout er ikke et slikt øl. Det er resultatet av sorgen over en far som døde så altfor tidlig.

Allestedsværende 

Tommy Holen Helland har vært allestedsværende når det gjelder øl i Norge. Etter at interessen ble vekket for noen år siden, startet han Tommys ølblogg, en blogg der han delte smakserfaringene sine med leserne. ”Ølet er bekmørkt som natten,” kunne han skrive, før han dekonstruerte ølet i farge, lukt og smak. Tommy arrangerte også ølsmakinger et par år, og i 2013 var han med på å starte Ølportalen, en portal han også hadde redaktøransvar for en periode.

”Jeg har vært veldig målbevisst, og har visst lenge at jeg ville jobbe i ølbransjen,” forteller han.

Våren 2014 døde faren til Tommy. Det var et hardt slag i trynet, det satte tingene i perspektiv, og den målbevisste jobbingen ble ikke lenger så viktig. Andre ting betydde plutselig mye mer. Sorg er mørk og bunnløs.

Glad i store øl: Tommy Holen Helland er en sann, ekte og glad ølentusiast, men fjoråret ble mer alvorspreget enn han hadde håpet på.

Glad i store øl: Tommy Holen Helland er en sann, ekte og glad ølentusiast, men fjoråret ble mer alvorspreget enn han hadde håpet på. Hugo Ivan Hatland

”Midt oppi sorgen fikk jeg plutselig en telefon. Det var Rolf Ivar Skår, en fyr jeg hadde besøkt i Dale i Sogn og Fjordane på den tiden han drev en liten bryggeripub som han kalte Gulating. Han lurte på om jeg kunne tenke meg å starte et ølutsalg i Trondheim.”

Blandede følelser

Det var akkurat en slik sjanse Tommy hadde ventet på, men jubelen sto allikevel ikke i taket.

”Det var merkelig. På den ene siden var jo dette bra, det var drømmejobben, men samtidig var det veldig mange andre tanker som kvernet rundt i hodet mitt.”

Tommy jobber nå med øl på heltid – han driver Gulating Ølutsalg i Trondheim og er innkjøpssjef for Gulating-gruppen – og i vår tok han erfaringen sin som hjemmebrygger inn i et kommersielt bryggeri. Formelt er ølet brygget på oppdrag fra Gulating, men den personlige vrien gjør dette til noe helt annet.

Bart hav

Tommy lot seg inspirere av et av sine favorittøl i butikkstyrke, nemlig Svart Hav fra Kinn Bryggeri, en dry stout på 4,7 %. Ølet ble brygget hos Ølve på Egge, er beksvart som natten, klokket inn på 4,5 %, og har hint av kaffe og sjokolade i smaken. Et fint øl. (I en parentes må det være lov til å bemerke at jeg synes at Gulating skal gjøre mer av dette, at de skal brygge sjelfulle øl hos lokale bryggerier, og ikke bare tilby egne volumøl brygget i utlandet, men det er kanskje slik de tenker også?)

Faren til Tommy ble ikke mer enn 56 år gammel. Trønderen hadde som seg hør og bør en massiv og imponerende bart hengende under nesen, og derfra skriver også navnet på ølet seg fra.

Å brygge øl i stor skala, har gitt mersmak. Tommy er stolt over og fornøyd med ølet.

”Min far var glad i øl, og særlig mørke øl,” sier Tommy. ”Jeg er sikker på at han ville ha likt dette ølet.”

Vis 2 kommentarer

  1. Hvor får jeg tak i en slik stor Heineken-flaske?

  2. Den finner du i en krok på et bryggeri, som aldri har samarbeidet med Heineken, og låner der og da for et par morsome bilder.

Din e-postadresse vil ikke vises