Akevittlagrede øl og sider
Det er usikkert hvor lenge akevitt har blitt produsert i Norge, men den første gangen denne edle drikken ble dokumentert skriftlig var i 1531. Den 13. april for snart 500 år siden sendte Eske Bille, den danske embedsmannen på Bergenshus festning, en pakke som inneholdt Aqua vite til Olav Engelbrektsson som var den siste erkebiskopen i Norge. Og resten er historie, som det heter.
Norsk akevitt har sitt grunnlag i 96 prosent nøytral sprit, også kjent som landbruksetanol, som er laget av minimum 95 prosent norske poteter. Mens akevittproduksjonen i Norge er basert på potetsprit, er det vanligere i resten av Norden og Tyskland å bruke kornsprit. I USA benyttes ofte mais eller andre gjærbare råvarer.
Karakteristisk for akevitten er dens smak som oppnås gjennom destillasjon av krydder sammen med sprit og vann. Etter destillasjonen blandes dette med mer sprit og destillert vann før det lagres på fat. Ved denne prosessen oppnås en alkoholstyrke på 60 volumprosent.
For å skape det unike krydderdestillatet varmes potetspriten opp sammen med krydder som karve, fennikel, kardemomme, stjerneanis, vanilje, koriander og sitronskall.
Lengden på modningen av akevitt avhenger av fatets størrelse. Ifølge EUs lovgivning må akevitt lagres i minimum seks måneder hvis fatet er under 1000 liter, mens fat som er større enn dette krever en minimumsmodning på 12 måneder. De vanligste fatene som brukes til modning av akevitt har tidligere vært brukt til å lagre Oloroso-sherry og størrelsen er typisk på 500 liter.
Fatlagret øl på akevittfat
Denne arven vet norske håndverksbryggerier å utnytte. I 2015 sendte Arcus (nå Anora) ti forhenværende Liniefat ned til Nøgne Ø i Grimstad for fatlagring med øl. Nøgne Ø fylte fatene med øl, og resultatet ble en Imperial Rye Porter og Aquavit Saison som hadde kost seg et halvt år på Liniefatene. Deretter ble fatene returnert til Gjelleråsen, fylt med akevitt og presentert i 2020 som Opland Small Batch Beer Cask. Siden har både Nøgne og andre bryggerier lagret forskjellige øl på akevittfat.
Haandbryggeriet har gått fra å bruke fat til å tilsette krydderne i lagringstankene, for så å legge krydderne i mesken for å utvinne akevittkryddernes egenskaper i det mørke ølet. Med seg på laget har de hatt Halvor Heuch, som er en legende innenfor akevittdestillering i Norge og ølet er kjent som Halvors Jul.
Oslo Håndverksdestilleri sendte fat over til England og sammen med utestedet Brygg Oslo og bryggeriet Brew York fra Yorkshire har de skapt BA 48 hour road trip.
Eik & Tid
Villgjæret sider Akevittfat
Sider 6,3% 0,75l kr 169,00
Farge: Lett uklar med noe gjærsedimenter, lys gul, flyktig skum
Aroma: Syrlige epler, kvede, gjærtoner, floral lyng og noe sitrus liggende under
Smaker: Lett og fin syrlighet. God, frisk eplesmak med hint av akevittkrydder. Hageepler, kvede, umoden pære, stikkelsbær og noe sitrus. Underliggende toner fra akevittfatet. Halvtørr avslutning.
Lett og ledig sider som ikke er for søt og ikke er for tørr.
Ølportalen 8,5/10 Untappd 3,66
Christiania Bryggeri
Fatlagret Julesnadder
Fatlagret Imperial Stout 10,2% 0,33l kr 82,90
Farge: Klar, dyp mørk mahogany med beige skum
Aroma: Røstet malt, mørke bær, tynn kaffe, bark eller fuktig treverk, melkepulver (typ Coffeemate) og hint av akevittkrydder
Smaker: Mye av det samme går igjen, men det fuktige bark/treverket er mer fatpreg, melkepulveret ligger mer i ettersmaken og er vagere.
Noe mer karamell og syrlige bær, men fin touch av akevitt liggende gjennom det hele
Ølportalen 7,5/10 Untappd 3,79
Haandbryggeriet
Halvors Jul
Winter Ale 8% 0,44l kr 92,50
Farge: Klar, dyp kastanjefarget med beige skum
Aroma: Søtlig, røstet maltbase med tydelige akevittkrydder
Smaker: Fyldig, røstet maltbase, med fin balanse mellom det søte og de mer bitre tonene fra kaffe, mørk sjokolade, lakris og ristet brød. Litt ubalansert i krydderiet, spesielt i motsetning til 2022-versjonen, men fortsetter å utvikle seg.
Ølportalen 7,75/10 Untappd 3,69
Wettre Bryggeri
Julekula Aquavit Barrel Edition
Barley Wine 10,5% 0,44l kr 129,20
Farge: Klar, dyp mahognifarget med lyst brunt skum.
Aroma: Søtlig base med karamellmalt, tørket frukt, fløtekaramell, vanilje, søt kjeks, mørk sirup, akevitt og stenfrukt.
Smaker: God sødmefull maltbase, kandissukker, tørket frukt, vanilje, kjeks, noe dessertkaffe, akevitttoner og fløtekaramell med godt integrert alkohol.
Ølportalen 8,5/10 Untappd 3,83
Nøgne Ø
Teardrop for Oscar
Aquavit Stout reserve 14% 0,33l kr 139,00
Farge:Klar, mørk brun med rødlig skjær. Ingen skum
Aroma:Ganske tynn aroma, men hint av både røstet malt og krydderier, selv om de er svake.
Smaker:Fløyelsmyk og velbalansert. Mørk frukt, mørke bær noe kaffe og sjokolade gjennom den mørke maltbasen. Elegant fatlagring som gir et herlig krydderpreg over en nydelig øl.
Ølportalen 9,5/10 Untappd 4,21
Haandbryggeriet
Trolls vs Goats
Triple Bock 11,6% 0,44l kr 116,90
Farge: Uklar, dyp kastanjefarget med beige skum
Aroma: Røstet malt, kaffe, mørk sjokolade, havrekjeks, akevittkrydder, tørket frukt, fløtekaramell, noe fatpreg og lyng
Smaker: Igjen er det røstet malt med kaffe, mørk sjokolade, tørket frukt, karamell, havrekjeks, vanilje og akevittkrydder som leker meget godt sammen.
Alkoholen er godt gjemt bort, så denne er farlig lettdrikkeelig med sine 11,6%.
Ølportalen 8,75/10 Untappd 3,86
Brew York x Brygg Oslo x Oslo Håndverksdestilleri
BA 48 hour road trip
Akevitt and Rye blended BA Imperial Coffee Stout 10,9% 0,33l kr 146,90
Farge: Klar, dyp mahogany farge med beige skum
Aroma: Masse, nykvernet kaffe på nesen, røstet malt med hint av langpepper liggende under. Når den lunes kommer det et sødmefullt spill av krydderier mot lagret akevitt
Smaker: Ganske lett kropp for en Imp stout, som trekker litt ned, men det er kun egen preferanse. Igjen er det kaffen som preger over den røstede maltbasen og det søtlige krydderspillet fra akevittfatene kommer elegant inn og gir den nesten hint mot madeira i avslutningen.
Ølportalen 8,25/10 Untappd 3,79
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer