Amundsen Bryggeri

Amundsen Bryggeri

På få år har Amundsen gått fra å være en liten bryggeripub i Oslo sentrum, til å være et av landets ledende mikrobryggerier. Nå starter planleggingen av nok et bryggeri for å demme opp for den økende etterspørselen. Med i planene er også utviklingen av øl på boks.

Det første møtet

Jeg husker fortsatt første gang jeg kom inn på Amundsen Bryggeri i Stortingsgaten. Det var briter over alt, som bar-byggere, elektrikere og rørleggere, og innerst i et hjørne satt eier Børre Jensen og innleid ølkonsulent Espen Smith. Var det virkelig sant, skulle det bli et ordentlig ølsted midt på Rådhusplassen? Ikke bare var det snakk om ølkjeller og et bra utvalg av øl på fat, men jaggu skulle Oslo få sitt tredje mikrobryggeri også. Jeg følte dog en liten skepsis, da dette millionprosjektet skulle hvile på skuldrene på den hjemmebryggende Tom Alfred Øimo. Kunne virkelig en hjemmebrygger ta dette nye konseptet, brygge øl som kunne imponere både tilreisende turister og kresne Osloensere? Jeg hadde mine tvil, og sjelden har jeg vært så glad for å ha feil!

Amundsen 32

Fra Oslo sentrum til hele Norge

Allerede første året hadde Tom overbevist med egne brygg (noen startutfordringer var det naturlig nok), og gjort brygg sammen med bryggerier som Nøgne Ø, Ægir og Schouskjelleren. Siden den gang har det vært mange brygg på baken til Tom og resten av teamet, og flere samarbeid med bryggerier som Austmann, Lervig og Garage Project. Det har blitt 7 øl på Vinmonopolet, deriblant et hveteøl med vannmelon, som for ikke lenge siden ble lansert i partiutvalget. Dette har det herlige navnet Once in a Melon Watermelon Wheat.

“Vi elsker det vi gjør, det er derfor vi kommer på jobb hver dag. Det er mer som at det er en vennegjeng som møtes, enn faktisk arbeid. Det er en fantastisk følelse.” sier daglig leder Geoffrey van Vuuren hos Amundsen Bryggeri. Amundsen har gått fra å være en bryggeripub rett ved de fleste turistfellene i Oslo, til Norges 9. største mikrobryggeri. I 2014 solgt de 1 165 HL, og har så langt i år hatt en økning på 44%.

Amundsen 13

“Fremtiden i boks”

Med kun to forholdsvis små pubbryggerier er det dog noen utfordringer med kapasitet, og dermed var de nødt til å gjøre noen grep. Med over 60% av salget fordelt på to produkter, nemlig deres pale ale og Oceans IPA. Med mer og mer av salget utenfor egne restauranter og til andre restauranter, og ikke minst Vinmonopolet, bestemte de seg for å få produsert disse to produktene, for fat, hos Dugges i Sverige. Dette frigjorde veldig mye kapasitet i de to bryggeriene. Dermed er er alle flasker og øl servert i Nydalen og på Amundsen produsert av disse bryggeriene. Geoffrey forteller til Ølportalen at det er planer om utbygging av nytt bryggeri litt utenfor Oslo. Målet er kjøp av bryggeanlegg i 2016, med ferdig utbygging i 2017. Allerede nå er de i full gang med å se etter ny tappelinje for bryggeriet, denne gangen for tapping av boksøl.  “Boks er den beste serveringsforpakkningen for øl, og det vil bli et mer og mer vanlig med øl på boks også fra mikrobryggerier. Vi ser fremover, og vi tror at fremtiden er i boks.” Bryggmester John Hudson istemmer dette, og tilføyer at prosessen med å finne nytt utstyr aldri er en enkel jobb. Ønsket om et mer automatisert bryggeanlegg på de planlagte bryggeriet er stort, noe som er naturlig. Bryggeriet på Amundsen er datastyrt og forholdsvis automatisk, men har full kapasitet. Bryggeriet i Nydalen er forholdsvis manuelt, men har kapasitet. Med et nytt bryggeri vil dette løses og ikke minst gi rom for videre utvikling, og befeste Amundsen Bryggeri sin posisjon som et av Norges største mikrobryggerier.

Amundsen 22

 

 


 

Gjesteblogger Jørn Idar Almås Kvig deler vanligvis sine skriverier på Høyt Skum

 

Vis kommentar

  1. Er så drit lei av at alle skal gå over til boks!
    Da havnet amundsen på svartelista å gitt!
    🙁

Din e-postadresse vil ikke vises