Belgian Beer World i Brussel

Belgian Beer World i Brussel

Etter en tre år lang og omfattende renovering, ble en av Brussels mest ikoniske bygninger, Bourse, eller Børsen, åpnet for publikum for aller første gang med utstillingen Belgian Beer World over tre etasjer.

Dublin har Guinness Storehouse (og de jobber med Old Brewer’s Yard i London), Amsterdam har Heineken Experience og Ølportalen har nylig skrevet om Carlsberg som skal åpne museum i København før året er omme. Brussel har hatt et lite bryggermuseum på Grand Place, men nå er det storslagne Belgian Beer World tatt plass i den ærverdige bygningen Bourse, midt i sentrum.

Visjonen om å åpne Bourse for publikum ble først foreslått for 12 år siden da bygningen allerede viste tegn til forfall. Siden 2015, når de siste Euronext meglerne forlot bygningen, har den stått tom. I 2019 startet arbeidet med et prosjekt estimert til nesten €100mill (over en milliard norsk kroner) som hadde som mål å modernisere Palaise de la Bourse eller Beurspaleis, som det originalt ble kalt, og gi den tilbake til folket.

Etter lang ventetid fant den storslåtte avdukingen av prosjektet sted på torsdag. Dette historiske øyeblikket markerer første gang i bygningens eksistens at de omfattende 12 000 kvadratmeterene er fullt tilgjengelige for publikum.

Den nylig oppussede Bourse er ikke bare en passasje; både front- og bakinngangene har blitt åpnet, noe som gjør det enkelt for folk å bevege seg gjennom bygningen og koble Place de la Bourse til Grand Place. Disse områdene i Bourse er åpne og tilgjengelige for alle besøkende uten kostnad.


Belgian Beer World
Mot slutten av hovedsalen fører en diskret inngang til Belgian Beer World, som ligger i andre og tredje etasje. Dette aspektet av prosjektet har vakt kontrovers, med kritikere som anser det som en unødvendig bruk av plass som innskrenker bygningens historiske betydning. Aktivistgrupper har forgjeves forsøkt å stoppe Belgian Beer World, som de mener ikke er kulturarv verdig denne bygningen.

Denne permanente, sansebaserte utstillingen dedikert til belgisk ølkultur har også blitt hyllet som hovedattraksjonen i den revitaliserte bygningen. For Belgian Beer World vil ikke kalle seg et museum, de ser på prosjektet som en utstilling, men det er kanskje mest fordi det allerede finnes et ølmuseum like ved. Beer Museum ligger øverst i hjørnet på Grand Place, bare et heftig ølkruskast unna. Dette er den belgiske bryggeriforeningen sitt museum, som også er vel verdt et besøk.

På Belgian Beer World blir de besøkende tatt med på en reise gjennom hele den belgiske ølkulturen, fra oppstarten av bryggerier i klostre til ølbryggeprosessen, ved hjelp av en rekke interaktive utstillinger og presentasjoner.

Ved slutten av turen går besøkende opp til toppen av bygningen og dukker opp på taket på fjerde etasje. Denne 350 kvadratmeter store terrassen, kjærlig kjent som «Sky Bar,» er kjent for sin unike vaffelformede takkonstruksjon og gir en vidstrakt panoramautsikt over byen.
Her kan man nyte over 50 øl på fat og mer enn 100 øl på flaske, hver med sine respektive glass, som seg hør og bør i Belgia.

I løpet av dagen fungerer Sky Bar som den siste stoppen på Belgian Beer World-turen, der besøkende kan nyte et glass kaldt øl som en passende avslutning på ‘børsen’. Om kvelden er dette panoramiske taket åpent for allmennheten og gir en fantastisk setting for å nyte byens opplyste siluetter.

Belgian Beer World forventer 300.000 besøkende det første året.

Billetter til Belgian Beer World kan kjøpes for €17 enten ved kiosken på stedet eller på nett.

 

Belgian Beer World på Bourse.

Beer Museum (Belgian brewers museum) på Grand Place

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises