Black Ipa eller Cascadian Dark Ale? De lærde strider fortsatt
Black India Pale Ale, Cascadian Dark Ale, India Black Ale, India Dark Ale, American Dark Ale eller Texas Brown Ale. Kjært barn har mange navn og lik barn flest, er det ulike meninger om hva som ligger bak navnet.
I USA har det vært heftige diskusjoner om – ikke bare navnet – men hva som egentlig definerer denne stilen. Spesielt mellom øst- og vestkysten var det steile fronter om navn, opphav og ikke minst definisjonene.
Navnet Black India Pale Ale er egentlig selvmotsigende med å være en svart (black) og samtidig lys øl (pale ale). Så med dette som utgangspunkt kom feks stilnavnene India Black Ale, India Dark Ale eller American Dark Ale.
Cascadian Dark Ale forteller heller en historie om hvor humle og malt kommer fra, da området på nordvestkysten, fra Alaska, via Canada til Nord-California og bort til Yellowstone i Wyoming, er bioregionen kalt for Cascadia.
Og siden et øl skulle gis et navn etter et område, meldte protestene seg fra Vermont, helt borte på østkysten, da det var der ølstilen Black IPA først ble kjent allerede i 1994. Diskusjonene om hvilket navn som skal brukes, pågår den dag idag.
Felles for diskusjonen rundt BIPA/CDA var mørkt malt og humle med fremtredende sitrus- og harpikstoner. Det skulle være kraftig bitterhet fra humlen som dominerte, slik som tradisjonelle vestkyst IPAer skal være.
Forkjemperne for Black IPA ville ha det visuelle og ikke så mye smak fra det røstede maltet, slik at de brukte malt som ikke ga mye særpreg annet enn den mørke fargen.
Cascadian Dark Ale sine krigere ville ha mer av maltets røstede karakteristikker med i smaksprofilen, som mørk sjokolade, ristet brød og kaffe, i et fint samspill med bitterheten fra humlen.
Her til lands, brukes som oftes Black IPA, da det nok er det mest innarbeidede navnet, selv om maltprofilen og humlebitterheten svinger fra den ene ytterkanten til den andre.
Historien bak ølet
Greg Noonan og Glenn Walter, fra Vermont Pub & Brewery, er de som blir kreditert for å ha skapt den moderne, amerikanske versjonen av Black IPA på begynnelsen av 1990-tallet. Deres opprinnelige brygg, Blackwatch IPA, har utviklet seg over tid, men klassikeren er fortsatt å få ved bryggeripuben.
Blackwatch, i tillegg til Avery Brewing sin New World Porter (1997), Skull Splitter fra Rogue Ales (2003) og Phillips Brewing sin Skookum Cascadian Dark (2004) og Stone sin 11th Anniversary Ale (senere omdøpt til Sublimely Self-Righteous Ale) inspirerte bryggere over hele USA og ølstilen fikk et oppsving i popularitet noen år, før den nesten forsvant helt i ‘haze-crazen’. Her hjemme var perioden for den mørke, humletunge ølet endel kortere, men det skulle vel bare mangle med tanke på interessen for håndverksøl og ikke minst hjemlige bryggerier på den tiden stilen blomstret som mest «over there».
Det har dukket opp noen øl i denne stilen de siste ti årene, men det har nærmest vært et kultfølge som har jublet høyest de gangene ølet har vært tilgjengelig.
Nå vokser populariteten til denne mørke og humlerike stilen vokser igjen, og flere håndverksbryggerier eksperimenterer med stilen, enten de kaller den Black IPA, Cascadian Dark Ale, India Black Ale eller American Dark Ale.
Vinmonopolet utlyste en tender ifjor, og da så vi flere bryggerier komme med sine versjoner. Fjordfolk sin Mørkeredd vant tenderen og daværende brygger, amerikanske Abram Goldman- Armstong, trodde ikke at ølet skulle bli så populært at de måtte brygge det både fem og seks ganger. Goldman-Armstrong har vært en sentral figur i å sette standarder for ølstilen, men også for å bruke navnet Cascadian Dark Ale, heller enn Black IPA. Med sitt engasjement i Statene, var han med på å løfte frem stilen til den suksessen den har hatt i USA.
Sammen med mat
Til mat kan Cascadian Dark Ale/Black IPA bryte gjennom fett og den takler kraftige smaker.
Her kan du nyte et stort spekter av mat som en feit burger, biff, viltgryte, en kryddersterk wok eller annen asiatisk mat hvor fett, kraftige kryddersmaker og chilihete dominerer.
Til ostefatet kan du velge blåmuggost, cheddar eller lagret gouda.
Til dessert ville jeg styrt mot sjokoladetrøfler, brownie eller sjokoladekake med hint av kaffe. Gulrotkake med krydder og kremostglasur er også et godt alternativ.
Vi har smakt på et favn av Black IPA/Cascadian Dark Ale og her har du smaksnotatene:
Fjordfolk
Mørkeredd
Cascadian Dark Ale 6,5% 0,33l
Farge: Klar, svart med rødlig skjær og lyst beige skum
Aroma: Sitrus over mørk, røstet malt. Noe floralt og gress liggende bak. Mer søtlig enn forventet, men en lett sødme
Smaker: Herlig spill mellom de bitre tonene fra humlen og den mørke maltbasen. Mye av aromaene går igjen og man får et meget godt balansert øl.
Ølportalen 9,5/10 Untappd 3,54
Rygr Brygghus
Helheim
Black IPA 6,5% 0,33l kr 85,80
Farge: Klar, dyp rødbrun med lyst beige skum
Aroma: Lette sitrustoner mot sitron, høy, og lette toner mot sort kaffe og ristet pølsebrød
Smaker: Velbalansert spill mellom malt og humle her. Sitrus og hint av granskudd, men det er en tynn smak av appelsinmarmelade som leder frem humlen. Den røstede maltbasen er lett og gir toner av kaffe, godt ristet brød og noe brent karamell.
Lasse L 8/10 Untappd 3,86
Sleeping Village
Buried Leaves
Black IPA 7,6% 0,44l kr 88,50
Farge: Klar, svart med rødlig skjær og dyp beige skum
Aroma: Kaffe og ristet brød fra det røstede maltet og sitrus fra humlen med hint av kjeks og vanilje liggende i bakgrunnen
Smaker: Det røstede maltet er fremtredende med sitrus liggende bak. Ristet brød, kaffe, høy, mørk sirup og mørk sjokolade. Det er en noe kremete følelse her, som trolig er fra havreflak. Det ligger appelsinmarmelade og pomeloskall i bakgrunnen og kommer mer frem i avsliutningen.
Lasse L 8/10 Untappd 3,67
Churcheim
Winter’s Abyss
Black IPA 4,7% 0,44l kr 84,90 (Storo Ølutsalg)
Farge: Klar, dyp rødbrun med beige skum
Aroma: Røstet malt, kaffe og sitrus med hint av ristet brød og mørk sjokolade i bakgrunnen
Smaker: Lett bitterhet mot sitrus, barnåler og noe plastikk. Maltbasen kommer mer frem når den første, friske bitterheten senker seg. Her er det kald kaffe, godt ristet brød og brent karamell som gir en lett beskhet i avslutningen. Kanskje den mangler litt trøkk for å nå helt opp, siden den er på 4,7%, men litt mer dempede, bitre toner fra maltet og mer fremtredende humletoner, så er dette en fin øl i stilen
Lasse L 7,25/10 Untappd 3,44
Monkey Brew
Doppelganger
Black IPA 6,5% 0,33l kr 81,90
Farge: Klar, sort med rødlig skjær og mørk beige skum
Aroma: Røstet malt, kaffe, lakris, mørk karamell, sitrus og barnål.
Smaker: Barnål, kvae og appelsinmarmelade fra humlen ligger i forkant av ristet brød, kaffe, mørk sjokolade, tørket frukt og brent karamell fra maltet.
Fin balanse
Lasse L 8,25/10 Untappd 3,70
Graff Brygghus
Barracuda
Black IPA 7% 0,33l kr 69,90
Farge: Klar, dyp gråbrun med rødlig skjær og lyst beige skum
Aroma: Røstet malt, kaffe, appelsinmarmelade, knekk, kvae, kakao, høy og brød.
Smaker: Kremete munnfølelse. Mild på bitterheten før det kommer et slør av appelsinmarmelade og barnål i avslutningen. God og balansert maltbase som gir godt ristet brød, kaffe og knekk. Faller nok nærmere en porter, enn denne stilen, men gode smaker.
Lasse L 7,5/10 Untappd 3,62
Jopen
Black Hop Sun
Black IPA 6,5% 0,33l kr 84,50
Farge: Klar, dyp rødbrun med beige skum
Aroma: Kald kaffe, kakao, ristet brød, mørk sirup og vørter. Vagt hint av sitrus
Smaker: Lett bitterhet fra sitrusskall og snev av kvae. Her er det maltet som fører an og det kjennes litt ut som det er nettopp maltet, med kaffe, mørk sjokolade og godt ristet brød som gir litt av bitterheten.
Skulle gjerne hatt mer sitrus frem
Lasse L 7,5/10 Untappd 3,54
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer