Bokanmeldelse: RogØLand – Lokalpatriotisme, sinne og mangfold

Bokanmeldelse: RogØLand – Lokalpatriotisme, sinne og mangfold

RogØLand er boka for de som er interessert i øl-, lokal- og norgeshistorie.

Sune Aabø Parker er en kjent figur i den norske bryggeribransjen og kanskje mest kjent som gründer for både Lervig og RYGR. I tillegg har han et usedvanlig forholde til ølkorker, med trolig landets mest profilerte samling av disse.

Født og oppvokst i Stavanger, har han alltid hatt et brennende, lokalpatriotisk hjerte og det er denne kunnskapen han deler i sin første bok. Siddisen forteller stolt om bryggerier, øl, utesteder og ikke minst folkene bak.

Parker tar deg med på regionens reise gjennom det skummende landskapet med et stolt hevet bryst. Det er ingen tvil om hvor han mener ‘øl-sentrum’ i Norge ligger, men det lokalpatriotiske bakteppet forkludrer hverken utsikten eller innsikten, der den heller løfter flere av fortellingene til å bli litt mer personlige både for skribent og leser.

Det er en vakkert illustrert bok som gir mer dybde til historiene med reklamer og bilder fra fortid og nåtid. Forsidebildet er en genial versjon av Sverd i sten, monumentet med de tre sverdene ved Hafsfjord på Madla utenfor Stavanger, hvor sverdene er byttet ut med tre skummende ølglass. Som nevnt, lokalpatriotismen er innlemmet på en meget god måte.

Boka er ikke bare en histroisk fortelling om Rogaland sitt ølunivers, men gir et ansikt til personene bak regionens kamp for lokalølets eksitens, utvikling og den økende viktigheten de har spilt for hele landet.

En fornøyelig lesing for ølentusiasten og en viktig bok for å bevare den lokalhistoriske betydning av ølinteressen i Rogaland.

 

Boken er utgitt av Jæren forlag, koster 499 kroner og kan bestilles her 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises