Bokomtale «Tradisjonsbrygging av øl»

Bokomtale «Tradisjonsbrygging av øl»

Rolv Bergesen har skrevet en omtale av Lars Marius Garhol sin bok "Tradisjonsbrygging av øl"

Bokomtale

«Tradisjonsbrygging av øl»

Lars Marius Garshol

Museumsforlaget 2023

«Tradisjonsølet har av flere vært omtalt som Norges nasjonaldrikk, «den drikken som har dei djupaste røter i norsk tradisjon og historie», og ikke uten grunn.»

(«Tradisjonsbrygging av øl», s.267)

Lars Marius Garshol er et navn de aller fleste med selv et lite snev av øl interesse har fått med seg.

Han startet å blogge om øl allerede i 2005. Rundt 2014 fikk han en stor åpenbaring på Voss, da han ble introdusert for norsk tradisjons øl og kveik. Det resulterte i mer blogging, etterhvert bok, foredrag og enda flere bøker. For to år siden sluttet han like godt i jobben som IT-ingeniør og satset full tid på bokskriving, foredrag og forskning.

Han har vært en av de viktigste drivkreftene for å få kveik og norsk tradisjons øl på kartet (og i flasker og glass), -både i Norge og resten av verden, og ble selvsagt kåret til Årets Ølhund i 2017.

Årets bok er resultatet av 9 års forskning, lesing og grubling, og er vel det beste forsøket på å systematisere kunnskap om norsk tradisjonsbrygging siden Odd Nordland i 1969.

Det er faktisk blitt en bok som ikke bare er for den øl interesserte menigheten, -det holder lenge at leseren er interessert i historie, kulturhistorie og etnologi.

Garshol går systematisk gjennom den norske ølbryggingens historie fra forhistorisk tid til i dag. Han skriver grundig om alle elementer som inngår i ølbrygging, som dyrking av korn, malting, mesking, gjæring, utstyr, prosesser, skikk & bruk, krydder, etc.

Vi får kunnskap om de forskjellige teknikker, utstyr og begreper som er brukt i forskjellige landsdeler og til forskjellige tider, krydret med instruktive kart, diagrammer og statistikk, og en 10 sider lang litteraturliste.

Kort sagt; et oppkomme av interessante fakta og sammenhenger.

Selv en leser som meg, som ikke alltid synes at «tørr» faglitteratur er fryktelig artig lesestoff, ble dette en spennende leseopplevelse og boken ble lest fra perm til perm.

Det har vært forsket og skrevet mye om kulturhistoriske emner i Norge, men forbausende lite om den tradisjonelle ølbryggingens historie. Derfor er denne boken særdeles viktig. Og for meg ser det ut som at det er mye upløyd mark igjen å forske på, noe Garshol også synes å mene.

Det skulle ikke forundre meg om Garshol har mer å komme med om dette emnet.

Boken anbefales herved av Ølportalen, og kan bestilles her!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises