Bryggerforbrødring i Bergen

Bryggerforbrødring i Bergen

I forrige uke var Jos Ruffel fra New Zealandske Garage Project på Norgesturné. I tur og orden brygget han sammen med fire norske bryggerier. Vi var med da han brygget hos 7 Fjell i Bergen.

På lørdag brygget Jos Ruffel og Gahr Smith-Gahrsen et øl av det eksperimentelle slaget. Tidligere i høst brygget 7 Fjell sammen med BrewDog i Skottland, men dette var første gang det ble gjort et samarbeidsbrygg i lokalene til 7 Fjell Bryggeri i Bergen. Det var med andre ord duket for en aldri så liten begivenhet. Kollaborasjonsøl skal gjerne reflektere møtet mellom bryggere, og det vil jeg tro at dette ølet i aller høyeste grad vil gjøre.

”Vi utvekslet ideer og utarbeidet oppskriften per mail,” forteller Gahr, om det som til slutt vil bli en saison med brett.

24 øl på like mange uker 

Hardt samarbeid: Jos Ruffel spar ut mesken under lørdagens brygging.

Hardt samarbeid: Jos Ruffel spar ut mesken under lørdagens brygging.

Garage Project ble startet opp i en garasje i Wellington, New Zealands hovedstad, av Jos Ruffel og brødrene Ian og Peter Gillespie i 2011. I begynnelsen brygget de på et system som ga 50 liter øl.

”Vi hadde hjemmebryggere på besøk som lo. De hadde jo større oppsett hjemme enn vi hadde i bryggeriet,” forteller Jos.

Men det er ikke alltid størrelsen som teller. Peter hadde lang erfaring fra bryggeribransjen, mens Jos hadde bakgrunn fra kreative yrker (blant annet som dataspillutvikler), og sammen kom de på konseptet 24/ 24. I løpet av 24 uker brygget de 24 ulike øl. Alle ble solgt i baren Hashigo Zake Bar i Wellington, og hypen vokste i takt med hvert nye øl som kom. Ikke bare var konseptet bra, men ølene var også fordømt gode.

”De siste ølene i serien solgte ut i løpet av tre kvarter,” sier Jos.

Norgesvenner

En av dem som smakte ølene i baren, var Kjetil Jikiun fra Nøgne Ø. Han ble allerede på denne tiden regnet som en levende legende i håndverksølverden, og var på New Zealand for å snakke om Nøgne Ø og for å samarbeidsbrygge med Renaissance og 8 Wired. Kjetil gjorde likegodt et øl sammen med Garage Project, et øl som fikk navnet Summer Sommer.

”Det var stort. Han hadde ingen innvendinger mot at vi brygget på et så lite system,” forteller Jos. Og ølet ble en vinner. Under Australian International Beer Awards i 2012 fikk Summer Sommer gull i klassen for spesialøl. Det var mer enn en liten fjær i hatten for det lille bryggeriet.

Garage Project har selvfølgelig vokst siden den gang, og linken til Norge er blitt sterkere. Tidligere i år inngikk de et samarbeid med importøren Cask Norway, og per dags dato er åtte av ølene deres – deriblant IPAen Death from Above og stouten Aro Noir – tilgjengelig på Vinmonopolet.

Travel uke

I forrige uke reiste Jos Ruffel rundt i Norden sammen med Bernard Tønder Smith fra Cask Norway. Hektisk møtevirksomhet i byer som Helsinki, Stockhom, Oslo og Bergen, ble koordinert med brygging hos et utvalg bryggerier. På mandag brygget Jos en imperial pilsner sammen med Cap i Stockholm, på onsdag brygget han først et hveteøl med Amundsen, før turen gikk videre til brygging av en Pacific Pale Ale sammen med Grünerløkka Brygghus. På fredag sto Ægir for tur, og sammen med Evan Lewis brygget Jos en Oyster Stout med østers og røykt tang som to av ingrediensene.

The secret ingredient: Gahr har vann fra New Zealand i koketanken. Jos hadde med en flaske til hvert av de fem bryggene han var med på i forrige uke.

The secret ingredient: Gahr bruker skyllevann fra New Zealand. Jos hadde med en flaske til hvert av de fem bryggene han var med på i forrige uke.

På lørdag sto altså 7 Fjell Bryggeri for tur. Garage Project liker å eksperimentere med utypiske ingredienser, og i ølet, en saison, som på bryggeskjemaet hadde fått arbeidstittelen 7 Fjell/ Garage Project Fejoa, benyttes fejoa (en frukt i myrtefamilien, beslektet med guava) sammen med brettanomyces i sekundærgjæringen. Vi kan altså forvente oss et friskt, fruktig og tørt øl på i overkant av seks prosent. Det er bare å glede seg.

”Vi har aldri brukt feijoa i øl før, så dette blir spennende, men forhåpentligvis godt,” sier Jos. Han hadde også med seg humletypene kohatu, Riwaka og Wai-iti fra New Zealand, i tillegg til en liter med vann fra hjemlandet.

Neste stopp New Zealand?

Stemningen under bryggingen var av det trivelige slaget, eller som Bernard Tønder Smith sa: ”Det skal godt gjøres om det ikke blir god stemning når to bryggere settes sammen.»

Gahr og Jos har allerede snakket om mulighetene for å gjenta suksessen, men i motsatt bryggeri. Det vil i så fall bety at Gahr og 7 Fjell tar turen til New Zealand neste år for å brygge øl.

Lenker: Hjemmesiden til Garage Projecthjemmesiden til 7 Fjell Bryggeriintervju/ artikkel om Garage Project hos New Zealandske Stuff.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises