Bryggeripresentasjon Σολο (Solo)
I bydelen Kalithea i Heraklion på Kreta, finnes et norskeid bryggeri. Selskapet heter noe så merkelig som Grapes & Gratification, mens bryggeriet heter Σολο, eller Solo. Et lite bryggeri med fire ansatte.
Σολο ble startet i 2016 av Kjetil Jikiun- kanskje best kjent som gründer av Nøgne Ø i sin tid- og eksisterte som gjøkbryggeri de to første årene, med produksjon i Norge, Polen og Spania. Meningen var egentlig at dette skulle være en permanent forretningsmodell, men responsen i spesielt det greske markedet var at om ølet ikke var brygget i Hellas, så var det heller ikke mye respekt for
produktene. Grekere er stolte mennesker.
I 2018 begynte de å brygge på sitt eget bryggeverk. Markedet for spesialøl er ikke stort i Hellas, så derfor er heller ikke bryggeriet stort. Bryggverket brygger opptil 500 liter av gangen.
Kulturelle forskjeller
Det er interessant å høre om forskjellene i hvordan man driver et bryggeri i Hellas og Norge. Det er en del byråkrati og reguleringer som kan være utfordrende å forholde seg til for bryggeriene i Hellas, spesielt når det gjelder arbeidstid og ingredienser.
Arbeidstidsreguleringene kan gjøre det vanskelig for bryggeriene å være fleksible og tilpasse seg endringer i bryggeprosessen. Man har også en utfordring med å måtte planlegge og rapportere overtidsarbeid på forhånd, spesielt hvis bryggeprosessen tar lengre tid enn forventet.
Reguleringene rundt ingredienser kan også være begrensende for bryggeriene. Det kan være vanskelig å få tillatelse til å bruke nye ingredienser som ikke er blitt brukt tidligere, som kan hindre bryggeriene i å eksperimentere og utvikle nye smaker og øltyper. «Om ingen har søkt om å bruke visse ingredienser tidligere, er det forbudt inntil noen søker og får det godkjent til bruk. Som kan være enkle ting som kaffe, kryddere eller fruktsafter.» forteller Jikiun lattermildt.
På den annen side virker det som om skjenkereguleringene er mer avslappet, Så selv om bryggeriet kun har salgsbevilling, og ikke skjenkebevilling, kan en kunde drikke ølet hen nettopp kjøpte på stedet. Slikt kan være en fordel for bryggeriene når det gjelder å tilby en helhetlig opplevelse til kundene.
Samlet sett virker det som om bryggeriene i Hellas står overfor noen utfordringer når det gjelder reguleringer og byråkrati, men det kan også være muligheter for dem å tilby unike produkter og opplevelser til kundene.
Utfordrende marked
Det høres ut som at det å drive et bryggeri i Hellas kan være en utfordrende oppgave, spesielt med tanke på kulturelle forskjeller og forretningspraksis som kan være annerledes enn hva man er vant til i andre land.
For det første kan det være vanskelig å bygge opp et nettverk av relasjoner og bekjentskaper som er nødvendige for å lykkes i Hellas. «Kvalitet og pris er ikke utslagsgivende, men nettverk og bekjentskaper er viktigere faktorer. Dette kan kreve mye tid og krefter, og det kan være viktig å ha en god forståelse av lokale skikker og praksiser. Som feks at fakturaer aldri har forfallsdato. Dette medfører at betaling skjer på de mest uforutsigbare tidspunkter, og er gjenstand for mye diskusjon» forteller eksilbryggeren.
Håndverksølmarkedet i Hellas ikke er særlig stort og det er flere faktorer som bidrar til det. For det første er forbrukerne ofte konservative og tar tid på å venne seg til nye produkter og smaker. Videre må det tas hensyn til at gjennomsnittslønnen i Hellas er betydelig lavere enn i Norge, og selv om håndverksøl vanligvis koster omtrent halvparten så mye som i Norge, vil det likevel være relativt dyrt for grekere å kjøpe. «I realiteten er dette ølet dobbelt så dyrt for en greker i forhold til for en nordmann. Dette setter selvsagt grenser for hvor stort dette markedet kan bli» opplyser Jikuin til Ølportalen.
I tillegg er de sesongmessige variasjonene i ølkonsum enorme. Bryggeriet kan produsere opptil 90% mindre i vintermånedene, enn på sommeren. Og det er ikke pga feriegjestene på Kreta. «Våre kunder
er i veldig liten grad turister, det er fastboende, vanlige, lokale mennesker» sier gründeren.
Åpent bryggeri
Alle bryggerier trenger et motto. Ikke et falsk motto, men et reelt motto som gjennomsyrer hvordan man jobber. Jikiun utdyper «På Nøgne Ø var dette, i min tid: Kvalitet, Integritet, Mangfold.
På Σολο er det: Process, Product, People. Og hva legger vi i dette? Jo, at vi elsker å brygge øl, altså prosessen. Og vi er stolte over det ferdige produktet. Men kronen på verket er selvsagt å møte menneskene som gleder seg med oss over de gode produktene. Vi er et åpent
bryggeri, der vi tror at det er hyggelig å besøke oss».
Σολο har en basisportefølje på 7 øl: pale ale, IPA, IIPA, saison, lager, porter og imperial stout. Og bryggeriet forkyner stolt at de brygget Hellas´ første saison, gose, IIPA og imperial stout noensinne.
Beste ølet i Hellas
Majoriteten av ølet deres selges selvfølgelig på Kreta, men vi har også distribusjon andre deler av Hellas, samt litt eksport til Australia (!).
«Vi mener selv at vi lager det beste ølet i Hellas. Det høres vel litt skrytete ut, men vår styrke er at vi har kjølelager og at vi emballerer så kort tid som mulig før ølet skal leveres. Det er derfor vanlig at når man drikker et av våre øl, så har det kun vært på flaske eller fat i maks et par uker. Dette fokuset på ferskhet og kjøling er det ingen andre bryggerier i Hellas som har» forteller gründeren.
Det finnes rundt 70 bryggerier i Hellas, hvor de aller fleste er veldig små, hvor kvalitet og utvalg ikke alltid er det beste. Mye av problemet er selvfølgelig at produktene blir ødelagt av høye de sommertemperaturene.
Men hos Σολο er det kjølelager og duggfriskt øl å tilby nordmenn og andre besøkende i Heraklion. «Her er det alltid hyggelige mennesker og god atmosfære. Og fem tappekraner med ferskt øl!» avslutter eieren av det norskeide bryggeriet på Kreta.
Vis 2 kommentarer
Skjul kommentarer
Erik Myrland
Morsomt, og alle «tillegg» til gresk ølflora er velkomne. Flere OK håndverksbryggerier rundt omkring, men det går mest i de store merkene. Av «industriølene» er min favoritt FIX Dark, men den er ikke enkel å få tak i
Kan noen være behjelpelig med steder i Iraklion der SOLO’s øl er å få tak i – er der om noen uker.
Lasse Lukacs Svar til Erik Myrland
Hei, Erik!
Vi tok spørsmålet ditt og gikk rett til kilden…
Her er svaret fra Kjetil Jikiun selv:
«Ja, supert. Vi gleder oss til å få besøk av nordmenn i sommer.
Det er ikke mange gode ølsteder i Heraklion. For vårt øl er O Lakkos best. Men Beer o´clock og High Hops må også nevnes.
Bricks i Rethymno er sannsynligvis Kretas beste ølsted.»
Så da har du litt forslag for de første par dagene iallefall 😛
mvh,
Lasse L
Ølportalen
Det er stengt for kommentarer til denne artikkelen.