Bryggeripresentasjon: Tøftabrygg

Bryggeripresentasjon: Tøftabrygg

Tøftabrygg er en velkjent historie i den norske håndverksøl bransjen. Historien om en kompisgjeng som brygget øl sammen, og bestemte seg for å bli «proffe».

Tøftabrygg holder til på Tofterøy, vest for Bergen, i Øygarden Kommune. Fri utsikt til Marsteinen Fyr og havet rettt vest. Forblåst og vakker kystnatur. En knapp times kjøretur fra Bergen sentrum.

Jon Magnus Tofterå, Tord Toft og Erlend Trellevik startet med et 30 liters hjemmebrygg oppsett i 2013. Hundrevis av batcher seinere, i 2018, søker og får de produksjonsbevilgning, og Tøftabrygg AS er en realitet. En 400l Speidel og noen gjæringstanker i en ombygget og oppusset løe på småbruket til Tord Toft.

Gjengen i vest har hele tiden likt å leke seg og eksperimentert med ølstiler, ingredienser og gjær, og etter en studietur til Belgia satt de i gang med å fange og dyrke sin egen gjærkultur. Bøtter med vørter ble satt ut i naust, vedskjul og løer, og snart hadde de sin egen Tøfta-gjær. Gjæren gir fine syrlige øl med en touch av «funk», og brukes gjerne med egendyrkete ingredienser som f.eks. rødbet.

Tøftabrygg har ikke som mål å bli størst med det første. For dem holder det å ha bryggerivirksomheten som en hobby og sosial møteplass. Mesteparten av ølet de produserer går til det lokale markedet i Øygarden. Noen ganger er vi heldige og kan finne det på tapp på utvalgte barer i Bergen og Oslo.

Tre ganger har de vært involvert i å brygge det offisielle festivalølet (BØLL) på Bergen Ølfestival; 2021 i samarbeid med Det Lille Brygghuset, i 2022 i samarbeid med Hansa Borg, 7 Fjell Bryggeri, Mjøderiet, Bergenhus Bryggeri og Det Lille Brygghuset, og i 2023 i samarbeid med hjemmebrygger Svein Erik Kvamsdal.

Vi skrev også om Tøftabrygg sin Marsteiner Pilsner i fjor

 

Tøftabrygg
Bringebær
Fruited Sour 4,7% 0,33l kr x

Farge: Matt, rødlig rosa med flyktig skum
Aroma: Frisk og herlig aroma av ferske bringebær, lett av sitrus og yoghurt.
Smaker: Fin og frisk ‘berliner weisse’-stil med masse fersk bringebær. Ligger noe sitronsaft under med en anelse yoghurt der også.
Riktig god sommerfølelse og funker godt som aperitif

Ølportalen 8,5/10 Untappd 3,60

 

Tøftabrygg
Rabarbra
Fruited Sour 4,7% 0,33l kr x

Farge: Uklar, gyllen med flyktig skum
Aroma: Syrlig rabarbra, med hint av sitrus, stenfrukt og yoghurt
Smaker: Mye av det samme går igjen i smaken. Noe friskere Rabarbra i aromaen, men frisk, syrlig og leskende. Kjennes litt tynnere ut nedover i glasset, men gode smaker

Ølportalen 7,5/10 Untappd 3,12

 

Tøftabrygg
Skogsbær
Fruited Sour 4% 0,33l kr x

Farge: Matt, dyp rødrosa med flyktig skum
Aroma: Skogsbær som bringebær, blåbær, bjørnebær med hint av sitrus og yoghurt
Smaker: Ganske syrlig med mye sitron før det kommer noe skogsbær. Ganske syrlig i forhold til de andre i samme serien hvor frukt og bær er mer fremtredende i smaken.

Ølportalen 6/10 Untappd 3,29

 

Tøftabrygg
Stikkelsbær
Fruited Sour 4,7%
0,33l kr x

Farge: Uklar, matt med lys gul med hcott skum
Aroma: Frisk og fin. Syrlig av stenfrukt, sitrus og stikkelsbær. Noe yoghurtaktig i bakgrunnen
Smaker: God syrlighet. Sitrus og syrlige stikkelsbær. Noe yoghurtvann i bakkant. Kommer noe tanniner fra stikkelsbærene, men går fort over.

Ølportalen 6,5/10 Untappd 3,15

 

Tøftabrygg
Lovlaus
Blonde 4,7%
0,33l kr x

Farge: Uklar, rav farget med lyst beige skum
Aroma: Fuktig korn, noe belgisk gjær, mentol, karamell
Smaker: Litt tynn vørterøl med noe lynghonning. Lett besk karamell.

Ølportalen 5,5/10 Untappd 3,24

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises