Dagens juleøl – Bygland Bryggeri Jolegama

Dagens juleøl – Bygland Bryggeri Jolegama

Sterk som en fele i neven på en spellemann, søt som en Setesdal-pike og så fyldig som stakken på landsdelens bunad, stiller Bygland med en nydelig juleøl iår

Bygland ligger midt i Setesdal med sin gamle arkitektur, kunsthåndverk og folkemusikk, som bygger på levende, urnorske tradisjoner. Og det er tradisjoner som ølet til Bygland Bryggeri er brygget på, som også gjenspeiles gjennom etikettene deres.

Jolegama, som betyr ‘julegøy’ på Setesdal-dialekten, er et av årets juleøl fra Agder-bryggeriet (det andre juleølet er en glutenfri, fatlagret barleywine brygget med Nua Brygghus i Mandal, kalt Vintervarmt). En quadrupel i belgisk stil på hele 10% ble brygget allerede i mai i år, så den har fått godgjøre seg noen ekstra måneder, som har gjort ølet rundere og nesten kremete.
Den noe dype fargen kommer fra mørk kandissirup som også tilfører en fyldig sødme, i tillegg til å gi komplekse toner i spillet med maltbasen, siden humlingen er diskret.

Fordi gutta fra Bygland bryggeri mener han er en av de beste på belgiske stiler i Norge, har de fått hjelp av Huub Huijs, tidligere gründer og brygger hos Hubertus bryggeri på Dovre, men nå brygger hos Central bybryggeri i Flekkefjord, hvor Julegama ble brygget rundt nasjonaldagen.

Bygland Bryggeri
Jolegama
Belgian strong 10% 0,33l kr 72,40

Farge: Klar, karamellfarget med lyst beige
Aroma: Herlige, florale, belgiske gjærtoner mot banan, pakistanske dadler, fiken, fløtekaramell og hint av dessertkaffe og sjokolade
Smaker: Livlig karbonering, men ingen gusher. Kremete og god fylde med en spennende lek mellom det florale gjæret, maltbasen og det tilsatte kandissukkeret. Her er det myke honningtoner mot lyng og uten den klissete sødmen, kandissukkeret gir en dypere og mer kompleks sødme og en nydelig maltbase i bunn. Her leker banan, ingefær, (pakistanske) dadler, pære, fløtekaramell, sjokolade, dessertkaffe, høy og søt grapefrukt. En nydelig quad!

Julegama prikket inn tredjeplassen i Ølportalens juleøltest 2022

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises