Dagens juleøl – Gouden Carolus Christmas
Juleøltradisjonene i Norge står sterkt, ja faktisk er jo selve ordet jul kommer fra det småberømte sitatet «Utti skal jul drikka». Dette henviser selvfølgelig til at kongen var til havs og drakk jul. Tradisjonelt norsk juleøl er nesten umulig å få tak i, dette eksotiske brygget som lages på gårder rundt om i Norges land. Selvfølgelig, vi har jo «tradisjonelt» norsk industrijuleøl, nemlig bockøl som stammer fra Tyskland. Dette var det Tore Haga fra Ringnes som kreerte første gangen, i den eneste ølen både vanlige øldrikkere og ølnerder kan være enige om at er god – Ringnes Julebokk. Så jeg skal ikke snakket om norsk juleøl, for å sette det på spissen er det jo uansett bare en «kopi av en kopi av en kopi». Nei, jeg skal se ut av landet, til et annet land med lange tradisjoner for å brygge øl til denne høytiden; Belgia.
For dette er et land som har drukket sitt eget juleøl i århundrer, et mørkere, søtlig og krydret øl perfekt til den sure, Belgiske vinternatten. Belgisk bryggetradisjon skiller seg veldig fra f.eks tysk, og hadde ikke humle som sin hovedkilde for smak, aroma og bitterhet. Det brukte i stedet en krydder- og urteblanding som de kalte gruit. Disse kunne inneholde alt fra appelsin til stjerneanis røtter og andre godsaker, og varierte veldig fra bryggeri til bryggeri. Faktisk hadde i praksis hvert bryggeri sin blanding, og selv om man i dag hovedsakelig bruker humle så er det fortsatt mye bruk av krydder og urter i belgiske øl. Dette har da som hovedmisjon å skape unike smaker og aromaer, og dette gjelder selvfølgelig også de belgiske juleølene. Derfor går jeg litt «mot strømmen» når det kommer til mine skribentkolleger, og velger en deilig belgisk juleøl som dagens juleølanbefaling.
- Het Anker, Gouden Carolus Christmas, winter ale, 10,5%, 0,33, 79,90
- Farge: Dyp, mørk brunlig farge med noe skum
- Aroma: Fenolsk aroma med krydder, tørket frukt, nøtter og kirsebærsirup
- Smaker: Kryddervarme og søtlig, tørket frukt. Den høye friskheten gjør at ølet oppleves forfriskende.
- Anbefalt mat: Prøv den med nøtter, småkaker eller dessert
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer