Dagens juleøl – Kinn Tomasmesse

Dagens juleøl – Kinn Tomasmesse

Julefreden kommer sigende, med dagens anbefalte juleøl.

Enda et øl med fast plass på handlelisten før jul; Kinn’s klassiske Tomasmesse. Det blir ikke jul uten den heller. Brygget i stil med og etter inspirasjon av de ikoniske belgiske quadruplene, slik som Westvleteren 12.

Espen Lothe som startet og driver Kinn er jo kjent for sin hang til belgisk øl. Åpenbart har han dermed forstått en av hemmelighetene bak en god quad; svært enkel ingredienssammensetning, det viktigste skjer når gjæren kommer i. Wyeast 3787 (i følge ryktene samme gjærstamme som Westvleteren bruker) heter helten, og den får jobbe fritt i Espen’s åpne gjærkar.

Og så lagring. I flere år har Tomasmesse vært lagret både 1 og 2 år i bryggeriet før den er god nok til å slippes ut i frihet. Resultatet er et nydelig øl som egner seg svært godt både før under og etter jul. Igjen er det et øl som tåler kjelleren godt. Vanligvis har jeg flere årganger liggende, og plukker frem noen flasker av forskjellige årganger i romjulen. En liten periode ble den også tappet på magnumflasker, og det hadde den ikke vondt av.

Jeg dro med meg en på hyttetur en juletur, sammen med familien. Etter pinnekjøtt, dessert, gaver, allsang og elleville unger passet den perfekt til julefred og litt småkaker, og ikke minst var det nok med én flaske.

I følge bryggmester Lothe har oppskriften stort sett vært den samme hele tiden, med små justeringer: «I år sel vi i hovudsak 2017, reknar med at vi sel litt 2019 mot slutten av sesongen. Faktisk så er endringa gjort allereie frå 2019-årgangen. Den viktigaste endringa var å skru ned temperaturen frå 28 til 22 grader C under gjæringa. Det starta vi med i 2019. I 2020 og 2021 bryggja vi ikkje Tomasmesse, men no i nov/des startar vi opp igjen. 2017 er fint utvikla slik den framstår no, tippar eigentleg at den er på høgda no. 2019 er også veldig fin, men med litt meir lukka og stram fruktkarakter enn 2017. Men dette kan jo du og ølportalen sine lesarar forske på. Det har også vore nokre mindre endringar på oppskrifta, bla. var 2017 laga med mørk krystallmalt frå Thomas Fawcett og Hallertau Tradition, 2019 med Special B frå Castle Malting og Bobek/Fuggles humle.»

  • Kinn Bryggeri Tomasmesse, belgisk quadruppel, 10,5%, 37,5 cl, 70,-
  • Farge: Mørk mahogni brun, klar, lys brunt skumhode.
  • Aroma: Aroma av karamell, kandissukker, nøtter, marsipan, moden gulfrukt, brun malt, klassiske belgiske gjærtoner.
  • Smaker: Fin karbonering, god munnfølelse. Aroma går igjen i smaksbildet. Medium + fylde. God og litt vinøs lengde, der prosentene aldri får dominere.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises