Dagens juleøl – Nøgne Ø A Christmas Carol

Dagens juleøl – Nøgne Ø A Christmas Carol

Nøgne Ø har det med å brygge mange sorter juleøl. Noen helt greie, noen litt spesielle, de aller fleste svært gode og solide. Flere av de faste juelølene har gått inn i min juleøltradisjon, altså øl som må i hus hvert år, øl det ikke blir jul uten.

God Jul er en selvfølge. Som oftest nytes den i sein adventstid, mens gaver pakkes inn og kontoen sakte men sikkert tømmes. Ekstra God Jul hører også med, den lindrer julestress og kav, den passer godt til prøvesmaking av julekaker og er i det hele tatt et nydelig øl
Two Captains er ikke juleøl, men hører absolutt med. Den nytes til kraftig mat, eller når man spiller sine favorittplater alt for høyt langt ut i julenatten. Underlig Jul er ute av produksjon, men den savner jeg. Den var underlig, ja, men fin å smatte på ut i romjulen.

I år ser det ut til at det kommer enda en Nøgne Ø-øl inn på listen min; A Christmas Carol. (Forutsatt at den produseres igjen, men det vet bare Gud og Edvard. Hvis ikke må jeg ta opp lån og kjøpe alt som er igjen på Vinmonopolet.) A Christmas Carol er enda et av Edvard’s prosjekter i den gamle kraftstasjonen. Ekstra God Jul fra 2021 ble tappet på Oloroso sherry fat og har godgjort seg i et år. Basen er altså en «Belgian Strong Dark Ale», en ølstil som kler veldig godt lagring, særlig på brukte
fat.

Jeg tror jeg er villig til å droppe alle former for julegodteri, kaker og annet søtt, hvis jeg kan sette meg i en krok med A Christmas Carol og la julefreden senke seg. Den inneholder jo alt man trenger; smaker og lukter av mandler, marsipan, konfekt, mørk sjokolade, sherry, og raust med varmende alkohol. Muligens, kanskje, dersom det passer, vil jeg bevilge meg et ørlite stykke Delfiakake til..

  • Nøgne Ø A Christmas Carol, Barrel Aged Extra God Jul Sherry Cask Edt, 16,5%, 0,33cl, 149,-
  • Farge: Svart, ugjennomsiktig, lite brunt skumhode.
  • Aroma: Aroma av mørk frukt, konfekt, marsipan, mandel, mørk sjokolade.
  • Smaker: Fløyelsmyk i munnen, lav karbonering, lett alkoholstikk. Fyldig mørk sødme, litt syrlighet av den dype deilige sorten. Konfekt og sjokolade. God og lang avslutning med toner av fat og treverk, mørk frukt og varmende alkohol. Lette oksidative toner, i retning portvin, men også hint av sherry.
  • Anbefalt mat: Delfiakake eller peiskos

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises