Dagens juleøl – Ringnes Julebokk

Dagens juleøl – Ringnes Julebokk

Dagens juleøl er en moderne klassiker, som nok mange øldrikkere gleder seg til hvert år.

Når en lager en slik serie som dette er det alltid et øl eller tre som bare MÅ være med. For norsk juleøl er Ringnes Julebokk utvilsomt et av disse.

Julebokken ble brygget første gang til julen 1999 og er et av det første ølene som sprengte den tidligere avgiftsskalaen, som ikke gikk lenger enn til 7%. Dette fordi våre lovgivere en gang i tiden trodde at det ikke var mulig å brygge noe sterkere enn det.

Julebokken har med andre ord vært et fast innslag i polets juløllansering lenger enn de fleste norske bryggerier har eksistert. Den har og den litt snodige egenskapen at ølnerder som forakter Ringnes og alt som har med brygging i industriell målestokk allikevel elsker, eller i det minste liker, den. Forklaringen på dette er såre enkel. Det er rett og slett et godt øl. Dette har gjort at ølnerder gjerne lagrer noen flasker og tester de forskjellige årgangene mot hverandre. Jeg kjenner ikke til at noen har kommet til noe entydig svar på om den er best første, andre, tredje år eller enda senere, men slike øvelser er uansett spennende og lærerike. Samler en en gjeng likesinnede blir det i tillegg sosialt.  
DOBBELBOKK: 9,0%, 0,33 l, kr 49,90 på Vinmonopolet
  • Farge: Svært dyp rødlig med lyst beigt skum.
  • Aroma: Malt, karamell, gammeldags knekk, kandisukker.
  • Smake: Røstet malt, knekk, nøtter, mørke tørket frukt. Sjokolade kommer til i ettersmaken.
  • Passer til: Peiskos, nøtter, julekake, pepperkake med blåmuggost.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises