Dagens julesider: Somersby Christmas Cider

Dagens julesider: Somersby Christmas Cider

Det kan vel ikke komme som noe overraskelse på Ølportalens lesere at undertegnede er skeptisk til generiske rusbrus og såkalte cidere fra de store industribryggeriene. De smaker stort sett alt for søtt, kunstig og uinteressant.
Ikke noe for oss gretne gamle ølgubber. Men; selv i fremskreden alder kan man få sine fordommer grundig satt på prøve.

I Bergen er vi som kjent glad i tradisjoner. En tradisjon vi setter spesielt stor pris på er å smake juleøl. Helst på Bergen Ølfestival’s Juleølfestival. Ofte kalt JuleBø, og arrangeres
stort sett første lørdag i november.
Som en av arrangørerene av festivalen blir det ikke alltid tid til å smake så mye, men jeg prøver i hvert fall å få med et knippe klassikere, som for eksempel Tomasmesse (Kinn), God Jul (Nøgne Ø), Halvors Jul (Haandbryggeriet)og ikke minst Julebokk fra Ringnes. Det blir ikke jul uten.

Jeg fikk gjort unna en del, og gledet meg til årets Julebokk.
Ringnes sin bilde ambassadør i Bergen, Terje Helle, så det på lang avstand da jeg fant frem et smaksglass og målbevisst satt kursen mot E. C. Dahl og Ringnes sin stand. Men til min store overraskelse fikk jeg ikke smake Julebokk, for Terje insisterte på at jeg skulle smake en cider fra Sommersby først. «Ingen cider, ingen Julebokk!»
Han vet nok hva jeg mener om den slags, og på ekte bergensk smått ondskapsfullt vis holdt han meg på pinebenken så lenge at jeg til slutt måtte gi etter. Christmas cider fra Sommersby altså, i glasset.

Christmas Cider
Eple % Kanel Flavoured
4,5% – Somersby/Ringnes

Lys strågul, klar, lite skumhode.

Klassisk aroma av eple og kanel, i retning eplekake.

Umiddelbar kanel, -ikke påtrengende, bare tydelig. Følger opp med lett sødme, friskhet og syrlighet. Lett kropp, medium karbonering. Ikke så veldig lang avslutning, men frisk og med grønne eple-toner. Og kanel.

Overraskende drikkbar. Fungerer fint i stort glass med masse isbiter. Kan drikkes som oppfrisker i julen, til julelunsj, til lesk etter tung julemat.

Så kan man selvsagt stille spørsmål om hva eplekake har med jul å gjøre. Men de skal ha for forsøket.

Nå har jeg fortjent en Julebokk!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises