
Damer i ølbransjen: Bodil Oust – Fra geologi til gårdsmalt
Vi fortsetter vår serie om damer i ølbransjen. Denne uken møter vi Bodil Oust fra Bonsak Gårdsmalteri, som lager norsk malt av den beste kvalitet.
Bodil Oust er ikke som de fleste andre i ølbransjen. Med en mastergrad i geologiske prosessers fysikk og flere år i bygg- og anleggsbransjen, skulle man kanskje tro at karriereveien hennes lå et annet sted. Men livet tar uventede vendinger, og i 2016 tok hun et modig valg: å overta familiegården og satse på noe helt nytt. I dag er hun gårdbruker på fulltid i tillegg til å ha ansvar for den daglige driften av Bonsak Gårdsmalteri, der hun kombinerer lidenskap for øl med innovativ bruk av gårdens ressurser.
Ølinteressen startet en dag i 2009, da hun gikk fra studier til fulltidsjobb og således kunne unne seg noe mer kostbare mat- og drikkevaner enn før. I ølhyllene på Meny i Sogndal oppdaget hun noe nytt og spennende: en flaske øl fra Ægir Bryggeri.
«Jeg hadde inntil da aldri vært særlig begeistret for øl, men ble nysgjerrig på hva dette kunne være og kjøpte en flaske eller to for å teste. Dermed åpnet det seg en ny smaksverden, som gikk langt utover horisonten boks-pils fra industribryggeri, som hadde vært mitt forhold til øl inntil da» forteller hun. Plutselig var øl noe som kunne nytes som en kulinarisk opplevelse, med smaker som utfordret og inspirerte. Fra den dagen var hun hekta – og vin ble raskt byttet ut til fordel for dypdykk i ølets mangfold.
«Jeg tror jeg bidro bra til Ægirs omsetning av Rallar (amber ale) og Sumbel (porter) i et par år inntil det etterhvert kom flere småskala bryggeri inn i dagligvareutvalget i Sogndal» humrer hun.
Da hun tok over gårdsdriften i 2016, ønsket hun å skape en bærekraftig og selvstendig inntektskilde, løsrevet fra tradisjonelle landbrukstilskudd. «Jeg hadde en ganske annen tankegang og tilnærming til næringen enn de fleste som tar over gård på odel. Jeg ønsket ikke å henge på det politisk bestemte jaget om å bli større og produsere mer for å kunne ha en normal inntekt, og var ganske fast bestemt på at min inntekt fra gården ikke skulle være avhengig av det årlige jordbruksoppgjøret».
Kornproduksjonen på gården var allerede godt etablert, men heller enn å selge alt kornet til kraftfôr, begynte hun å utforske muligheten for å lage malt – selve hjertet i ølproduksjon. «På dette tidspunktet var konsensus i bransjen at det ikke var mulig å lage godt malt og øl av norsk korn, så det var et langt lerret å bleke, men vi har vel langt på vei greid å motbevise den myten» sier Oust stolt. Sammen med sin daværende samboer, Tyson, startet hun Bonsak Malt og beviste at kvalitetsmalt kunne produseres på norsk jord.
Det var selvfølgelig en hendig bonus at dette gikk hånd i hånd med hennes gryende interesse for øl.
Ikke brydd av mannsdominerte miljø
Når det kommer til kjønnsfordeling i ølbransjen, har Bodil en avslappet holdning. «Det er aldri noen som har spurt meg hvordan det er å være dame i bransjen» sier hun. «Jeg har alltid jobbet i mannsdominerte miljøer og trives godt med det». Hun mener kvinner har fått en mer synlig plass i bransjen, men påpeker at det viktigste ikke er kvotering eller spesialbehandling – heller å bli møtt med respekt og inkludering når de først banker på døra. «Jeg er så vant til å være eneste dame i absolutt all yrkessammenheng. Man skiller seg kanskje litt ut, og blir sett og husket, både på godt og vondt».
For å få flere kvinner inn i ølmiljøene mener Bodil at man ikke skal gjøre et stort nummer ut av kjønn. «Ikke fokusere så mye på om du er kvinne eller mann – vær heller inkluderende og grei mot alle som er interessert i faget». Hun gir et enkelt, men kraftfullt råd til kvinner som ønsker seg inn i bryggeribransjen: «Følg drømmen og nesa di, vær deg selv og lær av flinke folk, uavhengig av kjønn. Hvis du er dyktig, er det alltid plass til deg!» slår hun bestemt fast.
Bodil har også observert hvordan markedsføring av øl fortsatt preges av gamle kjønnsstereotypier. «Selv om vi har sluppet bikinidamer i reklamer, ser vi fortsatt at kvinner ofte fremstilles som sminkede og lettkledde på etiketter, mens menn har skjegg, pondus og solbriller. Det vil nok ta noen generasjoner å snu den konsensusen».
Elsker aromatiske øl
Når det gjelder smak og aroma, er hun enig i at kvinner ofte har et mer sensitivt sanseapparat, men hun føler at kvinners synspunkter blir respektert i bransjen. Likevel kan det til tider være en utfordring å bli hørt, rett og slett fordi menn fortsatt er i flertall. «Demokratisk sett blir vi kanskje overskygget, men respektert har jeg alltid følt at vi blir», mener Oust.
Men hva drikker en erfaren malter og ølentusiast selv? «Jeg elsker klassisk, mørk og aromatisk juleøl i vinterhalvåret, mens på sommeren går det mye i belgisk blonde», sier hun. «Men hvis jeg skulle vært strandet på en øde øy med ett øl, måtte det nok blitt Kobberslager fra Hogna – det går det desidert mest av her i huset for tiden».
Fra fysikkstudier til maltproduksjon, fra bygg- og anleggsbransjen til landbruk – Bodil Oust har tatt en uvanlig vei til ølbransjen, men en vei som gir mening. Med lidenskap, pågangsmot og viljen til å utfordre etablerte sannheter har hun ikke bare funnet sin plass – hun har også vært med på å endre det norske øl- og maltlandskapet for godt.
Les de andre portrettintervjuene i Damer i ølbransjen-serien:
Hege Ramseng – Dronninga på haugen
Sigrid Strætkvern – Stemningsskaperen
Jannicke Øye – Ølguru og bransjeforkjemper
Skriv en kommentar
Skjul kommentarer