Damer i ølbransjen: Hege Ramseng – dronninga på haugen

Damer i ølbransjen: Hege Ramseng – dronninga på haugen

Hun har jobbet med både vin, brennevin og øl, men det var ølet som virkelig fanget interessen hennes. Som kommunikasjonssjef i Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) har Hege Ramseng fulgt utviklingen i ølbransjen tett – fra ølbølgens storhetstid til dagens mer etablerte mangfold. Men hvordan har det vært å navigere i en bransje som fortsatt er sterkt mannsdominert?

Med en utdanning i medievitenskap fra Universitetet i Oslo og erfaring fra forlagsbransjen, var det kanskje ikke opplagt at Hege Ramseng skulle havne i ølverdenen. Likevel var det nettopp kommunikasjon rundt mat og drikke som ble hennes vei inn. Før hun begynte i BROD i 2012, jobbet hun i Arcus (nå Anora), der hun fordypet seg i vin og brennevin.

Jeg syntes øl var enda mer spennende, sier hun.

Gjennom årene har hun ikke bare fulgt utviklingen i bransjen, men også tilegnet seg solid fagkunnskap. Hun har fullført både Level 1 og 2 i WSET (Wine and Spirit Education Trust) og er sertifisert ølkelner via Beverage Academy.

Kvinner i en mannstung bransje

Selv om Ramseng personlig ikke føler seg begrenset av kjønnsroller i sin jobb, legger hun ikke skjul på at ølbransjen fremdeles er sterkt preget av menn.

Jeg møter nok ikke de samme utfordringene som de yngre jentene i bransjen, men det er ingen tvil om at dette er et miljø med mange unge menn, sier hun.

Gjennom årene har hun likevel sett en positiv utvikling når det gjelder kvinners synlighet i bransjen.

Det har ikke blitt flere kvinnelige bryggere, dessverre. Men vi ser flere kvinner i roller innen informasjon, marked og PR. Det er en god utvikling, men det gjenstår fortsatt en del arbeid.

En utfordring kvinner i bransjen ofte møter, er manglende respekt – spesielt i møter med kunder.

Jeg har hørt flere historier om kvinner som holder smakinger, men der noen mannlige deltakere spør etter «sjefen» eller en mannlig brygger. Det vitner om at gamle holdninger fortsatt eksisterer, sier hun.

 

«Dameøl» og veien videre

Et av de mest seiglivede stereotypiene i ølverdenen er at kvinner foretrekker lette og søte øl – en myte Ramseng er lei av å høre.

Det har blitt bedre, men fortsatt er det menn som påstår at «damer liker ikke mørke øl». På dameeventer og smakinger ser vi derimot at det ofte er de tyngste og mørkeste ølene som slår an.

Hun er initiativtager til arrangementene under navnet Damer & øl, som har eksistert i over ti år, som er en viktig arena for å rekruttere flere kvinner til ølkulturen.

Vi prøver å vise hvor mangfoldig øl er. Mange kvinner kvier seg for å stille spørsmål i ølmiljøer, i frykt for å virke ukunnskapsrike. Men sannheten er at det ikke trenger å være så komplisert, sier hun.

Så hva er hennes råd til kvinner som ønsker seg inn i bransjen?

Start i det små. Bli kjent med folk i miljøet, smak på øl og lær deg grunnleggende kunnskap om ølstiler og brygging. Etter hvert finner du ut hvilken del av bransjen som passer for deg.

En stor fordel med norsk ølbransje sammenlignet med enkelte andre land, er hvordan markedsføringen av øl har utviklet seg.

På grunn av reklameforbudet har vi sluppet bikinidamer og seksualiserte etiketter i like stor grad som i andre land. I Norge er det rett og slett ukult å spille på sex for å selge øl, og det finnes en sterk indre justis i bransjen, sier hun.

Ølen hun ville tatt med til en øde øy

Som kommunikasjonssjef i BROD er Ramseng forsiktig med å trekke fram favoritter. Likevel har hun én ølstil hun stadig vender tilbake til:

Jeg er glad i saison, det er en allsidig ølstil. Og om jeg måtte velge ett øl å ha med på en øde øy, så kommer jeg alltid tilbake til Kinn Slåtteøl.

Med engasjement for både øl og kommunikasjon fortsetter Hege Ramseng å være en viktig stemme i bransjen – ikke minst for å sikre at flere kvinner finner sin plass i den.

 

Portrettserien Damer i ølbransjen fortsetter hver lørdag fremover

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises