Den store sommerøltesten: Innledningen

Den store sommerøltesten: Innledningen

Det er sesong for test av sommerøl. Som i fjor gjør vi det på en litt annen måte enn avisene rundt omkring i landet og ikke minst gjør vi det grundigere.

Utgangspunktet

Syv stolte kvinner og menn, i alderen «hvordan våger du å spørre?» til «det har ikke du noe med», har vært samlet til dyst for å lage Ølportalens versjon av sommerøltestene som brer seg i media på denne årstiden. Den store forskjellen er at mediehusene konsentrerer seg om industribryggerienes sommerlige øl, mens vi har konsentrert oss om norske håndverksbryggerier. Bryggeriene fikk selv nominere sine sommerlige forfriskninger og dette med hell.

Avstanden mellom masseprodusert sommerlig pilsner og håndverksøl er merkbar, men det er viktig å legge til at det gir bare et større mangfold og at det dermed finnes noe for alle å nyte i sommersolen. Mange av oss ølnerder har blitt litt blaserte med store, alkoholsterke øl, men dommerpanelet kan bøye seg i korken av beundring for hva bryggere i vårt langflaske- lignende land produserer av øl i butikkstyrke (4,7% og under), for ikke å snakke om polstyrke (over 4,7%).

Testglass

Kvaliteten

For norskt håndverksøl er veldig bra. Engasjementet fra bryggeriene, som fra juryen, fra første forespørsel ble sendt ut til siste slurk var inntatt (og spyttet ut igjen) har det vært overveldende. Det er fantastisk å være med på og bli kjent med så ufattelig mange entusiaster som brygger med blod, svette og tårer, men mest av alt et smil og en glede som gjør en gammel traver rørt.

Smakingen

Det hele var et maraton i flere økter, der vi med penn i hånd, skjema for poengsum til smak, lukt, sommerfølelse og notater, spyttebakk, skyllevann, kjeks for å nøytralisere smaksløkene og en som beinfløy med øljekk, og samtidig hadde stålkontroll på logistikken, satte oss til doms over folks håndverk. Vi smakte oss gjennom et skummende hav av norske brygg, så stort at det rett og slett ikke var mulig på en enkelt dag. All informasjon-teknisk Excel-magi ble hjulpet frem på berømmelig vis av Einar Foss.

Dommen

Bedømmingen har tatt hensyn til smak, lukt og sommerfølelse. Smaken har selvfølgelig den aller største vektprosenten, da vi selvsagt anser det som viktigst. Smalahove er for mange ikke den mest iøynefallende retten, selv med en kruspersilledusk drapert over, men den kan smake himmelsk godt, og surstrømming er ikke noe man bruker som etterbarberingsvann, men som heller kan være en forlokkende rett til den samme daten.

Resultatene

Juryens dom vil bli presentert her på Ølportalen i løpet av det neste døgnet. «Polølet» til lunch i dag og «butikkølet» i morgen. Kos dere med lesingen og lag gjerne en uhøytidlig test sammen med venner for å finne egne favoritter og for å se om dere er enige med oss.

Polølene finner du her

Butikkølene finner du her

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke vises