En nordmann i Beavertown
Flere og flere nordmenn brygger, og flere og flere nordmenn får seg jobb knyttet til bryggerinæringen i Norge, men det finnes også nordmenn som jobber i bryggebransjen andre steder. Ølportalen har møtt en av disse.
Det er mange gode grunner til å bo i London, og en av de beste må være å jobbe med øl. Som i Norge popper det også i England og London stadig opp nye bryggerier som brygger craft beer i forholdsvis liten skala. Et av disse er Beavertown Brewery som er nevnt i blant annet denne artikkelen her på Ølportalen.
På Beavertown jobber nordmannen Fredrik Bjerkseth som har vært hos bryggeriet det siste halvannet året, halvparten av tiden Beavertown har eksistert. Vi møter han en søndag kveld etter en rimelig hard salgstur til Finland. Vel inne på bryggeriet kan Fredrik fortelle om en rask reise for han selv og for bryggeriet. Beavertown er ikke mer enn tre år gammelt, men har likevel rukket å bli Londons største craft brewery. De produserer 140 000 liter i måneden, hvor Gamma Ray American Pale Ale står for ca 35 % av salget.
Ville jobbe med øl
– Jeg flyttet i utgangspunktet ikke til London for å jobbe i et mikrobryggeri, men visste jeg ville jobbe med øl, sier Bjerkseth, som startet sin «ølkarriere» på The Craft Beer Company i Clerkenwell. Der jobbet han i 9 måneder før turen gikk til en managerjobb på Craft Beer Company i Islington.
Han fikk etterhvert god kjennskap til både bryggeriene og ølbryggerne, og Beavertown pekte seg fort ut som en favoritt, sammen med The Kernel.
– En kveld snakket jeg med Logan (Plant, mannen bak Beavertown Brewery, journ. anm) på en pub og spurte om jeg kunne jobbe som frivillig for Beavertown. Baktanken var selvsagt å jobbe ræva av meg i to uker sånn at han skulle skjønne at han måtte ansette meg, forteller Fredrik. Han tok dermed to uker fri fra ordinær jobb og jobbet, som han selv sier, for lut og øl hver dag med alt fra brygging, pakking, vasking, svare på telefon og alt mulig annet et lite bryggeri trenger hjelp til. Når de to ukene var omme ble planen fullendt og jobbtilbudet kom.
I dag jobber han hovedsaklig med salg i London, samt med eksport til blant annet Norge og Norden.
– Beavertown går så det suser. Vi har vært heldige og dyktige og bygget opp et bra rykte i UK, og det begynner nå å spre seg til utlandet, forklarer Bjerkseth. Etterspørselen er stor, og Fredrik forteller at de må si nei til «nye accounts» som han kaller det. I februar kan de derimot igjen åpne for nye kunder da 4 nye gjæringstanker ankommer bryggeriet slik at produksjonen blir doblet.
Skandinavia er et viktig marked
– Vi har planer om å åpne et separat bryggeri et par bygninger unna for eksperiment med brettanomyces og andre morsomme ting. Det lokalet vil også fungere som lager for fatlagrede øl som vi har planer om å gjøre myyye av fremover. Etter London/UK, ser vi Skandinavia som det viktigste markedet for oss, Vi kommer til å satse stort der så fort produksjonen dobles. Det vil og medføre at vi vil sende mer av små batcher og samarbeidsbrygg til Norge og Skandinavia, forteller Fredrik. Det er blant annet planer om et samarbeidsbrygg med Ægir, hvor samme ølet skal brygges i en versjon på Ægir Bryggeri i Flåm og en skal brygges på Beavertown Brewery i London. Vi har med andre ord mye å glede oss til her på bjerget hva gjelder Beavertown!
Fredrik sier selv han har drømmejobben og han har planer om å være med Beavertown på videre vekst. Hvis noen tenker tanken på å dra til London for å gjøre noe lignende har han følgende tips:
– Først og fremst så må du bestemme deg for at det er dette du vil, og du må jobbe hardt for lite penger (men mye øl). Er du bestemt nok, og viser entusiasme og jobber hardt, så ordner det seg, men du må forvente å begynne på bunnen, for så å jobbe deg oppover. Men der er det jævlig moro, forteller Fredrik, som er en del av et internasjonalt arbeidsmiljø. Av totalt 12 personer har Beavertown folk fra Canada, USA, Australia, Korea, Finland, New Zealand, Irland, Brasil og naturligvis England og Norge.
– Det skjer noe hele tiden her, og det er et kameratskap mellom alle bryggeriene og ølbarene som jeg ser som noe helt spesielt. Vi henger sammen hver uke, enten på pub eller i hverandres bryggerier, avslutter Bjerkseth før vi tar en siste øl på bryggeriets «tap-room» og min reisekamerat og jeg drar videre på ølpub i London.
Mer om Beavertown Brewery:
Video fra The Guardian (ekstern lenke)
Artikkel fra The Telegraph (ekstern lenke)
Vis kommentar
Skjul kommentarer
Bryne
Traff Fredrik når han arbeida i baren på Craft Beer Clerkenwell. Hyggeleg kar som kom med anbefalingar av øl. Det var vel heller han som traff meg, min «late night» engelsk med eit snev av norsk aksent satte han nok på sporet!